Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY-keskus: Kivikankaan tuulipuiston YVA vireillä

Jaa

ABO Wind Oy:n ja Metsähallituksen tuulipuisto ympäristövaikutusten arviointiohjelma on asetettu nähtäville. Kivikankaan tuulipuistoon on suunnitteilla 68 tai 62 tuulivoimalan rakentaminen.

Kivikankaan tuulipuisto ja  Vuolijoen sähköasema kartalla.
Kivikankaan tuulipuisto ja Vuolijoen sähköasema kartalla.

ABO Wind Oy suunnittelee yhteistyössä Metsähallituksen kanssa tuulipuiston rakentamista Kajaanin kaupungin eteläosaan, lähelle Sonkajärven kunnanrajaa. Hankealue sijaitsee noin 20 km Kajaanin keskustasta etelään ja noin 10 km Sonkajärven Sukevan keskustaajamasta pohjoiseen.

Hankealue käsittää yhtenäisen alueen, jonka pinta-ala on noin 100 km2. Lähimmät vakituiset asuinrakennukset ja lomarakennukset sijaitsevat noin 1,8 km etäisyydellä alustavista voimalapaikoista molemmissa tarkasteltavissa vaihtoehdoissa.

Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho enintään 10 MW. Voimaloiden välinen etäisyys toisistaan on keskimäärin noin 700 metriä. Tuulipuiston sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapelein tai ilmajohdolla.

Tuulipuisto liitetään sähköverkkoon Fingridin Vuolijoen sähköasemaan uudella 400 kV tai 110 kV -voimajohdolla, joka sijoittuu Terrafamen Sotkamon kaivosta palvelevan 110 kV-voimalinjan rinnalle. Tämä uusi voimajohto kuuluu osaksi hankkeen YVA-menettelyä.

Hankealueella ei ole voimassa olevia yleis- tai asemakaavoja. Hankkeen edellyttämän rakentamiseen oikeuttavan tuulivoimaosayleiskaavan laadinta tehdään samanaikaisesti YVA-menettelyn kanssa. Kivikankaan tuulivoimapuiston osayleiskaava on tullut vireille Kajaanin kaupunginhallituksen päätöksellä (https://www.kajaani.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu-ja-kaavoitus/vireilla-olevat-kaavat-2/kivikankaan-tuulivoimapuisto-osayleiskaava/)

Menettelyt pyritään toteuttamaan rinnakkain muun muassa järjestämällä mahdollisuuksien mukaan yhteiset yleisötilaisuudet. Osayleiskaavoituksessa hyödynnetään YVA:n yhteydessä tehtyjä selvityksiä ja ympäristövaikutusten arviointeja.

Hankkeen vaihtoehdot

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan seuraavia hankkeen vaihtoehtoja:

  • Vaihtehto 0:  Hanketta ei toteuteta: tuulipuistoa ei rakenneta.
  • Vaihtehto 1: Hankealueelle sijoitetaan enintään 68 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho enintään 10 MW.
  • Vaihtehto 2: Hankealueelle sijoitetaan enintään 62 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho enintään 10 MW.

Tuulipuiston sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapelein tai ilmajohdoin. Hankealueelle rakennetaan sähköasema. Tuulipuisto liitetään sähköverkkoon Fingridin Vuolijoen sähköasemaan uudella 400 kV tai 110 kV-voimajohdolla, joka sijoittuu Terrafamen Sotkamon kaivosta palvelevan 110 kV-voimalinjan rinnalle. Uuden voimajohtolinjan pituus on yhteensä noin 24 km.

YVA-ohjelma ja sitä koskeva kuulutus ovat nähtävillä myös Kajaanin kaupungissa (Kajaani Info), Sonkajärven kunnassa (kunnanvirasto ja Sukevan kirjasto) sekä Kainuun ELY-keskuksessa.

Yleisötilaisuus verkkolähetyksenä

Arviointiohjelmaa ja Kajaanin kaupungissa samanaikaisesti vireillä olevan tuulivoimapuiston yleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa koskeva kaikille avoin yleisötilaisuus järjestetään verkkolähetyksenä ma 14.6.2021 klo 17.30. Linkki tilaisuuteen tulee Kivikankaan YVA-kuulutussivulle ympäristo.fi -sivuille. (https://www.ymparisto.fi/kajaaninkivikankaantuulipuistoYVA)

Mielipiteen esittäminen

Arviointiohjelmasta voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti toimittamalla ne Kainuun ELY-keskukseen 21.7.2021 mennessä sähköpostitse kirjaamo.kainuu@ely-keskus.fi tai postitse: Kainuun ELY-keskus, PL 115, 87101 Kajaani, käyntiosoite Kalliokatu 4.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Alueidenkäyttöasiantuntija Sirpa Lyytinen, 0295 023 807, sirpa.lyytinen@ely-keskus.fi

Kuvat

Kivikankaan tuulipuisto ja  Vuolijoen sähköasema kartalla.
Kivikankaan tuulipuisto ja Vuolijoen sähköasema kartalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Maanteiden 899 (Pohjavaarantie) ja 8991 (Kuikkalammentie) liittymän parantaminen rakentamalla kiertoliittymä, Sotkamo, tiesuunnitelma15.6.2021 08:57:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) laatii lain liikennejärjestelmästä ja maanteistä mukaista tiesuunnitelmaa Sotkamoon maanteiden 899 (Pohjavaarantie) ja 8991 (Kuikkalammentie) parantamiseksi rakentamalla liittymään kiertoliittymä. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Sotkamon kunnan kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme