Software Finland ry

”Junioreille on nyt kova kysyntä” – Talouden möröt eivät estä huimaa kasvua ohjelmistoalalla, yli puolet yrityksistä palkkaamassa junioreja

Jaa
Ohjelmistoala jatkaa nopeaa kasvuaan, vaikka muilla aloilla näkymät synkistyvät. ”Yli 80 % yrityksistä on kasvussa ja mikä parasta, töitä on hyvin tarjolla myös softan parissa uraansa aloitteleville”, kiteyttää Rasmus Roiha, Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja. ”Uunituore Sykemittari-tutkimuksemme kertoo taas kerran, että ohjelmistoyritykset sopeutuvat nopeisiinkin muutoksiin, jotka muilla toimialoilla vaikuttavat ylivoimaisilta”, analysoi Roiha Sykemittarin tuloksia. SaaS-yritykset kuten Visma ovat erityisessä vauhdissa.
Ohjelmisto- ja e-business ry:n Sykemittarin mukaan ohjelmistoalan yrityksistä 82 prosenttia arvioi liikevaihtonsa kasvavan seuraavan 6 kuukauden aikana.
Ohjelmisto- ja e-business ry:n Sykemittarin mukaan ohjelmistoalan yrityksistä 82 prosenttia arvioi liikevaihtonsa kasvavan seuraavan 6 kuukauden aikana.

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 21.12. klo 00.01

Ohjelmistoyritykset porskuttavat vauhdilla eteenpäin talouden synkistä pilvistä huolimatta, kertoo ohjelmistoalan näkymiä kartoittava Sykemittari. Tilannekuva on kokonaisuudessaan optimistinen, arvioi Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Kasvu kukoistaa, synkistelystä ei näy Sykemittarissa mitään merkkejä. Yrityksistä 82 prosenttia arvioi liikevaihtonsa kasvavan ja 28 % uskoo jopa huomattavaan kasvuun seuraavan 6 kuukauden aikana. Menestys ja kasvuodotukset heijastuvat kiitettävästi myös työllistämisenä, henkilöstömäärän kasvua odottaa miltei kaksi kolmasosaa (64 %) yrityksistä”, iloitsee Roiha.

Roiha on tyytyväinen erityisesti työllistämisen kohdentumisesta uusiin tulijoihin ohjelmistoalalle. 55 % alan yrityksistä aikoo palkata junioritason osaajan seuraavan 12 kuukauden aikana.

”Meillä on nuorille ja alanvaihtajille hyväpalkkaista työtä tarjolla hyvin, jopa tässä kansallisesti epävarmassa taloustilanteessa. Sykemittari todentaa, että junioritason osaajille – niin alanvaihtajille kuin koulusta valmistuville ja itseopiskelleille – on nyt kysyntää, mikä on erinomainen uutinen sekä softa-alan että koko yhteiskunnan kannalta”, toteaa Roiha.

Ohjelmistoalan nettokasvu 74 %, muualla 15 %

Ohjelmistoalan näkymät poikkeavat huomattavasti muista aloista. Syyskuussa julkaistu Pk-yritysbarometri* kertoo hyvin erilaista tarinaa. Kun kasvuun uskovista vähennetään pienenemiseen uskovat, saadaan alojen nettokasvua ennakoivat saldoluvut.

”Ero on melko päätähuimaava. Pk-yritysbarometrin mukaan nettomääräisesti kasvussa on vain 15 prosenttia yrityksistä, kun ohjelmistoalalla nettomääräisesti kasvuun yltää miltei 74 prosenttia. Henkilöstömäärän eli työllistämisen osalta saa tosissaan pidellä kiinni tuolistaan, sillä kun pk-yrityksistä yleensä on lisää väkeä palkkaamassa nettomääräisesti vain 7 prosenttia, niin ohjelmistoyrityksistä työllistää lisää nettoluvuinkin yli 60 prosenttia”, vertaa Roiha näkymiä.

”On ihan selvää, että ohjelmistoalaa voi jälleen kutsua Suomen kasvun veturiksi”, Roiha tiivistää.

”Vaikka taloudessa nyt erityisesti Venäjän hyökkäyssodan vuoksi pilviä onkin, niin näyttää vahvasti siltä, että digitalisaatioon investoiminen ei ole jäänyt yrityksissä tauolle. Uudistamistarpeet on siis päätetty huomioida vaikeassakin tilanteessa, mikä selittänee alamme kasvukuntoa”, arvioi Roiha.

SaaS-yritykset veturin vauhdittajina – juniorit tarpeen Vismallakin

Ohjelmistoalan sisällä on vielä oma superveturinsa, eli ohjelmistoja palveluna tarjoavat SaaS- (Software as a Service) yritykset. Kesäkuussa tehdyn Ohjelmistoyrityskartoituksen mukaan peräti 56 % SaaS-yrityksistä ennakoi merkittävää kasvua. Yksi huippukasvajista on Visma Real Estate.

”Meidän kaksi SaaS-tuotettamme eli tietojärjestelmät Hausvise sekä Tampuuri ovat molemmat mainiossa kasvussa. Isännöintijärjestelmä Hausvise on kasvanut reippaasti yli 30 prosentin vuositahtia ja digitaalinen kiinteistönhallinta Tampuuri puolestaan lähes 20 %. Voi aika huoletta sanoa, että olemme kasvaneet kiinteistöalalla johtajaksi, kun Tampuurin markkinaosuus on jo 70 % ja liikevaihto 17 miljoonaa euroa. Palveluiden onnistunut digitalisointi on kaiken ytimessä”, kertoo Visma Real Estaten toimitusjohtaja Juha Raitanen.

Kansainvälisen Visma-konsernin siipien suojasta löytyy peräti 170 SaaS-yritystä. Onnistuneet palvelut edellyttävät erinomaista osaamista ja kasvu uusia osaajia. Siksi junioritason osaajat ovat tarpeen.

”Meillä tiedostetaan tarve löytää uutta verta ja koko ajan löydetäänkin. Otamme junioreja myös suoraan koulusta harjoittelijoiksi, tästä on jo yhteistyötä sekä AMK-tasolla että yliopistojen kanssa. Hyviä osaajia on tullut ja saisi tulla enemmänkin! Aina pitäisi olla junioreita kasvamassa. Meillä on nyt 3-4 suoraan koulusta tullutta ja otamme mahdollisuuksien mukaan lisää”, linjaa Raitanen.

Rasmus Roiha lähettää päättäjille herättäviä terveisiä.

”Pitää ymmärtää, että ohjelmistoala päivittää sekä Suomen osaamisen että kilpailukyvyn digiaikaan ja osaajia pitää kouluttaa merkittävästi lisää. Softayritysten kasvu on tästä kristallinkirkas osoitus. Osaajia tarvitaan, mistä vain heitä saamme, mutta täällä kotikentällämme Suomessa uusien osaajien koulutus on erityisen tarpeen. Nyt osaajapula on kasvun hidaste ei vain ohjelmistoalalle vaan koko Suomelle ja hyvinvointiyhteiskunnallemme”, lataa Roiha.

Sykemittariin vastasi loka-marraskuussa 114 ohjelmistoyritysten ylimmän johdon edustajaa.

*Pk-yrittäjäbarometrin on toteuttanut Taloustutkimus ja sen tilaajat ovat Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä Työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisätiedot:

Rasmus Roiha, Ohjelmisto- ja e-business ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@ohjelmistoebusiness.fi

Juha Raitanen, Visma Real Estate, toimitusjohtaja, 040 824 4203, juha.raitanen@visma.com

Avainsanat

Kuvat

Ohjelmisto- ja e-business ry:n Sykemittarin mukaan ohjelmistoalan yrityksistä 82 prosenttia arvioi liikevaihtonsa kasvavan seuraavan 6 kuukauden aikana.
Ohjelmisto- ja e-business ry:n Sykemittarin mukaan ohjelmistoalan yrityksistä 82 prosenttia arvioi liikevaihtonsa kasvavan seuraavan 6 kuukauden aikana.
Lataa
55 % ohjelmistoalan yrityksistä aikoo palkata junioritason osaajan seuraavan 12 kuukauden aikana.
55 % ohjelmistoalan yrityksistä aikoo palkata junioritason osaajan seuraavan 12 kuukauden aikana.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Software Finland ry
Software Finland ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://softwarefinland.fi

Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

”Inhouse-hankinnat kyseenalaistava KKV-päätös erittäin tervetullut”: Yli 90 % softafirmoista haluaa myydä suoraan julkisasiakkaille29.5.2023 09:00:40 EEST | Tiedote

Ohjelmistoyritykset näkevät julkisyhteisöjen omistamat inhouse-yhtiöt enimmäkseen ”pakollisena pahana”, kertoo ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n uunituore Sykemittari-tutkimus. ”Viesti ohjelmistoyrityksiltä ei voisi olla selvempi: 91% tekisi mieluiten kauppaa suoraan julkisasiakkaiden kanssa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston inhouse-hankinnat kyseenalaistava päätös on erittäin tervetullut ja ainakin satojen miljoonien mahdollisuus”, iloitsee Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Tämä nainen on rakentanut urapolun sadoille naisille” – Mimmit koodaa -palkinto 2023 Ursula Koskelle21.4.2023 12:24:38 EEST | Tiedote

Mimmit koodaa -palkinnon 2023 on voittanut Ursula Koski IT-alalle pyrkivien naisten osaamisen edistämiseksi tehdystä työstä. “On ollut ilo nähdä, miten yksittäisen henkilön liikkeellepaneva voima voi muuttaa ihmisten elämiä. Ursulan ja hänen mukanaan tuomansa tiimin panostus konkreettisten taitojen lisäämiseksi yhteisömme naisten keskuudessa ei ole jäänyt huomaamatta”, kiittää Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi.

”Iskun paikka Suomelle”, arvioi K3:n Romakkaniemi: Ohjelmistoalan uusi nimi ”Software Finland” kertoo uudesta panostuksesta vientiin24.3.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan tärkein äänenkannattaja, Ohjelmisto- ja e-business ry on valinnut itselleen uuden nimen ”Software Finland ry” edistämään alan vientiä. ”Yritystemme huipputason osaaminen, luotettavuus ja vastuullisuus ovat jo vientivaltteja. Tässä on iskun paikka Suomelle”, arvioi Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. ”Vienti on meille prioriteetti ja odotamme innolla entistä laajempaa kansallista yhteistyötä viennin edistämiseksi”, ennakoi Software Finlandin hallituksen puheenjohtaja Pekka Walkama.

Paremmat työllistymismahdollisuudet jo 100 koodarinaiselle – kiitos Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin (AWS) yhteistyön15.3.2023 12:05:58 EET | Tiedote

Mimmit koodaa tuottaa yhä konkreettisempia hyötyjä. Jo 100 naista on suorittanut ohjelman kautta AWS Cloud Practitioner -sertifikaatin. Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin yhteistyössä yhteisölle maksutta tarjoama pilvikoulutus pyrkii korjaamaan ohjelmistoalan sukupuolittuneisuutta sekä vastaamaan osaajapulaan.

”Ohjelmistoalalle erityisen lupaavaa, että palkkatoiveet ovat realistisia” – Juniorirekryssä ennätykselliset lähes 1200 osallistujaa, 75 % naisia14.2.2023 12:10:27 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan paraikaa järjestämä Juniorirekry-tapahtuma on murskannut aiemman ennätyksen osallistujamäärällään. ”1200 osallistujaa, joista 900 on naisia kertoo siitä, miten kova imu alallamme on. Ja junnuille todella on tilausta”, iloitsee Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. ”Merkillepantavaa on, että ohjelmistoalalle hakevien työntekijöiden palkkatoiveet osuvat todella hyvin kohdalleen”, kertoo osallistujille tehdyn kyselyn analysoinut rekrytointiekspertti Anna Alppinen Academic Work’istä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme