Lastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun Keskusliitto

Kannanotto: Nuorten hyvinvointi vaatii hallitukselta kiireisiä toimenpiteitä

Jaa

Nuoret ovat joutuneet koronakriisin maksajiksi. Merkit nuorten kasvavasta hädästä ovat käyneet yhä ilmeisemmiksi. Lapsi- ja perhejärjestöt kiinnittävät kannanotossaan huomion nuorten hyvinvointiin, ja odottavat hallitukselta toimenpiteitä, joilla kriisin nuorille aiheuttamia vahinkoja korjataan.

Kuva: Tom Sodoge/Unsplash
Kuva: Tom Sodoge/Unsplash

Huoli nuorten hyvinvoinnin vaarantumisesta koronakriisissä ei valitettavasti ole ollut turha. Kriisi on vaikuttanut nuoriin niin perheisiin kohdistuneiden paineiden kuin etäopetusjaksojen ja tarjotun tuen puutteiden kautta. Myös näköalattomuus ja epävarmuus tulevaisuudesta kuormittavat nuoria. Hallituksen kehys- ja puoliväliriihessä tulee kiinnittää erityistä huomiota kriisin jälkihoitoon nuorten osalta.

Oppilas- ja opiskelijahuolto olisi luonteva tapa tarjota nuorille nopeaa matalan kynnyksen apua, mutta koronakriisin aikana se ei ole pystynyt vastaamaan palvelutarpeeseen. Kuntien oman arvion mukaan lastensuojelun asiakkaiden on ollut vaikeaa saada koulutoimen tai oppilashuollon palveluita jopa 56 % kunnista, ja vaikeuksia saada lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluita oli vieläkin useammin.

Lähes kaikki kunnat arvioivat koronaepidemian vaikutusten heijastuvan lasten ja perheiden hyvinvointiin vielä vuosienkin kuluttua ja lastensuojelun palvelutarpeen kasvun jatkuvan. Lastensuojelun Keskusliitto ja THL julkaisevat lähiaikoina raportin kunnille suunnatusta kyselystä.

Kouluissa on korjattava eristäytymisen seurauksia

Kriisin jälkihoidossa on otettava huomioon nuorten psyykkinen kuormitus, sosiaalisen eristäytymisen seuraukset sekä etäopetusjaksoista syntynyt oppimisvaje. Kouluihin on luotava joustavia, lapsilähtöisiä keinoja kuroa oppimisvajetta kiinni. Yläluokilla tulisi luoda mahdollisuuksia uusia kursseja tai korottaa numeroita, jotta hakeutuminen toisen asteen opintoihin ei vaikeudu heillä, joita kriisi on kohdellut rajusti.

Paluu normaaliin kouluarkeen vaatii myös yhteisöllistä toipumista. Hyvä vuorovaikutus oppilaiden kesken on turvattava ja kouluyhteisön yhteishenkeä on vahvistettava, kun koronakuplat puretaan. Osalla oppilaista sosiaalinen eristäytyminen on voinut edetä pitkälle ja paluu voi olla vaikea. Vertaissuhteiden ohentuminen voi vaikuttaa pitkään oppilaitosten ilmapiiriin, ellei asiaan kiinnitetä huomiota.

Vauvaperheiden ahdinko on edelleen piilossa

Nuorten lisäksi huomiota tulee kiinnittää erityisesti vauvaperheiden peruspalveluihin ja toimeentuloon. Lapsiperheiden etuuksien näkökulmasta tilanne junnaa paikallaan, vaikka lapsiperheköyhyys painottuu selkeimmin juuri pikkulapsivaiheeseen. Neuvolatyöstä on karsittu resursseja koronakriisin aikana, eikä palveluvajetta ole kurottu umpeen. Vauvaperheiden ahdinko jää piiloon, eivätkä ne ohjaudu tarvitsemaansa palveluun, kuten ensikotiin.

Ei äkillisiä muutoksia järjestöjen rahoitukseen

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitus on muutoksessa. Rahoitusta uudistettaessa on pidettävä huoli siitä, että uudistuksella tuetaan – ei vaaranneta järjestöjen yhteiskunnallista tehtävää. On erittäin tärkeää, että järjestöjen toimintaedellytykset ja rahoitus turvataan pitkäjänteisesti.

Lue koko kannanotto tästä: 

https://www.lskl.fi/kannanotot/nuorten-hyvinvointi-vaatii-hallitukselta-kiireisia-toimenpiteita/ 

Lisätietoja antaa:

Toiminnanjohtaja Hanna Heinonen
Lastensuojelun Keskusliitto
hanna.heinonen@lskl.fi
P. 040 838 4027

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Tom Sodoge/Unsplash
Kuva: Tom Sodoge/Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Lapsi- ja perhejärjestöjen verkostoon kuuluvat Ensi- ja turvakotien liitto, Suomen Vanhempainliitto, Väestöliitto, Pelastakaa Lapset, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Lastensuojelun Keskusliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme