Jyväskylän ja Tampereen yliopistot tekevät yhteistyötä opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi
Hyvä mielenterveys on opiskelijan toimintakykyä ja elämänlaatua tukeva voimavara. Jyväskylän ja Tampereen yliopistot ovat tiivistäneet yhteistyötään tarjotakseen opiskelijoilleen matalan kynnyksen mielen hyvinvoinnin palveluja.

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT) tuoreen raportin mukaan joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii ahdistuksen ja masennuksen oireista. Opiskelijoiden psyykkinen oireilu on kasvanut huomattavasti erityisesti koronapandemian myötä, ja se on selvästi muuta aikuisväestöä yleisempää opiskelijoiden keskuudessa.
Sekä Jyväskylän että Tampereen yliopistossa on tarve tarjota opiskelijoille oikea-aikaisia ja vaikuttavia palveluita arkiympäristössä. Keskeinen matalan kynnyksen palvelu on Opiskelijan Kompassi (OK), joka on verkkopohjainen hyvinvointi- ja elämäntaito-ohjelma. Ohjelman avulla opiskelija pystyy parantamaan mielen hyvinvointia ja harjoittelemaan hyvinvointiin liittyviä taitoja. Opiskelijan Kompassin käytettävyyteen ja vaikuttavuuteen liittyvät tutkimustulokset osoittavat ohjelman lisäävän mm. opiskelijoiden hyvinvointia, itseluottamusta ja psykologista joustavuutta sekä taitoja käsitellä stressiä ja ahdistusta.
Opiskelijan kompassia on kehitetty Jyväskylän yliopistossa jo vuodesta 2011. Jyväskylän yliopiston hyvien kokemusten perusteella Tampereen yliopisto (TAU) osti Opiskelijan Kompassin käyttöoikeudet keväällä 2020. Opiskelijan Kompassin käyttöönotto on lisännyt JYU:n ja TAU:n yhteistyötä. Jatkossa tavoitteena on tehdä myös opiskelijoiden hyvinvointia tukevaa tutkimusta yliopistojen kesken.
Opiskelijan Kompassissa huomioidaan opiskelijan yksilölliset tarpeet
Opiskelijan Kompassin kehittäjän, projektitutkija Panajiota Räsäsen mukaan opiskelijoiden tarpeet hyvinvoinnin vahvistamiseksi ovat hyvin yksilöllisiä.
”Siinä missä itsenäinen verkko-ohjelman käyttö on yhdelle riittävä tuki, tarvitsee toinen kannustavaa yksilöllistä ohjausta hyvinvointivalmentajalta. Kolmas kaipaa erityisesti vertaistukea opiskelutovereilta, ja neljäs kohdennetumpaa tukea ammattilaiselta”, Räsänen kertoo.
Opiskelijan Kompassia on mahdollista käyttää itsenäisesti (self-help), ohjatusti hyvinvointivalmentajan tuella tai tehostetussa psykologin ohjauksessa. Kansainväliset opiskelijat voivat myös käyttää ohjelmaa englanniksi, saksaksi tai italiaksi. Tampereella Opiskelijan Kompassia on mahdollista käyttää itsenäisenä verkko-ohjelmana tai osana Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot -opintojaksoa. Kokemukset opintojaksosta ovat olleet positiivisia; lähes 90 prosenttia opintojakson suorittaneista suosittelee ohjelmaa vertaisopiskelijoilleen.
Opiskelijan Kompassi -yhteistyötä ovat luotsanneet projektitutkija Panajiota Räsänen, erityisasiantuntija Riikka Reitzer, asiantuntija Rikupekka Oksanen sekä professori Raimo Lappalainen Jyväskylän yliopistosta ja opintopsykologi Sonja Pelkonen, yliopisto-opettaja Mervi Vänskä, yliopistolehtori Elina Vierikko ja erityisasiantuntija Suvi-Päivikki Ikonen Tampereen yliopistosta.
Lisätietoja:
Panajiota Räsänen, panajiota.rasanen@jyu.fi
Sonja Pelkonen, sonja.pelkonen@tuni.fi
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Tekoäly voi auttaa parantamaan oppimiskokemusta ja opiskelutuloksia (Heilala)24.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Opettajat voivat hyödyntää oppimisanalytiikan tarjoamaa tietoa ja selittävän tekoälyn menetelmiä pedagogisen päätöksenteon tukena. Ville Heilalan tuore väitöstutkimus osoittaa, että analytiikkaa hyödyntämällä voidaan edistää sekä opiskelutuloksia että oppimiskokemusta.
Suomen Ekonomeilta lahjoitus kauppatieteelliselle alalle – Jyväskylän yliopistolle 110 000 euroa23.5.2022 15:15:00 EEST | Tiedote
Suomen Ekonomit lahjoittaa yhteensä miljoona euroa kauppatieteelliseen koulutukseen. Lahjoituksen kohteena ovat yliopistot, joissa annetaan kauppatieteellistä koulutusta ja tehdään alan tutkimusta.
Asiantuntijoita Ukrainan sotaan ja Nato-keskusteluun liittyviin kysymyksiin23.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston eri tiedekunnissa on tutkijoita, joilla on asiantuntijuutta Ukrainan sotaan ja Nato-keskusteluun liittyviin teemoihin. Alla koottuna asiantuntijoita, joiden aiheet liittyvät sotatilanteeseen, kybervaikuttamiseen, Venäjän ja Pohjoismaiden poliittiseen historiaan sekä poliittiseen retoriikkaan.
Väitös 28.5.2022: Liikunnalliset kotitehtävät tukevat yläkouluikäisten vapaa-ajan liikkumista23.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Liikunnasta ei ole ollut tapana antaa kotitehtäviä, mutta oppilaiden mielestä läksyt sopivat liikuntaan siinä missä muihinkin oppiaineisiin. Liikuntatunneilla annettuja vapaaehtoisia liikunnallisia kotitehtäviä tehdään ahkerasti, ja ne myös lisäävät yläkouluikäisten tyttöjen liikkumista, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjassa.
Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme