Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan kaksi merkittävää tutkimusrahoitusta

Jaa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan on myönnetty kahteen tutkimushankkeeseen EU:n Marie Skłodowska-Curie -rahoitusta. Rahoitus mahdollistaa kahden kansainvälisen huippututkijan siirtymisen tiedekuntaan.

Francesco Cenni ja Tiina Jokela saivat arvostettua EU:n Marie Skłodowska-Curie -rahoitusta.
Francesco Cenni ja Tiina Jokela saivat arvostettua EU:n Marie Skłodowska-Curie -rahoitusta.

Tutkija Tiina Jokela palkataan akatemiatutkija Eija Laakkosen johtamaan Lynchin syndroomaa koskevaan hankkeeseen. Italialainen Francesco Cenni sai rahoituksen CP-vammaisten nuorten hermolihasjärjestelmän säätelytekijöiden ja lihasjäykkyyden tutkimukseen. Hän liittyy professori Taija Juutisen johtamaan tutkimusryhmään. Molempiin hankkeisiin myönnettiin rahoitusta noin 200 000 euroa.

Jokelan palkkaamisen myötä tiedekunnan syöpätutkimuslinja vahvistuu

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö myönsi jo aiemmin tammikuussa samaan kokonaisuuteen 30 000 euron apurahan.

- Nyt rahoituksen saaneessa projektissa keskitytään periytyvää Lynchin syndrooma -nimistä syöpäalttiutta sairastavien henkilöiden verinäytteiden tutkimiseen. Näytteistä etsitään syövän kehittymisestä kertovia RNA-molekyylejä, Laakkonen kertoo.

Lynchin syndroomaa aiheuttavat muutamat haitalliset geenimuodot, joita kantavilla henkilöillä on kohonnut riski sairastua syöpään jo ennen keski-ikää. Monet ehtivät elämänsä aikana käydä läpi useita syöpiä. Lynchin syndrooma -potilaiden liikuntaan ja ravitsemukseen liittyvien elämäntapojen yhteyksiä veren merkkiaineisiin ja syöpäriskiin ei ole aikaisemmin tutkittu. 

EU:n Marie Skłodowska-Curie -rahoitukset on tarkoitettu juuri Jokelan kaltaisille lahjakkaille tutkijoille, jotka voivat palata tekemään tutkimusta Eurooppaan tai haluavat kehittää tutkimusosaamistaan Euroopan ulkopuolella tai siirtyä Euroopassa maasta toiseen. Jokela on toiminut kahdeksan vuotta tutkijana Norjassa ja Yhdysvalloissa. Viimeksi hän on työskennellyt City of Hope -syöpätutkimuskeskuksessa Kaliforniassa.

Laakkosen tutkimusryhmän merkittävimpiä yhteistyökumppaneita ovat tällä hetkellä vierailevana tutkijana Johns Hopkins Medicine -tutkimuskeskuksessa Yhdysvalloissa toimiva dosentti Toni Seppälä Helsingin yliopistollisesta sairaalasta ja professori Jukka-Pekka Mecklin Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä. Mecklin on alan pioneereja ja Lynchin syndrooma -rekisterin perustaja. Hän toimii nykyisin myös Jyväskylän yliopistossa tutkimusjohtajana.

Cennin tutkimuksella lisätietoa CP-vammaisten hermolihasjärjestelmästä

Francesco Cennin tavoitteena on tutkia spastisuuden, liikeaistin ja toimintakyvyn yhteyksiä CP-vammaisilla nuorilla. Hän liittyy professori Taija Juutisen johtamaan EXECP-tutkimukseen, jossa selvitetään yksilöllisesti suunnitellun, kuntoutusta tukevan liikuntaharjoittelun vaikutuksia fyysiseen toimintakykyyn ja sen taustalla vaikuttaviin hermo-lihasjärjestelmän mekanismeihin sekä valtimotautien riskitekijöihin.

EXECP-tutkimus nojaa vahvaan yhteistyöhön liikunnan neurotutkimuksen apulaisprofessori Harri Piitulaisen Sensorimotor Systems (MOTOR) -ryhmän kanssa. Tutkimuksessa hyödynnetään Jyväskylän yliopiston MEG-laitteistoa selvitettäessä CP-vamman neuraalisia mekanismeja ja niiden mukautumista liikuntaharjoitteluun.

Italialainen Cenni tuo mukanaan uutta osaamista ultraäänikuvantamiseen ja mallintamiseen, joista hänellä on kokemusta KU Leuwenissä tekemänsä tutkimuksen myötä.

- Francesco Cennin tulon myötä tutkimusyhteistyö tulee laajenemaan myös Tukholman kuninkaallisen teknisen yliopiston (KTH) kanssa, Juutinen kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akatemiatutkija Eija Laakkonen, eija.k.laakkonen@jyu.fi, +358408053588

Professori, varadekaani Taija Juutinen, taija.m.juutinen@jyu.fi, +358405566582

Kuvat

Francesco Cenni ja Tiina Jokela saivat arvostettua EU:n Marie Skłodowska-Curie -rahoitusta.
Francesco Cenni ja Tiina Jokela saivat arvostettua EU:n Marie Skłodowska-Curie -rahoitusta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vasta yhdeksän pisteen muutos WHO:n toimintakykymittarin kokonaispistemäärässä kertoo todellisesta toimintakyvyn muutoksesta13.4.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin World Health Organization Disability Assesment Schedule (WHODAS) 2.0 toimintakykymittarin lyhyen version toimivuutta kroonista tuki- ja liikuntaelinkipua sairastavilla ihmisillä. TtM Niina Katajapuun väitöskirjatutkimuksen tuloksena saatiin tieto mittarin pienimmästä havaittavasta muutoksesta.

Avoimen väylän uudistamisen suositukset tukevat yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämistä7.4.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Avoimen väylästä on kehitetty aktiivisesti uskottavaa opiskelijavalintatapaa todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalle. Vaikka työtä valtakunnallisesti koordinoinut Toinen reitti yliopistoon -hanke (TRY) päättyy, tavoitteena on, että yliopistot jatkavat uudistamista. Sen avuksi hanke on laatinut suosituksia avoimen väylän kehittämiseksi. Suosituksia esitellään lähemmin TRY-hankkeen webinaarissa 14.4.2021.

Hubit tarjoavat yhteisöllisyyttä etäopiskeluun Keski-Suomessa6.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Meneillään oleva poikkeusaika on osoittanut, että työn tai opintojen ei tarvitse olla välttämättä samalla paikkakunnalla kuin niiden tekijän. HUBITTAAKO?-hanke kehittää Keski-Suomessa ratkaisuja, jotka tukevat kasvukeskuksista kauempana olevien kuntien elinvoimaa. Näiden ratkaisujen, kuten verkko-opetuksen ja yhteisöllisten työtilojen, tarkoituksena on edistää etätyötä ja -opiskelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme