Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston toiminta vakiintuu ja vahvistuu Vuokatissa – yliopiston ja Sotkamon kunnan yhteistyön jatkosta solmittu kymmenvuotinen sopimus

Jaa
Sotkamon kunnan ja Jyväskylän yliopiston kesken on sovittu yliopiston Vuokatissa sijaitsevan liikuntateknologian yksikön perusrahoituksesta vuosiksi 2024–2033. Yksikkö on osa yliopiston liikuntatieteellistä tiedekuntaa ja Kajaanin yliopistokeskusta. Yhteistyösopimus julkistettiin 12.4.2023 Vuokatissa järjestetyssä seminaarissa, jossa juhlistettiin yksikön 20-vuotista toimintaa alueella ja liikuntatieteellisen tiedekunnan 60-vuotisjuhlavuotta.
Hiihtäjä Joni Mäki tutustui hiihtolaboratorioon Vuokatin liikuntateknolgian yksikössä syksyllä 2021.  Valmentaja Juho Halonen ohjasi ja seurasi harjoitustilannetta. Kuva: Pekka Agarth
Hiihtäjä Joni Mäki tutustui hiihtolaboratorioon Vuokatin liikuntateknolgian yksikössä syksyllä 2021. Valmentaja Juho Halonen ohjasi ja seurasi harjoitustilannetta. Kuva: Pekka Agarth

Jyväskylän yliopisto aloitti toimintansa Vuokatissa vuonna 2003 käynnistämällä ensimmäisen liikuntateknologian maisterikoulutuksensa. Pari vuotta myöhemmin otettiin sisään ensimmäiset tohtoriopiskelijat. Myöhemmin toimintaa on laajennettu ja syvennetty systemaattisesti niin koulutus- kuin tutkimuspuolellakin. Maistereita on Vuokatista valmistunut tähän mennessä 88 ja tohtoreita kuusi. Tohtoreita on tänä vuonna valmistumassa kolme lisää.

Vuokatin yksikön johtaja, professori Vesa Linnamo kiittää Sotkamon kuntaa, omaa henkilöstöä sekä yhteistyökumppaneita.

– On ollut ilo olla Vuokatin yksikön toiminnassa mukana alusta lähtien ja saada nähdä kasvua sekä yksikön sisällä että ympäröivässä yhteisössä. Nyt solmittu kymmenvuotinen jatkosopimus tuo turvaa myös tulevaisuuteen ja mahdollistaa osaltaan toiminnan kehittyvän entisestään.

Myös liikuntatieteellisen tiedekunnan dekaani Sarianna Sipilä ja Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen iloitsivat, kun sopimus varmistui.

– Yksikkö on tiedekunnan alueellisen vaikuttavuuden kruununjalokivi. Kunnan ja koko alueen tuki toiminnalle on ollut ratkaisevan tärkeää ihan alusta alkaen. Siitä suuri kiitos, Sipilä tiivistää.

– Jyväskylän yliopiston työllä alueella on ollut huomattavaa elinkeinopoliittista merkittävyyttä. Yhteistyön jatkumista on syytä siksikin tervehtiä ilolla, kertoo Kilpeläinen.

Solmitulla sopimuksella turvataan perusrahoitus yliopiston Vuokatin yksikön toiminnalle. Sopimuksen mukaan tiedekunta resursoi yksikön toimintaa vuosittain vähintään 190 000 eurolla ja kunta vähintään 140 000 eurolla. Rahoituksella varmistetaan osaltaan tiedekunnan tarjoaman maisteri- ja tohtorikoulutuksen, urheilijan kaksoisurakoulutuksen sekä liikuntateknologian tutkimustoiminnan jatkuminen alueella. 

Merkittävä osa toiminnan rahoitusvolyymistä kertyy uudenkin sopimuskauden aikana liikuntateknologian yksikön henkilöstön aktiivisella osaamisensa hankkeistamisella. Hanketyöllä keskitytään erityisesti talviurheiluun ja -liikuntaan sekä näihin kytkeytyvään tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Lisätietoa

Vesa Linnamo
professori ja Vuokatin yksikön johtaja
vesa.linnamo@jyu.fi, +358 405044800

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hiihtäjä Joni Mäki tutustui hiihtolaboratorioon Vuokatin liikuntateknolgian yksikössä syksyllä 2021.  Valmentaja Juho Halonen ohjasi ja seurasi harjoitustilannetta. Kuva: Pekka Agarth
Hiihtäjä Joni Mäki tutustui hiihtolaboratorioon Vuokatin liikuntateknolgian yksikössä syksyllä 2021. Valmentaja Juho Halonen ohjasi ja seurasi harjoitustilannetta. Kuva: Pekka Agarth
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus kokoaa yhteen pedagogisia ratkaisuja kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen tueksi2.6.2023 11:02:13 EEST | Tiedote

KM Lauri Räty tarkasteli väitöstutkimuksessaan kehitysvammaisten oppilaiden opetukseen liittyviä pedagogisia ratkaisuja. Tarkastelun kohteena olivat kansainvälisiset tutkimusartikkelit, suomalaisten opettajien kirjoittamat oppilaiden henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevat asiakirjat (HOJKS) sekä yhden perusopetuksen pienryhmän oppituntien videotallenteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme