Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Juureksia jouluun järjellä ja tunteella

Jaa

Juurekset kuuluvat tänä vuonna joulukauteen ehkä perustellummin kuin milloinkaan. Kotien ruokavalinnoissa painottuvat nyt järkivalinnat, koska niin ruoan kuin energiankin hinnat ovat nousseet. Kun etsitään fiksuja vaihtoehtoja, nousevat juurekset, peruna, sipulit ja kaalit ihan ykköskaartiin. Nämä ovat se runko, jota sitten täydennetään muilla ruokatarvikkeilla, jotta terveellinen ja turvallinen ruokavalio toteutuu.

Juuripersiljaporkkanaterriini. Kuva: Pirjo Toikkanen
Juuripersiljaporkkanaterriini. Kuva: Pirjo Toikkanen

Vanhaa ja uutta vaihdellen

Juhlakautena ruokaan liittyy tavallista enemmän tunnetta, lohtua tuovia muistoja ja nostalgiaa. Rosollia, lanttu-, porkkana- ja perunalaatikkoa syödään jouluna lähes jokaisessa kodissa juuri tästä syystä. Koska joulukausi on pitkä, adventin ja loppiaisen välissä ehtii nauttia juureksista monin, jopa aivan uusinkin tavoin. Silti niistä välittyy tuttu lämpö, vastaus turvallisuuden kaipuuseen.

Käytä koko juureskirjoa

Juuresvalikoima tarjoaa vaihtoehtoja. Juuripersilja, nauris, mukulaselleri, palsternakka, mustajuuri, retikat ja retiisit, piparjuuri sekä puna-, raita-, valko- ja keltajuuri, oranssi, violetti, keltainen ja punainen porkkana ansaitsevat jokainen paikkansa. Koko juuresten kirjo on juuri nyt parhaimmillaan. Juurekset kasvoivat viime kesän lämmössä hyvänmakuisiksi. Sadot korjattiin lokakuussa, ja laatu on hyvä.

Keskity ja nauti juuresten käsittelystä

Juurekset ovat helppokäyttöisiä. Kuoripäällisissä juureksissa ja mukuloissa on oma lumonsa. Hyvillä työvälineillä ja kunnon leikkuulaudalla niiden kuoriminen ja paloittelu sujuu. Keskittyminen auttaa ja miellyttävyys lisääntyy, kun taustalla soivat joululaulut tai muu lempimusiikki.

Etsi käteviä oikopolkuja

Esikäsiteltyjen juuresten valikoimat ovat kasvaneet. Yhden ja kahden hengen talouksiin on koottu esimerkiksi valmiiksi pilkottuja juureksia mausteineen niin, ettei hävikkiä synny ja juuresruoka valmistuu kätevästi. Juuressoseiden tarjonta on joulukautena monipuolisimmillaan. Ne ovat oikopolkuja laatikkoihin, sosekeittoihin, pateisiin ja leivontaan.

Juuresten herkullisimmat liittolaiset

Monet juurekset voi yhdistää ruoassa perunaan. Se liitto toimii aina. Pähkinät, mantelit ja siemenet antavat juureksiin täyteläisyyttä ja hyvää suutuntumaa. Leivonnasta tutut joulumausteet käyvät myös juuresruokiin. Ripauta lantulle inkivääriä ja neilikkaa. Mausta porkkana kanelilla ja palsternakka piparkakkumausteseoksella. Yrteistä rosmariini ja timjami ovat varmoja valintoja punajuurelle, rakuuna palsternakalle, siemenmausteista anis ja fenkoli porkkanalle.

Valtakunnallista joulujuuresten viikkoa vietetään viikolla 48 (28.11.– 4.12.2022).

Lisätiedot: Mika Virtanen, MTK, 0400 544728.

Kokeillut ruokaohjeet:

Monikäyttöinen punajuuripesto
https://rouvakasvis.blogspot.com/2022/11/monikayttoinen-punajuuripesto.html 

Juurestimbaalit
https://rouvakasvis.blogspot.com/2022/10/juurestimbaalit-punajuuresta.html 

Juureslaatikot uusin kujein
https://rouvakasvis.blogspot.com/2020/12/juureslaatikot-uusin-kujein.html 

Punajuurigratiini
https://rouvakasvis.blogspot.com/2018/11/juurekset-joulukauden-kasviksia.html 

Juuripersiljaporkkanaterriini
https://rouvakasvis.blogspot.com/2020/12/juureslaatikot-uusin-kujein.html 

Avainsanat

Kuvat

Juuripersiljaporkkanaterriini. Kuva: Pirjo Toikkanen
Juuripersiljaporkkanaterriini. Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Punajuuripestoa ruislastuilla. Kuva: Pirjo Toikkanen
Punajuuripestoa ruislastuilla. Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Punajuuripestoa kulhossa. Kuva: Pirjo Toikkanen
Punajuuripestoa kulhossa. Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Juurestimbaalit. Kuva: Pirjo Toikkanen
Juurestimbaalit. Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Juurestimbaalien ainekset. Kuva: Pirjo Toikkanen
Juurestimbaalien ainekset. Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Juurestimbaalit. Kuva: Pirjo Toikkanen
Juurestimbaalit. Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Juurestimbaalit. Kuva: Pirjo Toikkanen
Juurestimbaalit. Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Juuripersiljapalsternakkalaatikko. Kuva: Pirjo Toikkanen
Juuripersiljapalsternakkalaatikko. Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Punajuurigratiini. Kuva: Pirjo Toikkanen
Punajuurigratiini. Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Juuripersiljaporkkanaterriinin ainekset. Kuva: Pirjo Toikkanen
Juuripersiljaporkkanaterriinin ainekset. Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa
Punajuuripeston ainekset. Kuva: Pirjo Toikkanen
Punajuuripeston ainekset. Kuva: Pirjo Toikkanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Suomen luonto ansaitsee vaikuttavan, kustannustehokkaan ja hyväksyttävän strategian27.1.2023 11:44:52 EET | Tiedote

Luonnon monimuotoisuutta koskevan Suomen kansallisen strategian luonnoksen lausuntoaika päättyy tänään. Kannatettavaa päätavoitetta tukeva tarkempi sisältö vaatii vielä jatkotyötä. MTK:n lausunnossa tuodaan esiin tarve erityisesti strategian ja myöhemmin laadittavan toimintaohjelman keskinäisen tehtävänjaon selkiyttämiselle, eri pääelinympäristöjen tavoitteiden tasapainottamiselle, maanomistajien kannalta keskeisten periaatteellisten linjausten terävöittämiselle sekä painopisteen siirtämiselle määrästä laatuun. Myös vaikutustenarviointiin on panostettava enemmän.

Kotimaista sipulia jokaiseen päivään20.1.2023 12:41:11 EET | Tiedote

Suomessa vietetään tammikuun lopulla perinteiseen tapaan sipulille omistettua teemaviikkoa. Se muistuttaa sipuleiden laajasta valikoimasta ja monipuolisista käyttötavoista. Syystä voidaan todeta, että sipuli kuuluu jokaiseen päivään ja säännöllisesti käytettäväksi. Nyt kuluttajan on järkevää poimia ostoskoriinsa edullisia ja moneen ruokaan sopivia kasviksia. Sipulit kuuluvat näihin. Sipulia saa kautta vuoden kotimaisena, lähellä tuotettuna. Sipuli on ekologista ruokaa. Kaiken muun lisäksi sipulin valttina on sen terveellisyys.

Ruoka ja energia huomioitava turvallisuushankintoina myös laissa17.1.2023 14:00:00 EET | Tiedote

MTK esittää, että julkisissa hankinnoissa ruoka ja energia rinnastetaan jatkossa turvallisuushankintoihin myös lainsäädännössä. ”Kun tiedämme ruuan ja energian välttämättömyyden väestön selviytymiseen, myös niiden osalta lain tulisi mahdollistaa kansallisten intressien huomioiminen”, perusteli MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila järjestönsä aloitetta tiistaina eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä.

MTK:n metsäpoliittiset ilmastokeinot - Metsien ilmastohyödyt saavutetaan aktiivisella hoidolla ja käytöllä17.1.2023 09:32:52 EET | Tiedote

Metsien käytöstä, hiilinieluista sekä ilmastosta käydään kovaa keskustelua. Kärjekkäimmät vaatijat haluavat vähentää metsien uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä vaikka pääpainon tulee olla nopeassa fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisessä. ” Maa- ja metsätalousyrittäjät tekevät työtä luonnonvarojen kanssa ja ovat olleet ensimmäisiä ryhmiä, jotka elinkeinoissaan ovat kohdanneet ilmastonmuutoksen ja sen vaikutukset. MTK keinovalikoima sisältää selvät askeleet kohti ilmastokestävää Suomea”, kertoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme