Yhden vanhemman perheiden liitto ryYhden vanhemman perheiden liitto ry

Kansainvälinen Yksinhuoltajapäivä 21.3.: Unelmana työpaikka!

Jaa
Noin joka neljännestä lapsiperheestä vastaa yksi aikuinen. Hänen unelmansa on usein työssäkäynti. Yhden vanhemman perheissä on erityisen vaikea yhdistää lasten hoitoa epätyypilliseen työaikaan puuttuvien hoivapalvelujen vuoksi.

Akatemiatutkija Teppo Krögerin tutkimuksessa kenenkään epätyypillistä työaikaa tehneiden yksinhuoltajien saamat julkiset lasten hoivapalvelut eivät kattaneet kokonaan työ- eikä opiskeluaikaa, vaan he joutuivat turvautumaan epävirallisiin verkostoihin voidakseen ylipäätään käydä töissä. Sanna Moilasen väitöstutkimus yksinhuoltajien epätyypillisistä työajoista ja työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta (University of Jyväskylä, 2019, 122 p) tukee havaintoja.Turun yliopistonprofessori Erolan työryhmä on etsinyt muuttujia, jotka osoittaisivat suomalaisen taloudellista selviytymistä varmimmin.  Ne ovat koulutus ja kokopäivätyö. Jos nämä toteutuvat, henkilön talous on yleensä ok. Nyt työryhmä löysi myös kolmannen muuttujan: parisuhde. Myös parisuhde pienituloisen henkilön kanssa paransi taloutta. Yhden vanhemman perheille yhteys on selvä: kahdestaan on helpompi yhdistää työ ja lastenhoito.

”Kunpa saisin kokopäiväisesti hyllyttää tavaratalon hyllyjä”, sanoi eräs vanhempi, jonka 9-vuotiaalle adhd-lapselle kunta ei järjestä edes lakisääteistä iltapäivätoimintapaikkaa saati sitten, että tuo toiminta olisi iltaan klo 22:een asti, jolloin hänen vanhempaansa tarvittaisiin töissä.   Erään yksinhuoltajan kahdeksanvuotias ei voi käyttää iltapäivätoimintapaikkaa, koska se on liian meluisa ääniyliherkälle lapselle. Toiminta on koulun käytävällä kun samanaikaisesti luokkahuoneet ovat tyhjinä lukittu.

Mikä minua auttoi tai olisi auttanut työllistymään (YVPL:n asiakaspalaute):

  • Työajan joustot: mahdollisuus lyhennettyyn työaikaan sekä etätöihin.
  • Omaishoitajuuden pitäisi olla peruste osa-aikatyöhön työttömyysturvalain mukaan.
  • Auto tai hyvät julkiset yhteydet ovat tärkeä työssäkäynnin edellytys.
  • Hoitoapu satunnaisten lasten sairauksien ajaksi. SHLn lapsiperheiden yleistä kotipalvelua tulee myöntää lain mukaisesti lasten/vanhemman sairastuessa. Kuntien talous ja henkilökuntavaje estävät palvelun toteutumisen.
  • Omaishoitajan kuukausivapaat eivät toteudu, vaikka ne tarvittaisiin vanhemman liiallisen kuormituksen estämiseksi.
  • Uudelleen koulutusmahdollisuuksien lisääminen: hoitohenkilöille ja myyjille mahdollisuus kouluttautua päivätyöammattiin sekä olemassa olevan ammatin päivittäminen.
  • Lähellä oleva vuoropäiväkoti. Ympärivuorokautisia päiväkoteja on liian harvassa. Niihin on pitkä matka, jonne ei ole aina julkista liikennettä eikä yksinhuoltajalla varaa autoon.
  • Erityislapsen diagnoosi viivästyy usein koulun alkuun asti. Ilman diagnoosia ei ole oikeutta mihinkään tukitoimiin, jolloin kotihoito on ainoa vaihtoehto. Tarpeen olisi terveydenhuollon, sosiaalitoimen, työvoimatoimiston yhteistyö sekä asiakkaalle oma sosiaalityöntekijä, mitkä nopeuttaisivat diagnoosin saamista.

Yhden Vanhemman perheitä on vajaa 130 000 (Perheet, Tilastokeskus 2021).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja,VTM Heljä Sairisalo, helja.sairisalo@yvpl.fi, 040 3515355

Tietoja julkaisijasta

Yhden vanhemman perheiden liitto ry
Yhden vanhemman perheiden liitto ry
Kalevankatu 16, c/o Väestöliitto
00100 HELSINKI

0403515355http://www.yvpl.fi

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on lastensuojelujärjestö, jonka tavoitteena on parantaa yhden vanhemman perheiden sosiaalista, taloudellista ja oikeudellista asemaa ja mahdollistaa perheiden vertaistuki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yhden vanhemman perheiden liitto ry

Yhden vanhemman perheiden eduskuntavaalitavoitteet 2023: Lapsiystävällisyyttä vanhempien erokäytäntöihin5.12.2022 09:25:57 EET | Tiedote

Valvottuja lapsen ja etävanhemman tapaamispaikkoja pitää olla saatavilla ja siellä tulee olla mahdollisuus päihdetestaukseen. Erityislapsen toimintavaje tulee huomioida nykyistä paremmin tapaamiskäytännöissä. Tapaamisten pakkokäytännöt tulee muuttaa muiden länsimaiden tasolle. Erovanhemman ilmoitusaikaa aiotusta muutosta pitää lyhentää työn- tai opiskelupaikan tms. sitä edellyttäessä.

Vuoden isä Kai Rinkinen: Hämmästyttävintä isän roolissa on se, kuinka lapset kasvattavat isäänsä11.11.2022 07:09:21 EET | Tiedote

Kai Rankinen on vetänyt Yhden Vanhemman Perheiden Liiton Isä-lapsiryhmää Rovaniemellä. Hän on kahden tyttären isä. -Tyttäreni ovat nyt 16- ja 13 -vuotiaita. Heidän kanssaan saa jo käydä syvällisiä keskusteluja ja olla kieli keskellä suuta. He ovat mm. valistaneet minua, ettei Joulupukkia ole olemassa. Isyydessä parasta on se, että voi ihmetellä lapsen ja nuoren kasvun vaiheita. Elämä ja isyys on erilaista eri vaiheissa. Suhde lapsiin muuttuu, kun he kasvavat ja itse tässä koettaa pysyä kärryillä parhaansa mukaan. Eniten minua on hämmästyttänyt isän roolissa se, että saan muuttua itsekin. Lapsi kasvattaa myös vanhempaansa. Ymmärrykseni isyyden olemuksesta on laventunut vuosien myötä. Onneksi! Mielestäni kasvatuksessa tarvitaan rakkauden ja rajojen asettamisen lisäksi myös aimo annos anarkiaa ja hulluttelua, ettei meininki mene liian viralliseksi. Haluankin sanoa Suomen isille, että Isyys on ihmeellinen matka; tee polusta reilusti oman näköisesi ja kulje se! Kaita ehdotti palkittavaksi a

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye