Kaksi reumalääkettä kortisonihoidon lisänä vähentävät koronapotilaiden kuolleisuutta tehohoidossa

HUS on mukana laajassa kansainvälisessä REMAP-CAP-tutkimuksessa, jonka väliraportin mukaan reumalääkkeet tosilitsumabi ja sarilumabi, vähentävät kortisonihoidon kanssa käytettyinä tehohoidossa olevien COVID-19-potilaiden kuolleisuutta.
”Lääkkeitä voidaan harkita tehohoidossa hoidettaville koronapotilaille, joiden vaste pelkälle kortisonille on huono. Tosin Suomessa tehohoidossa olevien koronapotilaiden kuolleisuus on ilman näitäkin lääkkeitä kansainvälisesti matala eli noin 14 prosenttia”, kertoo toimialajohtaja, professori Ville Pettilä HUSin Leikkaussalit, teho- ja kivunhoito tulosyksiköistä.
Kortisonia, erityisesti deksametasonia, käytetään Suomessa kaikkein sairaimpien COVID-19-potilaiden hoitoon, sillä tutkimustiedon perusteella se vähentää sairaimpien potilaiden kuolleisuutta.
Suonen sisäisesti annosteltavat tosilitsumabi ja sarilumabi kuuluvat puolestaan interleukiini-6-reseptorin antagonistien lääkeryhmään ja niiden oletetaan teoriassa vähentävän vielä kortisoneja tarkemmin liiallista tulehdusreaktiota.
Elinhäiriöt ja kuolleisuus vähenivät
REMAP-CAP-tutkimuksen immuunivasteen muuntamiseen keskittyvässä kansainvälisessä osatutkimuksessa selvitettiin tosilitsumabin ja sarilumabin vaikutusta kriittisesti sairaiden aikuisten COVID-19-potilaiden hoitoon teho-osastolla.
Tutkimuksen kaikilla potilailla oli elinhäiriöitä, joihin oli teho-osastolla aloitettu tukihoito 24 tunnin aikana. Elinhäiriöitä ovat esimerkiksi hengitysvajaus, verenkiertovajaus ja munuaisvaurio. Potilaiden happeutumishäiriö oli keskimäärin vaikea ja yli puolelle heistä annettiin mekaanista ventilaatiotukea. Tutkimuspotilaiden keski-ikä oli 61 vuotta ja heistä 72 prosenttia oli miehiä.
Tutkimuspotilaista 353:lle annettiin tosilitsumabia ja 48:lle sarilumabia. Lääkkeiden tehoa verrattiin kontrolliryhmään kuuluvan 402 potilaan elinhäiriöiden kehittymiseen ja kuolleisuuteen. Yli 80 prosenttia potilaista sai kortisonihoitoa kaikissa tutkimusryhmissä.
Tutkimuslääkkeiden tehoa, päämuuttujina elinhäiriöiden korjautuminen ja elinhäiriövapaat elossaolopäivät, seurattiin 21 päivää. Kumpikin lääke lisäsi sellaisten päivien määrää, jolloin potilailla ei ollut elinhäiriöitä: 21 päivän aikana tosilitsumabilla saavutettiin 10 ja sarilumabilla 11 lisäpäivää ilman elinhäiriöitä, verrattuna kontrolliryhmään.
Kontrolliryhmän potilaista menehtyi 35,8 %, kun sarilumabia saaneista 22,2 % ja tosilitsumabilla hoidetuista 28 %. Tutkimuslääkkeiden siedettävyys oli hyvä ja vaikeita sivuvaikutuksia esiintyi vähän.
HUS jatkaa edelleen REMAP-CAP-tutkimuksen haarassa, joissa selvitetään kahden immuunivastetta muuntavan myyntiluvallisen lääkkeen, interferoni beeta 1a:n ja IL-1 reseptoriantagonisti anakinran tehoa COVID-19-potilaiden tehohoidossa. Tutkimusta tehdään Meilahden ja Jorvin sairaaloiden teho-osastoilla.
Tutkimus on julkaisu arvostetussa NEJM-tiedelehden julkaisusarjassa 25.2.
Yhteyshenkilöt
Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, dosentti Suvi Vaara
HUS Leikkaussalit, teho- ja kivunhoito
suvi.vaara@hus.fi, 050 572 9681
Tutkimuksesta vastaava lääkäri, professori, toimialajohtaja Ville Pettilä
HUS Leikkaussalit, teho- ja kivunhoito
ville.pettila@hus.fi, 050 427 1715
Muut meneillään olevat ja tulevat tutkimukset
HUSin tutkimusjohtaja, professori Anne Pitkäranta
anne.pitkaranta@hus.fi, 040 643 0511
HUSissa tehtäviä koronavirustutkimuksia päivitetään sivulle
https://www.hus.fi/tutkimus-ja-opetus/tutkimukset/koronavirustutkimuksemme
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme