Familia ry

Kahden kulttuurin perheissä kasvaa ennakkoluulottomia suomalaisia

Jaa

Noin joka kahdeksannessa suomalaisessa lapsiperheessä toinen vanhemmista on Suomessa syntynyt ja toinen maahan muualta muuttanut. Kahden kulttuurin perheiden asiantuntijana tunnetun Familia ry:n rooli on tullut entistä tärkeämmäksi kasvavan maahanmuuton ja kotoutumisen myötä.

Rauha, 8kk ja Amina, 2v tapasivat Familian Kynttiläjuhlassa joulukuussa. Kuva: Mina Iranta / Familia ry
Rauha, 8kk ja Amina, 2v tapasivat Familian Kynttiläjuhlassa joulukuussa. Kuva: Mina Iranta / Familia ry

- Tarvetta vertaistuelle on edelleen. Vielä 80-luvun loppupuolella oli täysin maahan muuttavan ulkomaalaisen tuurista sekä omasta ja suomalaisen puolison tarmokkuudesta kiinni, kuinka hyvin uuteen yhteiskuntaan pääsi mukaan. Viranomaiset tarjosivat niukasti kotoutumispalveluja eikä järjestökentältä löytynyt toimijoita, jotka olisivat tarjonneet mahdollisuuksia tutustua valtaväestöön, kertoo Familian suunnittelija Mina Iranta.

Familia täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Yhdistys perustettiin Helsingissä edistämään suomalaisten ja Suomeen muualta muuttaneiden ihmisten kanssakäymistä. Vuosikymmenien aikana palvelut ovat parantuneet, mutta edelleen vertaistuella on valtava merkitys kaksikulttuuristen perheen ja sen jäsenten hyvinvoinnille.

- Kahden kulttuurin perheet jakavat saman elämäntilanteen, esimerkiksi vauva-arjen, muiden vauvaperheiden kanssa. Vertaisuus on kuitenkin erityisen tärkeää tilanteissa, joita eivät kaikki perheet kohtaa. Esimerkiksi jos vanhemman ja lapsen perhesidettä ihmetellään, koska lapsi ei näytä vanhemmaltaan, tai jos toisen vanhemman oikeus kuulua perheeseen kyseenalaistetaan oleskelulupaviranomaisten toimesta. On äärettömän tärkeää päästä jakamaan kokemuksia muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa, ja muun muassa näitä mahdollisuuksia Familia tarjoaa.

Kaksikulttuurisissa perheissä elää Suomessa arviolta yli 300 000 aikuista ja lasta, joka on verrattavissa esimerkiksi ruotsinkielisen väestön määrään Suomessa. Valtaosa Suomessa syntyneiden naisten ja miesten ulkomailla syntyneistä puolisoista tulee EU-maista ja muualta Euroopasta.

Kasvavasta kohderyhmästä huolimatta Familia on edelleen ainoa toimija, joka keskittyy erityisesti kahden kulttuurin perheisiin. Yhdistys järjestää muun muassa suomen kielen kursseja, vanhempainvalmennusta, vertaisryhmiä sekä tukee Suomeen muuttaneiden puolisoiden työllistymistä. Nettitoiminta tavoittaa kohderyhmän valtakunnallisesti, jopa Suomen ulkopuolella. Kahden kulttuurin lapsille Familia tarjoaa tilaisuuden tavata muita kahdesta eri maasta kotoisin olevien vanhempien lapsia.

Lisätietoa:
www.familiary.fi/uutiset/30-vuotta-kahden-kulttuurin-perheiden-tukena
Lisää Familiasta: www.familiary.fi
Lisää Familian Duo-toiminnasta ja tietoa kahden kulttuurin perheistä: www.duoduo.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Rauha, 8kk ja Amina, 2v tapasivat Familian Kynttiläjuhlassa joulukuussa. Kuva: Mina Iranta / Familia ry
Rauha, 8kk ja Amina, 2v tapasivat Familian Kynttiläjuhlassa joulukuussa. Kuva: Mina Iranta / Familia ry
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Familia ry
Familia ry
Yrjönkatu 29 A, 4. kerros
00100 HELSINKI

http://www.familiary.fi

Familia on tukenut Suomessa syntyneiden ja maahan muuttaneiden suomalaisten kaksisuuntaista kotoutumista jo vuodesta 1988, ja on erityisesti kahden kulttuurin suomalaisten edunvalvoja. Monipuolista Duo-toimintaa kahden kulttuurin pareille ja perheille järjestetään jo lähes kymmenen vuoden kokemuksella.​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.