Juuri julkaistu: HPV-rokote vähentänee ennenaikaisia synnytyksiä

HUSissa tehdyssä rekisteritutkimuksessa selvitettiin, onko HPV- eli papilloomavirusrokotteella vaikutusta rokotettujen ennenaikaisten synnytysten määrään.
Tutkimuksesta selvisi, että HPV-rokotuksen saaneiden synnytyksistä käynnistyi ennenaikaisesti kolme prosenttia ja HPV-rokottamattomien yli viisi prosenttia. Raskausviikoilla 22–31 HPV-rokotetuilla ei ollut lainkaan ennenaikaisia synnytyksiä, kun HPV-rokottamattomilla niitä oli yhdellä prosentilla.
”Tutkimuksen kaikissa vertailuryhmissä suunta oli sama eli HPV-rokotuksen saaneilla oli vähemmän ennenaikaisia synnytyksiä ei-rokotettuihin verrattuna. Ennen 32. raskausviikkoa HPV-rokotuksen vaikutukset olivat kaikkein suurimmat”, kertoo tutkimusryhmän jäsen, naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri, dosentti Ilkka Kalliala HUSin Naistenklinikalta.
Kaiken kaikkiaan Suomessa lapsista 5–6 prosenttia syntyy ennenaikaisesti ja koko maailmassa 5–18 prosenttia. Kalliala arvioi, että eri maat voisivat hyötyä HPV-rokotuksista myös ennenaikaisten synnytysten vähenemisen vuoksi.
”Olisi todella hieno asia, jos voisimme HPV-rokotteella ehkäistä sekä kohdunkaulansyöpiä että ennenaikaisia synnytyksiä”, Kalliala sanoo.
Tutkimuksen seuranta-aikaa tarkoitus jatkaa
Suomalaisen tutkimuksen tulokset tukevat aiemmin Australiassa tehdyn tutkimuksen tuloksia. Näiden kahden tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan tule Ilkka Kallialan mukaan vielä tehdä lopullisia johtopäätöksiä.
”Seuranta-aika oli lyhyt ja tutkimuksen naiset vielä melko nuoria, joten synnytyksiäkin oli vähän. Asiaa tutkitaan parhaillaan myös muissa maissa, joten on syytä odottaa niiden tuloksia. Meillä on puolestaan tutkimuslupahakemus seurannan jatkamiseksi parhaillaan vireillä”, Ilkka Kalliala kertoo.
Preventive Medicine -tiedelehdessä julkaistu tutkimus on satunnaistettu seurantatutkimus, jonka aineistona on Suomessa 33 kunnassa 2007 aloitettu satunnaistettu HPV-rokotetutkimus sekä syntymärekisteri vuoteen 2014 saakka.
Tutkimuksessa selvitettiin rekistereistä lähes 40 000 vuosina 1990–95 syntyneen naisen synnytysten tiedot. Naisista 6226 oli saanut HPV-rokotteen, 1770 hepatiitti B- eli HBV-rokotteen, mutta ei HPV-rokotetta, sekä vajaat 20 000 naista, jotka eivät olleet saaneet kumpaakaan rokotetta. Tutkimuksessa oli yhteensä 3000 täysiaikaista raskautta ja noin 130 ennenaikaista synnytystä. Raskausjaksot ryhmiteltiin täysiaikaisiin eli ainakin 37 viikkoa kestäneisiin synnytyksiin sekä raskausviikoilla 32–36 ja 22–31 tapahtuneisiin ennenaikaisiin synnytyksiin.
Juuri julkaistun tutkimuksen ovat rahoittaneet HUSin lisäksi muun muassa Suomen Akatemia, Suomen Syöpäjärjestöt, Jalmari ja Laura Ahokkaan Säätiö ja Paulon Säätiö.
Noin 80 prosenttia ihmisistä saa HPV-virustartunnan elämänsä aikana, useimmiten yhdynnässä. Suurin osa HPV-tartunnoista paranee itsekseen, mutta osa niistä voi vuosien kuluessa edetä solumuutosten kautta syöväksi, kuten kohdunkaulansyöväksi, joka on yleistynyt nuorilla naisilla 1990-luvulta lähtien.
Syövän esiasteita etsitään irtosolunäytteillä eli papakokein ja nykyisin myös HPV-testillä, ja esiasteet pyritään hoitamaan ennen niiden kehittymistä syöväksi. Esiastehoidot taas lisäävät myöhemmin raskaaksi tulevan naisen ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Rokotteen on osoitettu ehkäisevän tehokkaasti HPV-viruksen aiheuttamia infektioita, kohdunkaulan syövän esiasteita ja syöpiä. Suomessa HPV-rokote on ollut kansallisessa rokoteohjelmassa vuodesta 2013.
Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea.
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS samjourer betjänar på valborg28.4.2025 08:49:07 EEST | Pressmeddelande
Tillgång till brådskande vård finns också på första maj.
HUSin yhteispäivystykset palvelevat vappuna28.4.2025 08:49:07 EEST | Tiedote
Kiireellistä hoitoa on saatavilla vappunakin.
HUS Emergency Departments open on May Day28.4.2025 08:49:07 EEST | Press release
Urgent care is available on May Day.
Eksjukhuset öppnar sina dörrar för patienter i maj24.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar öppnar i Mejlans i Helsingfors den 12 maj 2025. Eksjukhuset ger bättre beredskap att svara mot det ökade vårdbehovet inom ögonsjukdomar.
Tammisairaala avaa ovensa potilaille toukokuussa24.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
HUSin silmäsairauksien hoitoon keskittyvä Tammisairaala avautuu Helsingin Meilahteen 12.5.2025. Tammisairaala parantaa valmiuksia vastata kasvavaan silmäsairauksien hoitotarpeeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme