Kainuun ELY-keskus

KAIPO-verkko jakaa vesitutkimusreppuja kyläkouluille Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa

Jaa
Vesitutkimusreppujen tarkoitus on kannustaa lapsia ja nuoria tutustumaan lähivesien tilaan. Reppuja on jaossa 40 kappaletta.

Kainuun ja Pohjois-Karjalan vesistökunnostusverkostojen vahvistamishanke eli KAIPO-verkko lahjoittaa vuoden 2023 aikana vesitutkimusreppuja ensisijaisesti Kainuun ja Pohjois-Karjalan kyläkouluille kannustamaan lapsia ja nuoria tutustumaan lähivesien tilaan.

Tutkimusrepun avulla koululaiset pääsevät tekemään lähivesitutkimuksia veden laadusta ja vesieliöstöstä ja samalla aktivoi koululaisia tutustumaan veteen monin eri tavoin. Vesirepun avulla koululaiset voivat analysoida ja seurata muun muassa paikallisvesistön lämpötilaa, näkösyvyyttä, sinilevätilannetta, sameutta, happamuutta, happipitoisuutta ja virtaamaa eri vuodenaikoina ja vuosina. Suomen ympäristökeskuksen kehittämä reppu sisältää kenttäohjeet, kemikaalit, näyteastiat ja lämpömittarin. Standardirepun varustuksiin on lisätty vedenkestävät vesiötökkäkortit, kaksoisluuppi ja erillinen näkösyvyyslevy. Reppuja on jaossa Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa yhteensä 40 kpl.

Lisätietoja ja ohjeita repun käyttöön löytyy Vesi.fi-sivustolta Lähivedet tutuksi -opintokokonaisuudesta (linkki lopussa).

KAIPO-verkko

KAIPO-verkossa, eli Kainuun ja Pohjois-Karjalan vesistökunnostusverkostojen vahvistamis-hankkeessa tehostetaan vesien kunnostustoimintaa ja osaajien verkostoitumista. Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät yhteistyössä Kainuun ja Pohjois-Karjalan ELY-keskusten kanssa neuvontaa sekä koulutuksia. Hanketta hallinnoi Kainuun ELY-keskus ja sitä rahoittaa ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelma.

KAIPO-verkko järjestää vesistökunnostusnäytöksiä, kunnostuskohdevierailuja ja tilaisuuksia, joissa kerrotaan paikallisten vesien tilasta ja erityispiirteistä, vesistökunnostusten toteuttamisesta, rahoituksesta ja avustusmahdollisuuksista sekä tiedotetaan vesiin liittyvien kansalaishavaintojen tekemisestä ja vaikuttamismahdollisuuksista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitutkimusrepputilaukset ja muut yhteydenototKainuu


Tuuli Mäkinen


tuuli.makinen@maajakotitalousnaiset.fi, puh. 043 827 2308Pohjois-Karjala


Päivi Jokinen


paivi.jokinen@maajakotitalousnaiset.fi, puh. 040 301 2409Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Itä-Suomi ry


www.proagria.fi/hankkeet/kaipo-verkko

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuulaiset yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa investointi- ja kehittämismahdollisuuksien toteuttamiseen25.5.2023 09:35:00 EEST | Tiedote

Pitkään kestänyt poikkeusaika ei ole merkittävästi kasvattanut työttömyyttä Kainuussa. Haasteena on sen sijaan useiden alojen työvoimapula, joka todennäköisesti pahenee entisestään mittavien eläköitymisten vuoksi tulevina vuosina. Konkreettiset toimenpiteet osaavan työvoiman turvaamiseksi ovat tarpeellisia. Alueelliset kehitysnäkymät keväältä 2023 on julkaistu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme