Juuri julkaistu: Influenssasta vakavia seurauksia munuaisensiirron saaneille

HUSissa selvitettiin, kuinka suuren terveysriskin laboratoriotutkimuksin varmennettu influenssa aiheuttaa munuaisensiirtopotilaille.
Rekisteritutkimukseen koottiin kaikki laboratoriokokein varmennetut influenssatapaukset sekä influenssan vuoksi sairaalahoitoon joutuneet munuaisensiirtopotilaat 1995–2017 ja heitä verrattiin muuhun väestöön.
”Tutkimuksessamme selvisi, että influenssan aiheuttamat terveysriskit olivat merkitsevästi suuremmat munuaisensiirtopotilailla kuin muulla väestöllä”, sanoo nefrologian erikoislääkäri Ilkka Helanterä HUS Vatsakeskuksen elinsiirto- ja maksakirurgialta.
Influenssan riski munuaisensiirron jälkeen on viisinkertainen ja influenssan vuoksi sairaalahoidon tarve on nelinkertainen muuhun väestöön verrattuna. Lisäksi influenssaan sairastuneista viisi prosenttia menehtyi ja sairaalahoidossa olleista peräti 9 prosenttia menehtyi.
Influenssarokotetta ja -testiä suositellaan
Munuaisensiirron saaneilta tulisi Ilkka Helanterän mukaan ottaa influenssa-aikana flunssan kaltaisten oireiden ilmennyttyä influenssatesti aiempaa herkemmin. Hän suosittelee myös influenssarokotetta.
”Tiedetään, että influenssarokote on tehokas ja turvallinen myös munuaisensiirtopotilaille, joten suosittelemme vahvasti myös heitä ottamaan rokotteen”, Helanterä kertoo.
Tutkimuksessa yllätti se, että iäkkäillä munuaisensiirtopotilailla tutkitut suhteelliset riskit olivat pienimmät. Tämä saattaa Helanterän mukaan johtua siitä, että kyse on valikoituneesta joukosta ja iäkkäillä on vähemmän sosiaalista kanssakäyntiä, toisin kuin nuorilla.
Tutkimuksessa oli mukana kaiken kaikkiaan lähes 4 000 munuaiselinsiirron saanutta henkilöä ja seuranta-aika kattoi yli 37 000 potilasvuotta. Influenssa todettiin vuosittain noin 10–70 munuaisensiirtopotilaalla. Influenssojen määrä on selvästi lisääntynyt munuaisensiirtopotilailla viime vuosina.
Hyljinnänestolääkitys heikentää vastustuskykyä
Suurentuneen influenssariskin taustalla on elinsiirron jälkeen aloitettava koko elämänmittainen elinsiirteen hyljintää estävä lääkitys. Lääkkeen heikentämä immuniteetti jättää elinsiirteen rauhaan, mutta sen haittavaikutuksena on infektioiden suurentunut riski.
Tähän asti on tiedetty, että monet herpesvirukset, kuten sytomegalovirus ja mononukleoosia aiheuttava EBV-virus voivat aiheuttaa vakavia infektioita elinsiirtopotilaille, samoin polyoomavirukset munuaisensiirron jälkeen. Siksi näiden virusten aiheuttamia tartuntoja seurataan ja seulotaan elinsiirtopotilailla.
Juuri julkaistu tutkimus on ensimmäinen osa laajempaa hanketta, jossa kartoitetaan infektiotautien epidemiologiaa munuaisensiirtopotilailla HUSin elinsiirtorekisterin sekä THL:n tartuntatauti- sekä HILMO-hoitoilmoitusrekisterien avulla. Rekisterit ovat laajuudeltaan ja laadultaan maailmanlaajuisesti vertaillen ainutlaatuiset.
_______________________________________________________________________
Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea.
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme