Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kaloilla taas mahdollisuus nousta Hiitolanjokeen

Jaa

Hiitolanjoen Voima Oy:lle myönnetty vesitalouslupa mahdollistaa pohjapadon ja tekokosken rakentamisen sekä vesivoimalaitospadon osittaisen purkamisen Rautjärvellä. Kunnostusten jälkeen kalat pääsevät kulkemaan voimalaitosalueen ohi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Hiitolanjoen Voima Oy:lle vesitalousluvan Hiitolanjoen Ritakosken kalataloudelliselle kunnostukselle. Kunnostushankkeessa rakennetaan pohjapato ja tekokoski sekä puretaan osa vesivoimalaitoksen säännöstelypadosta. Luvan saajan tulee tarkkailla hankkeen vaikutuksia vedenlaatuun ja vedenpinnan korkeuteen.

Rakennettavalta pohjapadolta voimalaitosrakennukselle ulottuva hankealue on kokonaisuudessaan noin 180 metriä pitkä. Voimalaitosrakennukseen ei tehdä merkittäviä muutoksia. Säännöstelypadon osittaisen purkamisen lisäksi voimalaitoksen yläkanavaa täytetään. Ritakosken voimalaitosalueen kulttuurihistoriallinen arvo on huomioitu hankkeen suunnittelussa ja annetun vesitalousluvan määräyksissä.

Hankkeessa toteutetaan kansallista kalatiestrategiaa, jossa tavoitteena on muun muassa uhanalaisten kalakantojen vahvistaminen elinvoimaisiksi. Hiitolanjoki on kalatiestrategian kärkikohteita Kaakkois-Suomessa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt aiemmin vesitalousluvat Lahnasenkosken ja Kangaskosken voimalaitosalueiden kalataloudellisille kunnostuksille. Kangaskosken kunnostushanke valmistui marraskuussa 2021. Tavoitteena on, että kaikki kolme kalataloudellista kunnostushanketta on toteutettu vuoteen 2024 mennessä. Hankkeiden myötä Hiitolanjoen kalataloudellinen arvo nousee merkittävästi, kun vaelluskaloille vapautuu kulku Laatokalta Ritakosken yläpuolisille vesialueille, kuten Silamusjoen poikastuotantoalueille. Kunnostushankkeita vetää Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.

Lupapäätös (diaarinumero ESAVI/19194/2021) on nähtävillä Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa.

Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Lisätietoja:

ympäristöneuvos Päivi Jaara, p. 0295 016 406

ympäristöneuvos Ville Salonen, p. 0295 016 508

ympäristöylitarkastaja Perttu Ottelin, p. 0295 016 711

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Riskiarvio on pohja alueelliselle valmiussuunnittelulle, todettiin Pohjois-Suomen valmiustoimikunnassa24.5.2022 13:04:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Pohjois-Suomen alueella. Kokouksessa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen esitti ajankohtaiskatsauksen puolustusvoimista.

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme