HUS

Juuri julkaistu: Aivoinfarktin jälkeiseen neuropaattiseen kiputilaan yhä tarkemmin suunnattua hoitoa

Jaa
Transkraniaalinen magneettistimulaatiohoito vähentää aivoinfarktin jälkeistä neuropaattista kipua yhä useammalla.
Transkraniaalinen magneettistimulaatiotutkimus. Kuva: Matti Snellman
Transkraniaalinen magneettistimulaatiotutkimus. Kuva: Matti Snellman

Aivoinfarktin jälkeinen neuropaattinen kiputila on vaikeasti hoidettavissa, eivätkä kipulääkkeet tai muut kivunhoidon menetelmät auta siihen riittävästi. Kipu on toispuolista, joka saattaa tuntua vain pienellä alueella ja pahimmillaan päästä varpaisiin asti. Neuropaattinen kiputila jää vaivaamaan aivoinfarktin sairastaneista arviolta 1–8 prosenttia. Aivoinfarkti on yleinen, joten lukumäärältään tällaisia kipupotilaita on paljon.

Transkraniaalinen magneettistimulaatio eli TMS on menetelmä, jossa annetaan aivoissa sähkövirraksi muuntuvia magneetti-impulsseja pään eri alueille. 1990-luvulla kehitettyä menetelmää on käytetty muun muassa masennuksen hoidossa ja sitä hyödynnetään myös aivokirurgiassa eri aivoalueiden paikantamiseen.

HUSissa on sarjoittaista transkraniaalista magneettistimulaatiota annettu 2015 lähtien aivojen liikeaivokuoren alueelle eri tyypisistä neuropaattisista kivuista kärsiville. Noin puolet heistä on hyötynyt hoidosta.

Juuri julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin transkraniaalisen magneettistimulaation vaikutusta neuropaattiseen kipuun silloin, kun hoitoa annetaankin sekundaariselle tuntoaivokuoren alueelle. Tutkimuksessa oli mukana 17 potilasta, jotka eivät olleet hyötyneet aiemmin saamastaan muusta hoidosta.

Uusi hoitoprotokolla otettiin käyttöön

Tutkimuksessa selvisi, että sekundaarisen tuntoaivokuoren alueelle annettuna transkraniaalinen magneettistimulaatio vähensi kipua vähintään kolmanneksella heti hoidon jälkeen tutkimuspotilaista 24 prosentilla, ja kuukauden kuluttua hoidosta 18 prosentilla. Hoidon vaikutus kesti näillä potilailla pidempään kuin liikeaivokuoren alueelle annettuna.

”Otimme saman tien käyttöön protokollan, jossa annamme stimulaatiota tuntoaivokuoren alueelle jaksoittain yhteensä 15 minuutin ajan niillä potilailla, joiden neuropaattiseen kipuun ei liikeaivokuoren alueen stimulaatio ole viikossa vaikuttanut”, kertoo kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri Jukka Vanhanen HUSin BioMag-laboratoriosta.

Tutkittavilta arvioitiin ennen hoitoa, hoidon aikana ja kuukausi hoidon jälkeen kivun, masennuksen ja ahdistuksen määrää sekä terveyteen liittyvä elämänlaatu ja yläraajan toiminta. Tutkimuksessa selvitettiin myös verestä kolme plastisuuteen vaikuttavaa genotyyppiä. Tavoitteena on löytää työkalut arvioida, kummasta hoidosta kukin potilas voisi hyötyä.

”Saimme vahvistuksen aiempaan havaintoon, jossa aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan vaikuttava genotyyppi on yhteydessä hoidon vaikuttavuuteen. Asiaa on tutkittavaa lisää, mutta tavoitteenamme on saada aivoinfarktin jälkeisestä kivusta kärsiville juuri heidän genotyyppiinsä sopivaa täsmähoitoa.”

Neuromodulation-tiedelehdessä julkaistu tutkimus on satunnaistettu, kontrolloitu ja sokkoutettu tutkimus, jossa potilaat saivat vaihtovuoroisesti lumehoitoa ja transkraniaalista magneettistimulaatiota sekä liikeaivokuoren että tuntoaivokuoren alueelle.

Tutkimusartikkeli A Randomized, Sham-Controlled Trial of Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation Targeting M1 and S2 in Central Poststroke Pain: A Pilot Trial

 

Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea. 

Avainsanat

Kuvat

Transkraniaalinen magneettistimulaatiotutkimus. Kuva: Matti Snellman
Transkraniaalinen magneettistimulaatiotutkimus. Kuva: Matti Snellman
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme