”Kaikkien aikojen muutos vuoden sisällä” – Toipumisesta toivoa koko Suomelle: Yli puolet ohjelmistoyrityksistä palkkaa jo lisää työntekijöitä

Lehdistötiedote 19.10.2020
Kun ohjelmistoalan tilannetta keväällä mitattiin pahimman koronakurimuksen keskellä, lähes yhtä moni yritys oli vaikeuksissa kuin kasvussakin. Tilanne oli täysin ainutlaatuinen Suomessa jo lähes 15 miljardin liikevaihtoon kasvaneelle toimialalle. Syyskuun lopulla ja lokakuun alkupuolella toteutettu Sykemittari-kysely kertoo alan ällistyttävästä toipumisesta kevään koronalamasta.
”Ohjelmistoalan kehitystä on mitattu kattavasti jo pitkään, ja tämä on selkeästi kaikkien aikojen muutos vuoden sisällä. Keväällä jonkinlaista kasvua odotti runsas 40% prosenttia yrityksistä, nyt 70%. Keväällä liikevaihto oli laskussa niinikään noin 40% yrityksistä, nyt vaikeuksissa on enää runsas 10% yrityksistä. Tällä on kansallisestikin suuri merkitys”, kuvaa Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha Sykemittarin tärkeimpiä tuloksia.
”Erityisen merkittävää on tietenkin se, että kasvu tarkoittaa uusia työpaikkoja. Yli puolet ohjelmistoyrityksistä palkkaa lisää ihmisiä töihin ja luo taas uutta hyvinvointia Suomeen eikä ainoastaan sitä – tämä käänne on vahva todiste digitalisaation myönteisestä voimasta maailman vaikeissa murroksissa.”
Yritykset kävivät syvällä, nousivat sopeutumalla
Yksi keväällä markkinoiden jarruttamista todistaneista yrityksistä on monipuolista ohjelmistokehitystä, testausta ja ohjelmistoautomaatiota tarjoava Vala Group. Käänteen kasvuun ja työllistämiseen sai aikaan asiakkaiden uskon palautuminen ja ymmärrys, että digitalisaatioon on panostettava juuri nyt, arvioi Valan operatiivinen johtaja Teemu Pesonen.
”Keväällä kaikki jarruttivat. Meidän toimintaamme vaikutti asiakkaiden varovaisuus, eli projekteja laitettiin jäihin tai lopetettiin kokonaan. Nyt asiakkaat ovat sopeutuneet tilanteeseen ja ymmärtäneet, että liiketoiminnan näkökulmasta kehitysprojekteja ei voi jäädyttää tai lykätä tulevaisuuteen”, kertoo Pesonen.
”Asiakaskentän tilanne on kaksijakoinen: On yrityksiä, jotka ovat todella pulassa ja toisaalta niitä, joilla menee jopa paremmin kuin aiemmin. Näissä digitaaliset ratkaisut ovat nousseet jopa aiempaa tärkeämmiksi”, painottaa Pesonen digitalisaation entisestäänkin kasvavaa merkitystä.
Myös erityisesti asiakkaidensa liiketoiminnan kehittämiseen panostavassa Ambientiassa arvioidaan, että koronakriisi on entisestään korostanut digiratkaisuihin panostamisen merkitystä.
”Digitalisaatiota ei kerta kaikkiaan voi lykätä tuonnemmas, siihen on pakko satsata nyt. Olemme pyrkineet rakentamaan ja myös onnistuneet luomaan ymmärrystä, että kehittämiseen täytyy investoida. On mietittävä tulevaisuutta, ei voi panostaa vain tämän päivän asioihin vaan molempiin pitää keskittyä samanaikaisesti”, painottaa Ambientian perustaja ja nykyinen muutosjohtaja Ville Availa.
Asiakkaiden rohkeuden luoma kasvu on koko Suomen tuleva valtti
Ohjelmistoalan aitiopaikalta maailmaa katsova Roiha jakaa lämpimiä kiitoksia niin yksityiselle kuin julkisellekin sektorille. Koko Suomen onneksi, kriisi ei lamauttanut uskoa kehittämisen tärkeyteen.
”Ohjelmistoala elää asiakkaiden halusta ja valmiudesta panostaa kehitykseen. Siksi alamme käännös parempaan on paljon syvällisempi ja parempi viesti Suomelle kuin kenties ensin luulisi. Kasvun ovat tuottaneet asiakkaat, jotka uskaltavat kriisissäkin investoida tulevaisuuteen. Julkinen sektori ei luopunut kehityshankkeista, niitä käynnistettiin jopa lisää.”
”Suuri kiitos rohkeudesta kaupungeille, kunnille, yliopistoille ja monille muille. Sama kiitos kuuluu luonnollisesti yksityisille asiakkaille – ja suurin hyötyjä on entistä kilpailukykyisempi ja edistyksellisempi tulevaisuuden Suomi”, kiteyttää Roiha.
Roihan analyysi saa vahvan tuen yrityskentältä. Ambientian Availa painottaa uusien ratkaisujen potentiaalia – jos niihin uskalletaan panostaa.
”Pitää katsoa tulevaisuuteen ja ennakoida mitä voi tehdä. Ei pidä katsoa vain tuotantokapasiteetin skaalautuvuutta tai uutta tuotantolinjaa. Jakamis- ja alustatalous ovat tärkeitä mahdollisuuksia. Miten parantaa asiakaskokemusta? Mistä uudenlaista lisäarvoa? Mitä markkinoita uusilla kumppaneilla? Uudet ratkaisut ovat avain suureen kasvuun, vaikeanakin aikana”, visioi Availa.
Valan Groupin Pesonen todistaa rohkeuden olleen valttia asiakasyrityksille.
”Kiihdyttäminen ja rohkeus on todella kannattanut. Tämä näkyy selkeästi niissä yrityksissä, jotka jatkoivat investointeja – ne saivat pidettyä kumppanit mukana ja pyörät pyörimässä. Kun projektin jatkuvuus pystytään takaamaan kriisienkin aikana, sillä on todella suuri merkitys. Jos kehittäminen laitetaan jäihin, voidaan menettää tärkeää osaamista”, toteaa Pesonen.
Niin Roiha, Availa kuin Pesonenkin haluavat silti välttää hypetystä. Roihan sanoin:
”Ymmärrämme liiankin hyvin, että Suomen vaikeudet eivät ole ohi. Suomi sai silti toivoa: kriisin voi kääntää myös voitoksi rohkeilla päätöksillä. On selvää, että rohkeus ei auta niitä, joilta korona vei kaiken liikevaihdon yhdessä yössä, ja heille kuuluu kaikki myötätuntomme. Uusi kasvu voi onneksi avata uusia mahdollisuuksia niillekin, jotka ovat nyt kohtuuttomasti kärsineet”.
Lisätiedot:
Rasmus Roiha, Ohjelmisto ja e-business ry, toimitusjohtaja, 0400 180434, rasmus@ohjelmistoebusiness.fi
Ville Availa, Ambientia, perustaja ja muutosjohtaja, 040 514 5939, ville.availa@ambientia.fi
Avainsanat
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry
”Talouden käänne on tapahtunut” – Ohjelmistoala panostaa taas kasvuun ja työllistää enemmän: ”Paras kasvulukumme on 216 %”30.5.2025 10:17:18 EEST | Tiedote
Ohjelmistoala on palannut kasvu-uralle, kertoo alan uunituore Sykemittari-tutkimus. ”56 prosenttia ohjelmistoyrityksistä aikoo palkata uusia työntekijöitä, mikä on 10 prosenttiyksikön loikka vuoden takaisesta. Kaikkiaan kasvaa 77 %, vaikeuksissa on vain joka kymmenes”, kuvailee alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Taustalla on koko talouden käänne, todistaa nopeasti kasvavan Saarni Cloudin toimitusjohtaja Kaj Rintala. ”Asiakaskunnassa on katseet kasvussa ja tehdään enemmän investointeja.”
”Yli 500 huikean pätevää digiosaajanaista löytyisi hallituksiin heti” – Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry haluaa päivittää yritysten hallitukset nykypäivään20.5.2025 10:15:00 EEST | Tiedote
Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry (SF) yhteistyökumppaneineen tähtää suomalaisen yrityskentän kunnianhimoiseen kehittämiseen. ”Lähdemme päättäväisesti yhdessä kumppaneidemme kanssa tuomaan digiosaajanaisia yritysten hallituksiin”, tiivistää SF:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. ”Päämäärämme saavuttamiseksi ensimmäinen askel on tänään käynnistetty yhteistyömme Hallituspartnerit Helsinki ry:n kanssa. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa digiosaamista ja monimuotoisuutta suomalaisten yritysten hallituksissa”, jatkaa Roiha.
”Saimme oikean Manchesterin ennen Mansesteria” – Mimmit koodaa -palkitun Karoliina Kauhasen Commu tähtää ”auttamisen Tinderiksi”25.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Mimmit koodaa -palkinnon 2025 saa Karoliina Kauhanen, jonka Commu App on kasvussa maailmanmenestykseen. ”Tavoitteemme on kasvaa auttamisen Tinderiksi: tarjota globaalisti helppo ja turvallinen kanava auttamiseen. Olen todella onnellinen tästä tunnustuksesta, jonka toivon rohkaisevan muitakin rakentamaan omaa polkuaan alalla”, kiittää Kauhanen. ”Karoliina osoittaa esimerkillään, että yhä vahvasti miesvaltaisen teknologia-alan tulevaisuus kuuluu myös johtaja- ja yrittäjänaisille”, painottaa Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi.
Tuottavuusloikkaan Suomelle muhii nyt resepti ohjelmistoalan kattojärjestössä – ”ATK on pian totta”, nauraa alan kestovaikuttaja20.12.2024 08:45:00 EET | Tiedote
Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry (SF) on saanut uuden hallituksen, josta löytyy myös yllätys. ”Granlund Oy on tunnettu yhtenä kiinteistö- ja rakennusalan edelläkävijänä, mutta karsinat ovat turhia digimaailmassa. Granlund on osaaja myös softassa”, perustelee SF:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman, miksi Granlundin Kimmo Mattila nousi hallitukseen. ”Avain Suomen nousuun tuottavuuskuopasta on ymmärrys, että kaikkien yritysten on saatava softan hyödyt täysimittaisesti käyttöön”, visioi Mattila itse.
”Lupaavaa koko Suomelle!”: Ohjelmistoala satsaa taas kasvuun, rekrytointi kiihtyy ja kannattavuus kohentuu – ”Kasvajan markkina!”2.12.2024 10:15:59 EET | Tiedote
Ohjelmistoyritykset ovat alkaneet yhä enemmän panostaa taas kasvuun, kertoo alan uunituore Sykemittari. ”Vuosi sitten kasvuun satsasi ohjelmistoyrityksistä vain 40 prosenttia, mutta nyt jo 60 %. Tämä muutos on kansallisestikin merkittävä uutinen”, analysoi alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Yksi alan vahva kasvaja näkee tilaisuuden. ”Nyt on kasvajan markkina! Suhdanne on loikkaamassa, mutta osaajia on vielä hyvin tarjolla”, toteaa NAPA Oy:n varatoimitusjohtaja Esa Henttinen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme