Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus mukaan rakentamaan Pohjoismaiden parasta kemiallisen kuvantamisen infrastruktuuria

Jyväskylän yliopiston, Helsingin yliopiston ja Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston muodostama konsortio nousi uutena Suomen Akatemia rahoittamien tutkimusinfrastruktuurien joukkoon.
Konsortion tavoitteena on rakentaa Suomeen Pohjoismaiden paras korkean resoluution värähtelyspektroskooppinen kuvantamisinfrastruktuuri. Sen avulla tutkitaan esimerkiksi nanomateriaaleja, kuten grafeenia ja biomolekyylejä sekä kehitetään niihin liittyviä sovelluksia.
Konsortio perustaa kaksi uutta avointa värähtelyspektroskooppista kuvantamislaitetta ja yhdistää ne spektrin käsittelyn ja analysoinnin mahdollistavaan sovellusalustaan.
Toinen uusista laitteista tulee Jyväskylään Nanotiedekeskuksen laserspektroskopian laboratorioon Laserlab-NSC:hen. Laite on laajakaistainen Raman-mikroskooppi.
”Kyseessä on uusi lähikenttä –infrapunakuvantamislaite, jonka avulla kemiallisten kuvantamismenetelmien avaruudellinen erotuskyky paranee n. 10 nanometriin. Se antaa mahdollisuuden tutkia entistä paremmin esimerkiksi toiminnallisia biologisia molekyylejä ja nanomateriaaleja”, sanoo professori, kemian laitoksen johtaja Mika Pettersson Jyväskylän yliopistosta.
Konsortion vahvuus on yhteistyössä
Kolmen yliopiston yhteisellä kemiallisen kuvantamisen infrastruktuurilla (eng. lyhenne qCSI) on mahdollisuudet nousta kansainvälisesti merkittäväksi tutkimusinfrastruktuuriksi, arvioi infrastruktuurin johtaja, professori Clare Strachan Helsingin yliopistosta.
”Vahvuutemme on yhteistyössä, koska meillä on spektroskopian, kuvantamisen, analyysin sekä farmasian, lääketieteen ja kemian asiantuntijoita”, Strachan sanoo.
Konsortiossa Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto rakentaa rahoituksella spektrin käsittelyn ja analysoinnin mahdollistavan sovellusalustan.
Suomen Akatemian rahoittamilla tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan tutkimusvälineitä, -laitteistoja, -aineistoja ja palveluja, jotka myös edistävät tutkimusyhteistyötä.
Lisätietoja:
Mika Pettersson, mika.j.pettersson@jyu.fi, puh. +358 50 310 9969
Clare Strachan, clare.strachan@helsinki.fi,+35850 318 5341
Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, +358 50 581 8351
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme