Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta mukana juhlistamassa Jyväskylä Pride 2021 –viikkoa 

Jaa

Yliopistolla pysähdytään pohtimaan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kehittymistä ja käännetään katseet tulevaan Jyväskylässä 16.8. alkaen vietettävällä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavalla paikallisella Pride-viikolla.

Jyväskylän yliopisto (JYU) ja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) ovat mukana juhlistamassa yhdessä Jyväskylän Pride–viikkoa, jota vietetään 16.-22.8.2021. Vuosittaisen tapahtumaviikon järjestäjänä toimii Jyväskylän Seta ry. 

Tänä vuonna Pride-yhteisössä ja –tapahtumissa on oltu teeman Pride in Progress äärellä, sillä vuonna 2021 tulee kuluneeksi pyöreitä vuosia Suomessa 1970- ja 80-luvuilla säädetyistä seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuutta merkittävästi edistäneistä lakimuutoksista. 

Myös yliopistolla pysähdytään Pride-viikon aikana pohtimaan ja keskustelemaan erityisesti yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kehittymisestä yliopistoyhteisössä - mitä on saavutettu ja millaisissa asioissa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumisessa on vielä kehitettävää. 

- Pride-viikon teema Pride in Progress on erinomaisen hyvin valittu. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyössä on päästy valtavasti eteenpäin tiedon ja avoimen keskustelun lisäännyttyä kaiken aikaa. Paljon on kuitenkin edelleen kehitettävää. Jyväskylän yliopistossa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymyksiin suhtaudutaan äärimmäisellä vakavuudella ja arvojemme mukaisesti pyrimme siihen, että jokainen opiskelija ja työntekijä voi kokea olonsa yhteisössämme turvalliseksi ja arvostetuksi, sanoo yliopiston vararehtori Marja-Leena Laakso. 

- Yhteisön toiminnot ovat muuttuneet yhdenvertaisemmaksi, sillä järjestöjä, tutoreita ja henkilöstöä on koulutettu tasavertaisempaan ja -arvoisempaan kohteluun. Muutos vaatii syrjivien perinteiden rikkomista, oman toiminnan tarkastelua sekä avointa vuorovaikutteista keskustelua, kertoo JYYn hallituksen puheenjohtaja Petri Laaksonen. 

Avointa keskustelua tullaan käymään erityisesti sosiaalisen median kanavilla, jossa kysytään muun muassa opiskelijoiden kokemuksia yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumisesta yliopistolla. Viikon aikana kysytty ja saatu palaute toimitetaan opiskelijoista ja henkilökunnasta koostuvalle yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotoimikunnalle. Palautetta voidaan hyödyntää muun muassa syksyllä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman päivitystyössä. 

- Pidän ehdottoman tärkeänä, että toimintatapamme ja käytänteemme, turvaavat jatkuvan avoimen vuoropuhelun, jolloin epäkohdat ja mahdollinen epäasiallinen kohtelu saadaan näkyväksi ja ongelmiin voidaan puuttua. Pride-viikko on yksi ehdottoman tärkeä osa tätä kokonaisuutta, korostaa Laakso. 

- Vaikka yliopistoyhteisö on ottanut suuria harppauksia yhdenvertaisuuden takaamiseksi, on toiminnassa kehitettävää vastaisuudessakin. Avoimen ja läpinäkyvän keskusteluyhteyden rakentaminen yliopistoyhteisön keskuuteen mahdollistaa turvallisen siirtymän osaksi yhteisöämme, jatkaa myös Laaksonen. 

Pride-viikko näkyy sosiaalisen median lisäksi myös kampuksilla. Seminaarimäen kampuksella järjestetään tapahtumaviikon kunniaksi aiempien vuosien tapaan Pride-liputus. Jaossa on myös viime vuonna suosioon nousseita Pride-aiheisia pinssejä.  

Lisäksi JYU ja JYY järjestävät Pride-aiheisen paneelikeskustelun torstaina 19.8. Myös paneelissa ollaan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kehittymisteeman äärellä. Asiantuntijoina ja keskustelijoina toimii tutkija- ja opiskelijaedustus yliopistoyhteisöstä sekä JKL Seta ry:stä. Keskustelua pääsee seuraamaan striimin välityksellä klo 16.30 alkaen tapahtumapäivänä. 

JYYn edustajiston puheenjohtajisto kokee Pride-viikon juhlistamisen tärkeänä. 

- Yleisesti pride ei mielestäni näy sen enempää yliopistoyhteisössä kuin muuallakaan. Tuntuu, että priden teemat ovat löytäneet paikan yliopistoyhteisön normaalista toiminnasta ja esimerkiksi ainejärjestöjen tapahtumien perusohjeisiin kuuluu järjestöjen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat, joissa mainitaan selvästi syrjimättömyys ja toisten kunnioitus. Olen erityisen iloinen siitä, että yliopisto on avoimesti Priden kannattaja ja juhlii Jyväskylä Pride -viikkoa. Se viestittää opiskelijoille, että kaikki ovat tervetulleita yhteisöömme, pohtii JYYn edustajiston varapuheenjohtaja Elma Hyöky. 

Samaa mieltä on myös JYYn edustajiston puheenjohtaja Aleksi Murtojärvi. 

- On tärkeää, että yliopistoyhteisössä nostetaan esiin seksuaalivähemmistön asemaa ja edustajia. Symboliikan ja yksittäisten tapahtumien lisäksi tarvitaan konkreettisia tekoja esimerkiksi poliittisten päätösten kautta. 

- Lämmin kiitos kaikille viikon järjestelyistä vastuun kantaneille! Haluan toivottaa kaikille hyvää Pride-viikkoa, vararehtori Marja-Leena Laakso sanoo. 

 

 

Lisätietoja: 

JYU: 

Marja-Leena Laakso 
Vararehtori 
+358 40 805 4024
marja-leena.laakso@jyu.fi

 

JYY: 

Petri Laaksonen  
Puheenjohtaja  
hpj@jyy.fi 
+358 45 137 1964 

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Nanotiedepäivät Jyväskylässä 5.–6.10.2021: Esillä solujen selviytymismekanismit, viruksen kaltaiset partikkelit rokotteissa ja nanohäkit24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus isännöi monitieteellistä nanotieteen- ja teknologian Nanoscience Days -konferenssia 5.–6. lokakuuta 2021. Tapahtuma tarjoaa nanotutkijoille biologian, kemian ja fysiikan aloilta mahdollisuuden esitellä tuloksiaan kansainväliselle yleisölle. Kaksipäiväinen konferenssi pääosin pidetään verkkokonferenssina.

Väitös 1.10.2021: Tinder, Netflix ja WhatsApp häiritsevät kuljettajaa - Liikenteeseen tarvitaan paremmin testattuja ja suunniteltuja sovelluksia (Grahn)24.9.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa aiemmin tehty tutkimus paljasti miten kuljettajat maksavat verkkopankissa laskuja, lähettelevät viestejä WhatsAppissa, selaavat Tinderiä ja Instagramia ja jopa katsovat Netflixiä ajaessaan autoa. Kuljettajan keskittyminen liikenteessä mobiilisovelluksiin aiheuttaa visuaalista tarkkaamattomuutta, jolla on kiistaton yhteys tieliikenneonnettomuuksiin. Siltikin liikenteessä käytetään mitä erilaisimpia mobiilisovelluksia – lainsäädännöstä huolimatta. Uudet autot ovat myös pullollaan erilaisia infotainment-järjestelmiä, jotka tarjoavat hyödyn lisäksi myös puhdasta viihdettä autoilijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme