Kainuun ELY-keskus

Kainuussa vähiten työttömiä viimeisen viidentoista vuoden aikana

Jaa

Kainuun työttömien määrä ja työttömyysaste ennätyksellisen matalalla. Työttömyys pieneni Kainuussa koko maan eniten koronakriisiä edeltävään aikaan verrattuna.

Työttömien työnhakijoiden määrä kunnittain Kainuussa  syyskuussa 2021.
Työttömien työnhakijoiden määrä kunnittain Kainuussa syyskuussa 2021.

Kainuussa oli syyskuun lopussa 2 766 työtöntä työnhakijaa, mikä on vähiten Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Työttömiä oli 224 henkeä vähemmän (-8 %) kuin vuotta aiemmin. Poikkeustilannetta edeltävään vuoden 2019 syyskuun loppuun verrattuna työttömiä oli 206 henkeä vähemmän (-7 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen kahden vuoden takaisesta oli suurinta koko maassa ja useimmilla muilla ELY-keskusalueilla työttömyys kasvoi. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 16 % ja kasvoi kahden vuoden takaisesta 17 %. 

Myös Kainuun työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli matalammalla kuin kertaakaan viimeisen viidentoista vuoden aikana. Se oli kuun lopussa 8,9 %, mikä on 0,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista neljänneksi matalin. Koko maassa työttömyysaste oli 10,1 %, mikä on 1,9 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 1,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Pitkäaikaistyöttömyys on pitkän pienentymisen jälkeen lisääntynyt korona-aikana, mutta kasvu vuoden takaiseen verrattuna on alkanut pienentyä huhtikuusta lähtien. Pitkäaikaistyöttömiä, eli yli vuoden työttömänä olleita, oli 753, mikä oli enää 4 % (+27) vuoden takaista enemmän – vielä toukokuussa kasvua tuli 31 % edellisvuodesta.

Työvoiman kysyntä vilkasta

Työvoiman kysyntä on ollut Kainuussa alkuvuonna ennätyksellistä ja jälleen syyskuussa uusia työtehtäviä tuli kuukauden aikana avoimeksi 103 % enemmän (+638) kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 1 257. Monilla aloilla onkin ollut pitkään työvoimapulaa ja useisiin tehtäviin on vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Syyskuussa vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita – eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä –, prosessityöntekijöitä, siivoojia, laskennan ja varastoinnin toimistotyöntekijöitä sekä terveydenhuollon asiantuntijoita – eli esimerkiksi sairaanhoitajia.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava työllisyyskatsaus julkaistaan 23. marraskuuta 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yritys- ja työvoimapalvelut -yksikkö
Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
http://www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun työ- ja elinkeinotoimisto
Tiina Veijola, 0295 039 116
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden määrä kunnittain Kainuussa  syyskuussa 2021.
Työttömien työnhakijoiden määrä kunnittain Kainuussa syyskuussa 2021.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme