Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaija ja Heikki Siren uudistivat asumisen arkea: ”Se, että rahaa oli vähän, teki hyvää”

Jaa

Kaija ja Heikki Siren oli kadehdittava arkkitehtiparivaljakko, joka sai uransa alkuvaiheessa useita tärkeitä palkintoja arkkitehtuurikilpailuissa. Varhaisista kilpailumenestyksistä seurasi usean vuoden voittoputki ja kilpailumenestys näkyy myös Tapiolan ja Otaniemen asuinrakennuksissa. Kaija ja Heikki Sirenin arkkitehtuuria esittelevä Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren -näyttely avautuu 23.10.2020 KAMU Espoon kaupunginmuseolla.

Otsonpesä, Tapiola, kuva: Siren Arkkitehdit Oy
Otsonpesä, Tapiola, kuva: Siren Arkkitehdit Oy

Kaija ja Heikki saivat jaetun toisen palkinnon Otaniemen asemakaavakilpailussa vuonna 1949, joka poiki Sireneille ensimmäisen suunnittelutyön Espooseen. He saivat tehtäväkseen Teekkarikylän asuinalueen suunnittelun. Urallaan Sirenit suunnittelivat useita asuntoja Tapiolaan ja Otaniemeen. Heidän kädenjälkeään ovat mm. Jämeräntaival, Retuperä (Otakallio, Otalaakso ja Otaharju), Leimuniityn ja Silkkiniityn läheisyydessä sijaitsevat Kontiontien ja Kimmeltien rivitalot, Louhentien atriumtalot ja merellinen Otsonpesä.

Vuonna 1959 valmistunut Otsonpesä on komein Sirenien Tapiolaan suunnittelemista rivitaloista. Viiden suuren asunnon muodostama veistoksellinen talo on sijoitettu rinteeseen. Maaston korkeuseroja on hyödynnetty taitavasti ja Sirenien suunnitteluperiaatteiden mukaisesti isot kivet, kalliot ja puut on jätetty paikoilleen. Jokaisessa asunnossa on aidattu terassipuutarha. Rakennusten alkuperäiset värit, valkoiset tiiliseinät ja mustanruskeiksi petsatut puuosat, sulautuvat talviseen maisemaan.

Kuhunkin kohteeseen harkitusti valittu rakenne, korkeatasoiset materiaalit ja sopeutuminen ympäristöön ovat Sirenien arkkitehtuurin erityispiirteitä. Sirenit kehittivät rakennuksiinsa pitkäjänteisesti teollisesti valmistettavia rakennusosia. Pyrkimys taloudellisuuteen johti siihen, että heidän suunnittelemissaan asuinrakennuksissa on tiukat mitoitukset ja pelkistetyt sisustukset. Heikki Siren totesi myöhemmin: ”Se, että rahaa oli vähän, teki hyvää”.

Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren
23.10.2020–9.1.2022
KAMU Espoon kaupunginmuseo
Näyttelykeskus WeeGee
Ahertajantie 5
espoonkaupunginmuseo.fi

Näyttely on saanut tukea Taiteen edistämiskeskuksen Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnalta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

näyttelyn projektipäällikkö / museolehtori
Tiina Hero
tiina.hero@espoo.fi
046 877 2680

näyttelyn kuraattori
Elina Standertskjöld
elinastd@gmail.com
040 824 6001

markkinointi- ja viestintäsuunnittelija
Jonna Pennanen
jonna.pennanen@espoo.fi
040 509 2365

Kuvat

Otsonpesä, Tapiola, kuva: Siren Arkkitehdit Oy
Otsonpesä, Tapiola, kuva: Siren Arkkitehdit Oy
Lataa
Louhentie 1, Tapiola, kuva: Teuvo Kanerva / KAMU
Louhentie 1, Tapiola, kuva: Teuvo Kanerva / KAMU
Lataa
Kontiontie 3, kuva: Teuvo Kanerva
Kontiontie 3, kuva: Teuvo Kanerva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

KAMU Espoon kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen museo, joka vaalii, tutkii ja tallentaa Espoon alueen historiaa, asukkaiden tarinoita ja kulttuuriperintöä. KAMUn museoperheeseen kuuluvat Talomuseo Glims, Historiamuseo KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Huvilamuseo Villa Rulludd, Koulumuseo Lagstad ja ”vuoden eurooppalainen museo 2020” ehdokkaana oleva Saaristomuseo Pentala – museoiden yhteenlaskettu kävijämäärä on yli 100 000 (2019). KAMU Espoon kaupunginmuseo on perustettu v.1958.

www.espoonkaupunginmuseo.fi | www.kulttuuriespoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Influenssarokotuksissa priorisoidaan riskiryhmäläisiä 30.11. alkaen26.11.2020 15:25:09 EETTiedote

Espoo on saamassa influenssarokotteita saman määrän kuin viime vuonna, mutta rokotteiden kysyntä on ollut aiempaa vilkkaampaa. Tästä syystä rokotetta ei ehkä valitettavasti riitä kaikille halukkaille. Työskentelemme lisärokotusten hankkimiseksi, mutta toistaiseksi rokotteita priorisoidaan siten, että mahdollisimman moni korkean riskin ryhmään kuuluva saa suojan influenssaa vastaan.

Kunderna åter nöjda med servicetorget i Iso Omena25.11.2020 14:09:59 EETTiedote

Tjänsterna på servicetorget i Iso Omena motsvarar de förväntningar kunderna har på offentliga tjänster, ansåg 87 procent av dem som svarat på servicetorgets kundnöjdhetsenkät i september–oktober. Hela 79 procent av dem som svarat anser att servicetorget ligger lägligt i köpcentret. Dessa siffror som mäter hur nöjda kunderna är i helhet har legat på samma nivå under de fyra år som servicetorget funnits.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme