Jyväskylän yliopisto ja Maanpuolustuskoulutus MPK kutsuvat kaikki suomalaiset seikkailuun kybermaailmassa
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta ja Maanpuolustuskoulutus MPK toteuttavat yhteistyössä Kansalaisen kyberturvallisuus -nimisen verkkokurssin, jonka tavoitteena on tutustuttaa kaikki kiinnostuneet suomalaiset kyberturvallisuuteen niin yksilön, yhteisöjen kuin yhteiskunnankin tasolla.

Verkkokurssi rakentuu dekkarimuotoisen kehyskertomuksen ympärille.
– Uskomme, että tarinallistaminen tekee kybermaailman ilmiöistä kiinnostavampia yhä useammille. Jo pelkän tarinan seuraaminen havainnollistaa, kuinka monissa asioissa kybermaailma nykyarjessamme on mukana, kertoo lehtori Panu Moilanen Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta.
Kurssin lähestymistapa oppimiseen on monimediainen. Kurssi koostuu perinteisten teksti- ja kuvaosuuksien lisäksi podcasteista, interaktiivisista pelillisistä osuuksista, mikroelokuvista ja muista komponenteista, joihin tutustuminen on mahdollista ajasta ja paikasta riippumatta.
Kurssi julkaistaan syksyllä 2021. Sen sisältö on vapaasti kaikkien saatavilla, eikä kurssiin sisältöön tutustuminen edellytä ilmoittautumista tai rekisteröitymistä. Kiinnostuneilla on kuitenkin mahdollisuus saada kurssista Jyväskylän yliopistosta maksullinen opintosuoritus. Lisäksi materiaalia käytetään MPK:n kursseilla.
– Kansalaisen kyberturvallisuus on ensimmäinen askel MPK:n vasta uudistetussa kyberturvallisuuden koulutusohjelmassa. Tämän kurssin suorittamisen jälkeen kiinnostuneet voivat jatkaa MPK:n kyberturvallisuuden perus- ja jatkokursseille ja aina koulutusohjelman huipentavaan kybermaailman sotapeliin saakka, muistuttaa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kyberturvallisuuskoulutuksesta vastaava koulutuspäällikkö Tero Oittinen.
Arjen kyberturvallisuusosaaminen vahvaksi
Kurssin materiaalin avoin saatavuus tukee suomalaisten arjen kyberturvallisuusosaamisen vahvistamista. Tämä on vuonna 2019 päivitetyn Suomen kyberturvallisuusstrategian linjausten mukaista: strategian mukaan kyberturvallisuuden arkiosaaminen on keskeistä Suomen kyberturvallisuuden varmistamiseksi.
Kurssin sisällön suunnittelussa Jyväskylän yliopisto ja MPK tekevät kiinteää yhteistyötä. Projektissa on mukana niin yliopiston henkilöstä ja opiskelijoita kuin MPK:n kyberkoulutuksen sitoutuneita vapaaehtoisiakin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kerromme mielellämme lisää:
Panu Moilanen
lehtori, Jyväskylän yliopisto
panu.moilanen@jyu.fi
puh. 040 825 4554
Tero Oittinen
koulutuspäällikkö, MPK
tero.oittinen@mpk.fi
puh. 040 589 8861
Kati Valpeviestinnän asiantuntija
Puh:0400 247 458viestinta@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Yliopiston tutkimusprofiili vahvistuu – JYU menestyi profilointirahoitushaussa14.1.2021 11:36:59 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle 5,68 miljoonaa euroa vuosille 2021-2026 keskeisten tutkimusalojen kehittämiseen.
Kutsu tiedotusvälineille: Nuorten taloutta ja tulevaisuutta käsittelevä webinaari 15.1. alkaen klo 1014.1.2021 11:18:43 EET | Tiedote
Monitieteinen tutkimushanke DigiConsumers etsii ratkaisuja nuorten talousosaamisen, kulutustaitojen ja toimeentulon parantamiseen. Hanke haluaa kuntavaalikeväänä nostaa nuorten talouden ja tulevaisuuden haasteet poliittiseen keskusteluun. Paneelissa kuuden suurimman puolueen edustajat.
Hyvä kasvatus on myötätuntoista rinnalla matkaamista14.1.2021 09:03:18 EET | Tiedote
FM Sini Baskin väitöskirjatutkimus hahmottaa suomalaista kasvatustodellisuutta espanjalaisen ajattelijan Miguel de Unamunon (1864–1936) runollisen filosofian kautta. Unamunon kasvatusnäkemyksen valossa elävää, tuntevaa, kasvavaa ihmistä tulee kasvattaa myötätuntoisesti kohdaten ja hänen aitoa hyväänsä haluten.
Ideologinen onttous auttaa kapitalismin voittoihin14.1.2021 08:30:00 EET | Tiedote
Suomalaistutkijat löysivät yllättävän yhteyden organisaatio-oppimisen ja poliittisten taustaideologioiden väliltä
Väitös 29.1.2021: Kaverisuhteet ja sosiaalinen asema koulussa määrittävät nuorten liikkumista (Rajala)14.1.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Nuorten kokemus omasta sosiaalisesta asemastaan koulussa on yhteydessä nuorten liikkumiseen sekä koulussa että vapaa-ajalla. Sosiaalisen hierarkian tikapuilla itsensä korkealle sijoittavat yläkoululaiset liikkuivat enemmän ja reippaammin vapaa-ajallaan verrattuna nuoriin, joiden kokemus omasta sosiaalisesta asemastaan oli matala. Koulupäivän aikana sosiaalisen asemansa matalaksi kokevat nuoret liikkuivat välituntisin vähemmän ja olivat koulupäivän aikana enemmän paikallaan.
Jyväskylän yliopisto käynnisti pääomakeräyksen, jossa kärkenä on uusi tekniikan koulutusala13.1.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto kutsuu kumppaneitaan vastaamaan digitalisoituvan yhteiskunnan osaamistarpeisiin ja investoimaan tekniikan koulutusalalle. Valtion vastinrahakampanjan ansiosta on avautunut ainutlaatuinen tilaisuus tehdä yliopistoille sijoitus, joka moninkertaistuu myöntöhetkellä, ja johon sisältyy merkittävä verovähennysoikeus.
Ikääntyvien fyysistä aktiivisuutta onnistuttiin tukemaan korona-aikana digitaalisen hyvinvointisovelluksen avulla13.1.2021 08:30:00 EET | Tiedote
Ikääntyvien fyysistä aktiivisuutta tukeva DigitalWells-ohjelma sekä siihen liittyvä mobiilisovellus auttoivat ohjelman osallistujia ylläpitämään ja jopa lisäämään omaa fyysistä aktiivisuuttaan kevään 2020 koronarajoituksista ja poikkeusoloista huolimatta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme