Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto Suomen kärkikolmikossa tieteen avoimuudessa

Jaa

Jyväskylän yliopisto on saavuttanut opetus- ja kulttuuriministeriön avoimen tieteen toimintakulttuurin kypsyystason arvioinnissa korkeimman tason 5. Kokonaispistemäärällään (67/72) JYU sijoittuu Suomen yliopistojen joukossa kolmanneksi, Turun ja Tampereen yliopistojen jälkeen.

Tavoitteena on tutkimusjulkaisuiden, aineistojen ja menetelmien avoin saatavuus.
Tavoitteena on tutkimusjulkaisuiden, aineistojen ja menetelmien avoin saatavuus.

Avoin tiede edistää sellaisia toimintatapoja, jotka luovat tutkijoille ja kaikille muillekin kiinnostuneille mahdollisuuksia aiempaa laajemmin saavuttaa tutkittu tieto ja osallistua aiempaa helpommin tutkimuksen tekemiseen. Keskeinen tavoite on tutkimustulosten, esimerkiksi tutkimusjulkaisuiden, aineistojen ja menetelmien avoin saatavuus.

OKM keräsi avoimuuteen liittyvää tietoa yliopistoilta edellisen kerran vuonna 2016. Tällöin Jyväskylän yliopisto sijoittui tasolle 4. Avoimen tieteen ja tutkimuksen kypsyystasoa kuvaa muun muassa tieteellisten julkaisuiden avoimen saatavuuden ja hyödynnettävyyden edistäminen politiikoilla ja periaatteilla, avoimen lähdekoodin ja avoimien standardien hyödyntäminen, tutkimusprosessin laadukas dokumentointi sekä avoimuuteen liittyvän osaamisen kasvattaminen.

Avoimuus on keskeistä JYU:n strategiassa

Selvityksessä arvioitiin tieteen avoimuutta neljällä eri osa-alueella: strateginen ohjaus, politiikat ja periaatteet, avoimuuden tukeminen ja seuranta sekä avoimuuteen liittyvän osaamisen kehittäminen. Selvitys pohjautui sekä julkisesti saatavilla olevaan tietoon tutkimusorganisaatioista että erilliseen kyselyyn. JYU ylsi täysiin pisteisiin sekä strategiatyössä että osaamisen kehittämisessä.

- Tuloksessa näkyy yliopiston uusi strategia, jossa avoimuus on nostettu aikaisempaa tärkeämmäksi, kertoo tutkimuksen kehittämispäällikkö Timo Taskinen. Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus on ollut avainasemassa muodostamassa avoimuuden kulttuuria sekä yliopistossamme että kansallisissa työryhmissä. - Osaamisen kehittäminen oli kokonaan uusi arvioinnin osa-alue, ja on hienoa, että JYU saavutti tällä osa-alueella huippupisteet.

Kypsyystasoarvioinnin tuloksiin on koottu lista suosituksista, joiden avulla avoimen tieteen vaikuttavuutta on lisättävä edelleen jokaisessa yliopistossa. Tällaisia ovat esimerkiksi koulutus siitä, miten tutkimustulokset avataan ja miten tulosten vaikuttavuutta lisätään. Tutkimustulosten ja tieteellisten julkaisuiden avaaminen yhteiseen käyttöön on työtä, johon tutkijalle ja palveluille on varattava aikaa, suosituksissa todetaan. Avoimen tieteen ohjeistus on määriteltävä yhdenmukaiseksi koko tiedeyhteisössä ja tämä edellyttää yliopistojen ja rahoittajien välistä yhteistyötä.

Jyväskylän yliopiston ”Tutkija keskiöön” –tutkimuksen kehittämisohjelma ohjaa avoimen tieteen suositusten toteuttamista ja tutkijoille tarjottavien palveluiden kehitystä. Tutkijalle avoin tiede on mahdollisuus lisätä oman tutkimuksensa näkyvyyttä ja uusien, avointen, tutkimusaineistojen kautta kokonaan uusien tieteellisten näkökulmien syntymistä.

Lisätietoja

Tutkimuksen kehittämispäällikkö Timo Taskinen, Tutkimus- ja innovaatiopalvelut, JYU, puh. 0400 648 504, timo.taskinen@jyu.fi

Palvelupäällikkö Irene Ylönen, Avoimen tiedon keskus, JYU, puh. 050 428 5259, irene.ylonen@jyu.fi

Kypsyystasoselvityksen materiaalit Avointiede.fi-sivustolla https://www.avointiede.fi/fi/uutiset/kypsyystasoselvityksen-2019-tulokset-julkaistu

OKM:n tiedote avoimen tieteen kypsyystasoselvityksestä

https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tutkimusorganisaatiot-toimivat-aiempaa-avoimemmin

Avoin tiede: https://www.avointiede.fi/fi/avoin-tiede

Avainsanat

Kuvat

Tavoitteena on tutkimusjulkaisuiden, aineistojen ja menetelmien avoin saatavuus.
Tavoitteena on tutkimusjulkaisuiden, aineistojen ja menetelmien avoin saatavuus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kulttuuri kohentaa viihtyvyyttä lähiöarjessa – Huhtasuo ja Keltinmäki tutkimuskohteina29.6.2020 13:27:17 EESTTiedote

Jyväskylän yliopistossa käynnistyy tutkimushanke, joka selvittää kuinka kulttuuria voidaan käyttää kaupunkisuunnittelussa tukemaan lähiöiden positiivista kehitystä. Hanke tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan edistää lähiöalueiden elinvoimaisuutta. Dosentti Kaisu Kumpulaisen johtama tutkimushanke on saanut 410 000 euron rahoituksen hallituksen Lähiöohjelmasta 2020-2022.

Suomen Akatemia tukee Jyväskylän yliopiston vahvaa koronavirustutkimusta –bakteeriofageista tai kalpaiini-entsyymin estäjistä voi löytyä hoito virusta vastaan25.6.2020 14:40:39 EESTTutkimus

Kaksi Jyväskylän yliopiston hanketta sai Suomen Akatemialta rahoituksen COVID-19-rokote- ja lääkekehitystutkimukseen. Rahoituksen saivat matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan dosentti Varpu Marjomäen ja professori Perttu Permin yhteistutkimus sekä akatemiatutkija Matti Jalasvuoren tutkimus, joka on osa Helsingin yliopiston kanssa muodostettua konsortiota. Yhteensä tiedekunnan koronaviruksiin liittyvät tutkimukset saivat yli 600 000 euroa. Kaikkiaan Suomen Akatemia jakoi nopeassa erityishaussa kymmenen miljoonaa euroa COVID-19-korkeatasoisiin rokote- ja lääkekehitystutkimuksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme