Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY: Harsunlehdon tuulipuistohanke ei tarvitse YVA-menettelyä

Jaa

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on antanut päätöksen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisesta Metsähallituksen tuulivoimapuisto-hankkeeseen Kajaanin Harsunlehdossa. Päätöksen mukaan hankkeeseen ei sovelleta ympäristövaikutusten arviointimenettelyä.

Metsähallitus suunnittelee tuulivoimapuiston rakentamista Kajaanin Harsunlehtoon noin 40 kilometriä lounaaseen Kajaanin kaupungista. Alue sijoittuu Isomäki-Vuolijoki -yhdystien (yt 8770, Vuolijoentie/Keisarintie) itäpuolelle rajoittuen eteläosastaan Vieremän kunnan rajaan.

Hanke käsittää 8 tuulivoimalaa, jotka olisivat teholtaan 5-7 MW, joten kokonaisteho olisi enintään 56 MW. Kunkin voimalan kokonaiskorkeus tulisi olemaan 280 metriä, napakorkeus 185 m ja roottorin halkaisija 190 m.

Uudessa suunnitelmassa tuulivoimalan korkeus on noussut aiemmasta 50 metriä ja ne on sijoitettu eri tavoin. Teho on noussut 3 megawatista noin kaksinkertaiseksi. Tuulivoimaloita on uudessa suunnitelmassa yksi vähemmän eli yhdeksän sijasta kahdeksan.

Osayleiskaava ohjaa

Kainuun ELY-keskus katsoo, että uuden ympäristövaikutusten arviointimenettelyn suorittaminen suunnitellun hankkeen esitetyistä muutoksista ei ole tarpeen. Suunnitelluista muutoksista ei aiheudu todennäköisesti laadultaan tai laajuudeltaan sellaisia merkittäviä ympäristövaikutuksia, joita ei olisi jo arvioitu riittävästi aiemmassa YVA-menettelyssä.

Ympäristövaikutukset tulevat arvioitavaksi riittävällä tavalla maankäyttö- ja rakennuslain mukaisessa kaavoitusmenettelyssä. Harsunlehdon osayleiskaavan laatimisen yhteydessä tulee kiinnittää huomiota erityisesti päivitetyissä luontoselvityksissä havaittuihin luontoarvoihin, kuten huomionarvoisiin kasvilajeihin ja uhanalaisiin luontotyyppeihin sekä niille mahdollisesti kohdistuviin vaikutuksiin.

Mikäli hanke olennaisesti muuttuu esitetystä tai sitä myöhemmin laajennetaan, tulee
YVA-menettelyn tarve arvioida uudestaan.

Kuulutus ja päätös ovat nähtävillä 6.9. – 6.10.2021 ELY-keskuksen verkkosivuilla osoitteessa https://www.ely-keskus.fi/kuulutukset (valitse ELY-keskus: Kainuu)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Luonnonsuojeluasiantuntija
Jouko Saastamoinen
+358 295 023 889
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme