JYU vahvasti mukana jatkorahoituksen saaneessa FORTHEM-yliopistoverkostossa
Yhdeksän eurooppalaisen yliopiston muodostamaan FORTHEM-verkostoon alusta alkaen kuulunut Jyväskylän yliopisto (JYU) jatkaa menestyksellä työtään jäsenenä, kun FORTHEM saa EU:n nelivuotisen jatkorahoituksen. Rahoituspäätös tehtiin 27.7.2022.

Rehtori Keijo Hämäläinen iloitsee FORTHEMin jatkosta:
-FORTHEM-allianssi on yhdeksän yliopiston muodostama ’eurooppalainen kampus’, joka tarjoaa Jyväskylän yliopistolle, sen opiskelijoille ja henkilöstölle, aiempaa huomattavasti monipuolisemmat mahdollisuudet koulutus- ja tutkimusyhteistyöhön, liikkuvuuteen ja verkostoitumiseen.
-Onkin ollut ilahduttavaa seurata, kuinka yliopistoyhteisömme jäsenet ovat vakuuttaneet ensimmäisen kauden aikana FORTHEM-kumppanit osaamisellaan ja paneutumisellaan.
Myös jatkokauden suunnittelussa olemme olleet vahvasti mukana, toteaa rehtori Keijo Hämäläinen.
Hän aloittaa tammikuussa 2023 ensimmäisenä FORTHEM-rehtorineuvoston puheenjohtajana.
-Olen ilahtunut myös siitä, että Jyväskylän kaupungilla on jatkossa näkyvä rooli FORTHEM-allianssissa, kun kaupunginjohtaja Timo Koivisto on kutsuttu jäseneksi sidosryhmien asiantuntijajäsenistä muodostettavaan External Advisory Council -ryhmään, joka arvioi FORTHEMin vaikuttavuutta kaupunkien ja seutukuntien näkökulmasta.
-FORTHEMIN kautta olemme saaneet näköalapaikan eurooppalaisen korkeakoulukentän kehittämiseen. Euroopan yliopistoverkostot ovat kunnianhimoisia pitkäkestoisia kumppanuuksia. JYU:lle FORTHEM-jäsenyys on yliopiston ensimmäinen strateginen kansainvälinen kumppanuus, rehtori korostaa.
Jyväskylän yliopisto otti yhteistyöhön alusta asti aktiivisesti osaa. Sen vastuulla oli FORTHEM Labs-toiminta, asiantuntijaverkostotyö, joissa tutkijat, opiskelijat ja sidosryhmien edustajat etsivät tutkimustiedon pohjalta ratkaisuja esimerkiksi monikielisyyden, maahanmuuton, digitaalisuuden, ympäristön ja ravintotieteen haasteisiin.
Sidosryhmäyhteistyö on keskeinen osa FORTHEM-toimintaa ja JYU onkin saanut toimintaan mukaan Mankolan ja Jyskän koulut, Monikulttuurikeskus Glorian, Paremmin yhdessä ry:n sekä Keski-Suomen yhteisöjen tuki ry:n.
Kansainvälisten palvelujen päällikkö Tuija Koponen kertoo, että jatkorahoitus turvaa toiminnan laajenemisen tutkimusyhteistyön ja pedagogisen kehittämisen suuntaan. Opiskelijoiden ja henkilöstön liikkuvuutta monipuolistetaan edelleen. On luotu myös Digital Academy -virtuaalinen kurssitarjotin, johon kaikki jäsenyliopistot tuovat opintotarjontaa.
FORTHEM valmistautui jatkorahoituksen hakuprosessiin valitsemalla 2021 kaksi uutta jäsenyliopistoa - Agderin yliopiston Norjasta ja Lucian Blaga -yliopiston Sibiusta Romaniasta - laajentuakseen sekä maantieteellisesti että erityisosaamisalojensa puolesta. FORTHEM-verkoston käynnistivät ranskalainen Burgundin yliopisto, saksalainen Johannes Gutenberg Universität Mainzista, Opolskin yliopisto Puolasta, Universita' degli Studi di Palermo Italiasta, Latvian yliopisto ja espanjalainen Valencian yliopisto. Jyväskylän yliopisto lukeutuu perustajiin.
FORTHEM-yhteistyöhön nivoutuu Euroopan tasolla liki 230 000 opiskelijaa, lähes 2300 tohtoriopiskelijaa, 16 000 tutkijaa ja opettajaa sekä 14 000 hallintohenkilöstöön kuuluvaa.
Lisätietoja:
- kansainvälisten asioiden päällikkö Tuija Koponen, tuija.h.koponen@jyu.fi, +358 40 805 4343
Linkit:
https://www.forthem-alliance.eu/
https://www.jyu.fi/forthem
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös 19.8.: Huippu-urheiluun liittyvät kulttuuriset olettamukset ohjaavat urheilulukiolaisten urasuunnittelua (Nikander)16.8.2022 12:15:00 EEST | Tiedote
Nuoren urheilijan valintoja ohjaa kilpaurheilun logiikka sekä kulttuuriset narratiivit, jotka esittävät omistautumisen vain urheilulle tienä menestykseen. Nämä olettamukset saattavat estää nuoria urheilijoita sitoutumasta tärkeisiin uramuodostukseen liittyviin tehtäviin urheilun ulkopuolella, kertoo nuoria urheilijoita väitöskirjassaan tarkastellut LitM Aku Nikander. Nikanderin psykologian väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa perjantaina 19.8
Jyväskylän yliopisto mukaan Horisontti Eurooppa -ohjelmaan – Kohteena eurooppalaisen elokuvateollisuuden kilpailukyvyn tutkimus16.8.2022 11:25:13 EEST | Tiedote
Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos on mukana laajassa Reboot-hankkeessa, jolle Euroopan komissio on myöntänyt yli 3,8 miljoonan euron rahoituksen. Vuonna 2023 alkavaa kolmevuotista konsortiota johtaa Wienin yliopisto, ja Jyväskylän yliopisto on yksi hankkeen 12 partnerista.
Suomalainen upseeri elää traditioiden ja muutosten ristipaineessa16.8.2022 01:00:00 EEST | Tiedote
Upseerin ammatin sukupuolittuneisuus sekä murtuu että rakentuu uudelleen, kun se ottaa vaikutteita yhteiskunnallisista ja työelämään liittyvistä muutoksista
Jyväskylän yliopiston sijoitus säilyi ennallaan Shanghain listalla – kasvatustieteet maailman kärkeä15.8.2022 10:58:31 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto oli jälleen mukana ns. Shanghain listan yliopistovertailussa (Academic Ranking of World Universities ARWU), jossa se sijoittuu välille 701-800. Sijoitus on sama kuin viime vuonna. Suomalaisista yliopistoista Jyväskylän sijoitus oli seitsemäs.
Väitös 17.8.2022: Ilma- ja meriliikenteessä käytettävät valvontateknologiat ovat alttiita kyberhyökkäyksille (Khandker)15.8.2022 09:27:16 EEST | Tiedote
Ilma- ja meriliikenteessä käytettävien valvontateknologioiden tehtävä on lisätä tilannetietoisuutta, turvallisuutta ja viestiliikenteen toimivuutta lento- ja meriliikenteessä. Näihin teknologioihin kuuluvat muun muassa ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) ja AIS (Automatic Identification System). Jyväskylän yliopistossa tehty väitöstutkimus paljasti näiden järjestelmien alttiuden kyberhyökkäyksille ja kyseenalaisti ADS-B- ja AIS-järjestelmien käytön turvallisuuden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme