Jyväskylän yliopistoon ainakin 277 aloituspaikkaa avoimen väylältä hakeville vuonna 2021

Vuonna 2021 avoimen väylältä Jyväskylän yliopistoon hakeville on yhteensä 277 aloituspaikkaa 38 eri hakukohteessa. Joihinkin hakukohteisiin valitaan kaikki hakukelpoiset, jolloin aloituspaikkoja on käytännössä vielä enemmän.
Suurin osa, 235 paikkaa, on Jyväskylän yliopiston kandidaatti- ja maisteriohjelmiin. Pelkkää kandidaatintutkintoa tavoitteleville on yhteensä 32 aloituspaikkaa. Loput 10 paikkaa on terveystieteiden maisteriohjelmiin, joihin vaaditaan soveltuva alempi korkeakoulututkinto.
Suosittu hakutapa yliopistoon
Avoimen väylästä on tullut aiempaa suositumpi hakutapa. Kevään 2020 yhteishaussa Jyväskylän yliopistoon pyrki avoimen väylältä 519 opiskelijaa, mikä on kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Heistä tutkinto-opiskelijoiksi hyväksyttiin 175 hakijaa.
”Hakijoiden kannalta poikkeuksellinen kevät ei selitä avoimen väylän suosion kasvua, sillä väylältä hakeakseen tarvittavat avoimen yliopiston opinnot täytyy olla tehtynä”, kertoo projektipäällikkö Paula Savela Jyväskylän yliopistosta. Savela työskentelee projektipäällikkönä valtakunnallisessa Toinen reitti yliopistoon -hankkeessa (TRY), joka kehittää avoimen väylää hakutapana yliopistoon.
Savela arvioi suosion nousun perustuvan muun muassa siihen, että Jyväskylän yliopisto on keventänyt hakukelpoisuusehtoja ja tuonut avoimen väylät näkyvämmin esiin. Menneen kevään haasteet ylioppilaskirjoitusten sekä valintakokeiden toteuttamisessa ovat kuitenkin lisänneet keskustelua avoimen väylän laajemmasta hyödyntämisestä opiskelijavalinnoissa.
Avoimen väylä antaa joustoa
Kevään 2020 haussa kauppakorkeakouluun oli avoimen väylältä hakeville 50 aloituspaikan kiintiö, joista 45 on kauppatieteisiin ja viisi taloustieteisiin. Kotimaisen yleisurheilun huipulla kisaava jyväskyläläinen Julia Enarvi on yksi opiskelupaikan saaneista.
Enarvi suoritti väyläopinnot avoimessa yliopistossa Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun hakua varten. JKU:n aitajuoksija kokee väyläopintojen mahdollistaneen paremmin kilpaurheilun hakuun valmistautumisen rinnalla.
”Avoimen väylä tarjosi minulle mahtavan mahdollisuuden päästä toista reittiä opiskelemaan haluamaani alaa, sillä minulla on alla kaksi epäonnistunutta pääsykoetta. Kevät kuluu etelän leireillä ja kisakausi alkaa kesäkuussa, minkä vuoksi edellisten vuosien pääsykokeista stressaaminen on hankaloittanut urheiluun keskittymistä. Nyt pystyin tekemään kursseja joustavasti sovittaen niitä itselleni helpompiin treenijaksoihin”, Enarvi kertoo.
Ohjausta ja neuvontaa avoimen väylällä aloittamiseen
Toinen reitti yliopistoon -hankkeessa on kiinnitetty huomiota myös avoimen väylien tiedotukseen, neuvontaan ja ohjaukseen. Jyväskylän yliopistossa järjestettiin elokuussa ensimmäistä kertaa Avoimen väylän ilta, jossa esiteltiin avoimen väylää hakutapana yliopistoon. Väyläopintojen suunnitteluun voi varata myös henkilökohtaisen ohjausajan avoimen yliopiston opintopalveluista.
”Avoimen väylän opinnoissa opiskelija voi edetä halutessaan myös hyvin itsenäisesti, mutta tarjoamme tukea opintojen suunnitteluun ja edistämiseen”, sanoo opintoneuvoja Riina Kärkkäinen Jyväskylän yliopiston avoimesta yliopistosta. Hän on mukana TRY-hankkeessa kehittämässä tiedotus-, neuvonta- ja ohjauspalveluita.
Joihinkin Jyväskylän yliopiston hakukohteisiin voi pyrkiä seuraavan kerran avoimen väylältä jo syksyn 2020 yhteishaussa. Suurin osa tulee haettavaksi kevään 2021 yhteishaussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka Lerkkanen
Avoimen yliopiston johtaja
jukka.lerkkanen@jyu.fi
0400249643
Heli Joutsen
Markkinointisuunnittelja
heli.a.joutsen@jyu.fi
0406524168
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme