Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston uusi ohjelmistotekniikan professori edistää avoimuutta

Jaa

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsumenettelyllä ottanut TkT Tommi Mikkosen ohjelmistotekniikan professorin tehtävään. Professuuri sijoittuu informaatioteknologian tiedekuntaan, ohjelmisto- ja tietoliikennetekniikan toiminta-alueelle. Mikkosen erityisalueita ovat ohjelmistostartupit, ohjelmistovienti, avoimet arkkitehtuurit ja ohjelmistot sekä avoimet ohjelmistoekosysteemit.

TkT Tommi Mikkonen
TkT Tommi Mikkonen

Ohjelmistotekniikan professuuri vahvistaa informaatioteknologian tiedekunnan ydinalueella olevaa ohjelmistotekniikan tutkimusta ja koulutusta. Osaaminen on keskeisessä roolissa DI-koulutuksessa, siihen liittyvässä tutkimushanketoiminnassa ja sen edellyttämässä yritysyhteistyössä ja yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa.

– DI-koulutuksessa korostuu yritysläheisyys ja ymmärrys siitä, millainen ratkaisu sopii mihinkin ongelmaan. Eli koirankopin ja pilvenpiirtäjän rakentamisessa tarvitaan erilaista tarkkuustasoa sekä suunnittelussa että toteuttamisessa. Tässä on erinomainen mahdollisuus Jyväskylän seudulle ja koko Suomelle, kunhan muistetaan, että ei tehdä samaa kuin muualla vaan jyväskyläläisellä twistillä, Mikkonen kuvailee.

Tommi Mikkonen on tehnyt pitkän ja merkittävän uran avoimen tietojenkäsittelyn opetuksen ja tutkimuksen parissa. Mikkonen työskenteli ennen Jyväskylän yliopistoon tuloaan ohjelmistotekniikan professorina Helsingin yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt professorina Tampereen teknillisessä yliopistossa (TTY) sekä useissa eri tehtävissä it-alan yrityksissä. Hän on ollut myös vierailevana professorina Sun Microsystemsillä sekä Mozillalla.

– Ohjelmistoala on siitä mukava työmaa, että siinä rajana ei ole luonnonvarat vaan mielikuvitus — ja tästä syystä liiketoiminta skaalautuu lähestulkoon rajatta, Mikkonen kertoo.

Mikkonen väitteli ohjelmistoarkkitehtuurista Tampereen teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1999. Hän on tähänastisen uransa aikana hankkinut yli 10 M euroa tutkimusrahoitusta ja osallistunut aktiivisesti yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen tehtäviin. Mikkonen on kirjoittanut 54 kansainvälisesti arvostettua julkaisua ja 221 vertaisarvioitua konferenssijulkaisua sekä ohjannut 25 väitöskirjaa ja 450 diplomityötä/pro gradu tutkielmaa.

Vuonna 2017 Mikkonen palkittiin Open World Hero -tunnustuksella työstään avoimuuden edistämiseksi ja 2021 Mikkonen valittiin Suomalaisen Tiedeakatemian Matemaattis-luonnontieteellisen osaston jäseneksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tommi Mikkonen
tommi.j.mikkonen@jyu.fi
puh. 050 311 7999

Kuvat

TkT Tommi Mikkonen
TkT Tommi Mikkonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Nanotiedepäivät Jyväskylässä 5.–6.10.2021: Esillä solujen selviytymismekanismit, viruksen kaltaiset partikkelit rokotteissa ja nanohäkit24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus isännöi monitieteellistä nanotieteen- ja teknologian Nanoscience Days -konferenssia 5.–6. lokakuuta 2021. Tapahtuma tarjoaa nanotutkijoille biologian, kemian ja fysiikan aloilta mahdollisuuden esitellä tuloksiaan kansainväliselle yleisölle. Kaksipäiväinen konferenssi pääosin pidetään verkkokonferenssina.

Väitös 1.10.2021: Tinder, Netflix ja WhatsApp häiritsevät kuljettajaa - Liikenteeseen tarvitaan paremmin testattuja ja suunniteltuja sovelluksia (Grahn)24.9.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa aiemmin tehty tutkimus paljasti miten kuljettajat maksavat verkkopankissa laskuja, lähettelevät viestejä WhatsAppissa, selaavat Tinderiä ja Instagramia ja jopa katsovat Netflixiä ajaessaan autoa. Kuljettajan keskittyminen liikenteessä mobiilisovelluksiin aiheuttaa visuaalista tarkkaamattomuutta, jolla on kiistaton yhteys tieliikenneonnettomuuksiin. Siltikin liikenteessä käytetään mitä erilaisimpia mobiilisovelluksia – lainsäädännöstä huolimatta. Uudet autot ovat myös pullollaan erilaisia infotainment-järjestelmiä, jotka tarjoavat hyödyn lisäksi myös puhdasta viihdettä autoilijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme