Kankaanpään kaupunki suojelee yli 80 hehtaaria soita Helmi-ohjelmassa (Varsinais-Suomi, Satakunta)
Alhonkeitaalla Laurin kiinteistön suojeluala on yhtenäinen kokonaisuus keidassuota ja siihen liittyviä metsäisiä reunaosia. Käsitelty talousmetsä rajattiin pois suojelualasta. Lintukulmalla Varpualan määräalalla on luonnontilaista ja ennallistettavaa suota sekä puustoisia korpijuotteja ja reunavyöhykkeitä.
Alhonkeitaan suojeluosa on poikkeuksellisen edustava kokonaisuus. Erityisen arvokas on suon ja metsän luonnontilainen reunavyöhyke. Harvoin löytää näin laajalla alueella ojittamatonta suon reunaa, sanoo ylitarkastaja Sari Jaakkola Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
Alhonkeitaan suojeluarvot ovat olleet pitkään tiedossa, mutta suolle suunniteltiin myös turvetuotantoa. Vuonna 2016 Satakunnan luonnonsuojelupiiri esitti Alhonkeitaan ja Varpualan suojelua Suomen luonnonsuojeluliiton SuoMaa-hankkeessa.
Aloite suojeluun tuli Kankaanpään puolelta loppukesällä 2022. Suojeluprosessi eteni kaupungin kanssa nopeasti, kertoo Jaakkola. Kohteiden rauhoitussäännöt mahdollistavat suolla liikkumisen, marjastuksen ja sienestyksen. Kaupunki halusi säilyttää myös metsästysoikeuden suojelualueella.
Kankaanpään kaupunki haluaa osaltaan olla edistämässä luonnon monimuotoisuutta ja virkistyskäytön tukemista. Haluamme tehdä mahdollisimman hyvin oman osamme paikallisen luonnon kulttuuriperinnön säilyttämiseksi, sanoo kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.
Helmi-ohjelmassa suojellaan soita ja kunnostetaan elinympäristöjä
Alhonkeitaan pohjoispuolella sijaitsee Koivistonkeidas, jonka arvokkaimmat osat on suojeltu maanomistajien aloitteesta. Suojelukokonaisuus on tärkeä esimerkiksi uhanalaisen riekon suojelussa. Maanomistajat voivat edelleen tarjota Alhonkeitaaseen ja Koivistonkeitaaseen rajoittuvia osia suojeluun, sanoo Jaakkola.
Suokohteiden suojelua toteutetaan ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmassa. Se on vapaaehtoinen suojeluohjelma, jossa suojellaan ja ennallistetaan soita, kunnostetaan lintuvesiä, kosteikkoja, ranta- ja vesiluontoa sekä hoidetaan perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä. Varsinais-Suomen ELY-keskus toteuttaa Helmi-ohjelmaa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.
Lisätiedot
Varsinais-Suomen ELY-keskus: ylitarkastaja Sari Jaakkola, puh. 0295 022 016, sari.jaakkola@ely-keskus.fi
Kankaanpään kaupunki: kaupunginjohtaja Mika Hatanpää, puh. 044 577 2210, mika.hatanpaa@kankaanpaa.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme