Juuri julkaistu: Aivoinfarktin jälkeiseen neuropaattiseen kiputilaan yhä tarkemmin suunnattua hoitoa

Aivoinfarktin jälkeinen neuropaattinen kiputila on vaikeasti hoidettavissa, eivätkä kipulääkkeet tai muut kivunhoidon menetelmät auta siihen riittävästi. Kipu on toispuolista, joka saattaa tuntua vain pienellä alueella ja pahimmillaan päästä varpaisiin asti. Neuropaattinen kiputila jää vaivaamaan aivoinfarktin sairastaneista arviolta 1–8 prosenttia. Aivoinfarkti on yleinen, joten lukumäärältään tällaisia kipupotilaita on paljon.
Transkraniaalinen magneettistimulaatio eli TMS on menetelmä, jossa annetaan aivoissa sähkövirraksi muuntuvia magneetti-impulsseja pään eri alueille. 1990-luvulla kehitettyä menetelmää on käytetty muun muassa masennuksen hoidossa ja sitä hyödynnetään myös aivokirurgiassa eri aivoalueiden paikantamiseen.
HUSissa on sarjoittaista transkraniaalista magneettistimulaatiota annettu 2015 lähtien aivojen liikeaivokuoren alueelle eri tyypisistä neuropaattisista kivuista kärsiville. Noin puolet heistä on hyötynyt hoidosta.
Juuri julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin transkraniaalisen magneettistimulaation vaikutusta neuropaattiseen kipuun silloin, kun hoitoa annetaankin sekundaariselle tuntoaivokuoren alueelle. Tutkimuksessa oli mukana 17 potilasta, jotka eivät olleet hyötyneet aiemmin saamastaan muusta hoidosta.
Uusi hoitoprotokolla otettiin käyttöön
Tutkimuksessa selvisi, että sekundaarisen tuntoaivokuoren alueelle annettuna transkraniaalinen magneettistimulaatio vähensi kipua vähintään kolmanneksella heti hoidon jälkeen tutkimuspotilaista 24 prosentilla, ja kuukauden kuluttua hoidosta 18 prosentilla. Hoidon vaikutus kesti näillä potilailla pidempään kuin liikeaivokuoren alueelle annettuna.
”Otimme saman tien käyttöön protokollan, jossa annamme stimulaatiota tuntoaivokuoren alueelle jaksoittain yhteensä 15 minuutin ajan niillä potilailla, joiden neuropaattiseen kipuun ei liikeaivokuoren alueen stimulaatio ole viikossa vaikuttanut”, kertoo kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri Jukka Vanhanen HUSin BioMag-laboratoriosta.
Tutkittavilta arvioitiin ennen hoitoa, hoidon aikana ja kuukausi hoidon jälkeen kivun, masennuksen ja ahdistuksen määrää sekä terveyteen liittyvä elämänlaatu ja yläraajan toiminta. Tutkimuksessa selvitettiin myös verestä kolme plastisuuteen vaikuttavaa genotyyppiä. Tavoitteena on löytää työkalut arvioida, kummasta hoidosta kukin potilas voisi hyötyä.
”Saimme vahvistuksen aiempaan havaintoon, jossa aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan vaikuttava genotyyppi on yhteydessä hoidon vaikuttavuuteen. Asiaa on tutkittavaa lisää, mutta tavoitteenamme on saada aivoinfarktin jälkeisestä kivusta kärsiville juuri heidän genotyyppiinsä sopivaa täsmähoitoa.”
Neuromodulation-tiedelehdessä julkaistu tutkimus on satunnaistettu, kontrolloitu ja sokkoutettu tutkimus, jossa potilaat saivat vaihtovuoroisesti lumehoitoa ja transkraniaalista magneettistimulaatiota sekä liikeaivokuoren että tuntoaivokuoren alueelle.
Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea.
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Nya barnsjukhuset tillfrågar familjer om deras villighet att låta sina barn hjärtopereras i de nordiska länderna27.3.2023 15:55:37 EEST | Tiedote
HUS Helsingfors universitetssjukhus erbjuder en möjlighet till operation i de nordiska länderna för de barn som står i kö för hjärtoperation. De första breven skickas ut denna vecka, i vilka det tillfrågas om viljan att resa till Köpenhamn för att opereras.
Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lasten sydänleikkauksiin pohjoismaissa27.3.2023 15:40:00 EEST | Tiedote
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala tarjoa sydänleikkausta odottaville lapsipotilaille mahdollisuutta leikkaukseen pohjoismaissa. Tällä viikolla lähetetään ensimmäisiä kirjeitä, joissa tiedustellaan halukkuutta lähteä leikattavaksi Kööpenhaminaan.
HUS styrelses beslut: bokslutet för 2022 godkändes27.3.2023 11:28:38 EEST | Tiedote
Också kvalitets- och patientsäkerhetsplanen samt renoveringen av Cancercentrum godkändes.
HUSin hallituksen päätökset: vuoden 2022 tilinpäätös hyväksyttiin27.3.2023 11:25:14 EEST | Tiedote
Myös laatu- ja potilasturvallisuussuunnitelma ja Syöpäkeskuksen peruskorjaukset hyväksyttiin.
Ny markör för gallvägsatresi avslöjar nyföddas behov av levertransplantation23.3.2023 08:59:00 EET | Tiedote
På Nya barnsjukhuset upptäcktes en markör som indikerar om ett barn med gallvägsatresi behöver en levertransplantation. Markören underlättar också valet av läkemedelsbehandling.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme