Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee rajatuille alueille Kirkkonummella ja Sipoossa

Jaa

Puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajenee tänä vuonna Kirkkonummelle Luoman alueelle ja osaan Sipoon saaristoaluetta. Taudin ilmaantuvuus on noussut kyseisillä alueilla merkittävästi viiden seurantavuoden aikana.

Kansallisen rokotusohjelman rokotuksiin ovat oikeutettuja alueen vakituiset asukkaat sekä loma-asukkaat, jotka ovat täyttäneet kolme vuotta.  Rokotusten järjestämisestä tiedotetaan kuntakohtaisesti.

Uusien alueiden lisäksi maksuttomia TBE-rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Lohjanjärven saaristoalueella sekä Kustavissa. 

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy erityisesti saaristo- ja rannikkoseuduilla

Vuonna 2020 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 91 puutiaisaivotulehdustapausta. Raportoitujen tautitapausten määrä kasvoi hieman edellisiin vuosiin verrattuna. Vuonna 2019 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 69 TBE-tapausta, vuonna 2018 79 tapausta ja vuonna 2017 yhteensä 85 tapausta.

Vuosien 2016–2020 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus oli aiempien vuosien tapaan korkein rannikkoseutujen kunnissa Paraisilla (49 tapausta 100 000:ta asukasta kohden), Simossa (38/100 000), Ahvenanmaan maakunnassa (28/100 000) ja Kustavissa (22/100 000).

Rokotetta suositellaan riskialueella luonnossa liikkuville

THL seuraa puutiaisaivotulehduksen esiintymistä tapausmäärien ja ilmaantuvuuslukujen avulla kunnittain. Puutiaisaivotulehdustapaukset rajoittuvat kuitenkin usein pienille maantieteellisille alueille, joten riskinarvioinnin tueksi lasketaan myös tarkempia postinumeroaluekohtaisia ilmaantuvuuslukuja.

Huomioitavaa on, että yli 80 prosentissa Suomen kunnista TBE-tartuntoja ei ole todettu lainkaan seurantavuosina 2016–2020.

TBE-rokotuksia suositellaan vain riskialueilla luonnossa liikkuville. Kuntakohtaisia tapausmääriä ja rokotussuosituksia voi tarkastella THL:n verkkosivuilta löytyvästä karttasovelluksesta.

Suojaudu punkin puremalta

TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta.

”Kun liikkuu luonnossa alueilla, missä esiintyy punkkeja, on hyvä käyttää vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä laittaa housunlahkeet sukkien sisään. Punkkeihin tehoava hyönteiskarkote antaa lisäsuojaa”, sanoo THL:n tutkija Sari Huusko.

”Lisäksi punkkisyyni kerran vuorokaudessa tai heti luonnossa liikkumisen jälkeen ja puutiaisten poistaminen heti havaittaessa vähentävät erityisesti riskiä sairastua borrelioosiin”, Huusko jatkaa.

Lisätiedot

Karttaesitys puutiaisaivotulehduksen esiintyvyydestä ja rokotussuosituksista paikkakunnittain
(THL)

Puutiaisaivokuumerokotukset (TBE) Kirkkonummella ja Luoman alueella 2021
(Kirkkonummen kunnan tiedote 5.3.2021)

Suositus rokotteesta puutiaisaivotulehdukseen laajenee Sipoossa – Rokotukset alkavat maaliskuussa
(Sipoon kunnan tiedote 8.3.2021)

Mikä on puutiaisaivotulehdus?
(THL)

TBE-rokote
(THL)

Sari Huusko
tutkija
THL
p. 029 524 8075
sari.huusko(at)thl.fi

Tuija Leino
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8787
tuija.leino(at)thl.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Biontech-Pfizerin koronarokotetoimitusten aikaistuminen tuo Suomeen viikoittain 50 000–80 000 rokoteannosta lisää16.4.2021 15:57:44 EEST | Tiedote

Biontech-Pfizerin mRNA-koronarokotetta saadaan tulevina viikkoina Suomeen odotettua enemmän lääkeyhtiön aikaistaessa rokotetoimituksiaan EU-maihin. Viikosta 17 lähtien rokotetta tuodaan maahan viikoittain noin 50 000 annosta enemmän kuin aiemmin on ennakoitu. Viikoilla 22–26 annosmäärään saatava lisäys kasvaa noin 80 000 annokseen. ”Uutinen on rohkaiseva, sillä se tuo koronarokotuksen nopeammin yhä useamman ihmisen saataville”, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio. Kaikkiaan eri koronarokotteita saadaan maahan kesäkuun loppuun mennessä vielä 3–4 miljoonaa annosta. Valtaosa Suomessa käytettävistä koronarokotteista on mRNA-rokotteita, joihin myös Biontech-Pfizerin rokote kuuluu. Tällä hetkellä Suomessa annetaan noin 160 000 koronarokotusta viikossa. Koko väestöstä reilu viidennes eli noin 22 prosenttia on saanut ainakin yhden koronarokoteannoksen. Valtaosa ikääntyneistä saanut koronarokotuksen Monissa kunnissa suurin osa ikääntyneistä eli 70 vu

THL:n koronakartta ja koronakartan avoimen datan rajapinta eivät päivity lauantaina 17.4. huoltotöistä johtuvan käyttökatkon takia15.4.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

THL:n tietoliikenneympäristöön tehdään välttämättömiä huoltotöitä viikonloppuna 17.– 18.4.2021. Huollon takia seuraavat verkkopalvelumme eivät päivity lauantaina 17.4.: Koronakartta Varmistetut koronatapaukset Suomessa (COVID-19) Verkkosivulla kuvattu avoimen datan rajapinta Koronarokotusten edistyminen -verkkosivu https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/aineistot-ja-palvelut/avoin-data/koronarokotusten-edistymisen-kuutio Koronarokotusten edistymisen tilastokuutio Verkkosivulla kuvattu avoimen datan rajapinta Tiedot päivittyvät normaalisti taas sunnuntaina 18.4. Käyttökatko ei vaikuta THL:n muiden verkkosivujen toimintaan. Lisätietoja: THL:n viestinnän mediapalvelu (arkisin klo 9-16) p. 029 524 6161 info(at)thl.fi

Kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä14.4.2021 11:58:58 EEST | Tiedote

Myös Suomessa on tällä hetkellä myytävänä koronaviruksen kotitestejä. Saatavilla olevat kotitestit ovat vasta-ainetestejä, joiden avulla voi alustavasti arvioida, onko aiemmin sairastanut koronavirustaudin. Vasta-ainetesti ei kuitenkaan kerro luotettavasti, onko henkilöllä koronatartunta. Jos huomaa koronatartuntaan sopivia oireita, tulee edelleen aina hakeutua ammattilaisten tekemään maksuttomaan koronatestiin.

THL:n asiantuntijat vastaavat yleisön kysymyksiin koronarokotuksista avoimessa verkkotilaisuudessa13.4.2021 06:50:00 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL järjestää kansalaisille avoimen yleisötilaisuuden koronarokotuksista torstaina 15.4. kello 17.30–18.30. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille koronarokotuksista kiinnostuneille. Verkossa järjestettävässä tilaisuudessa THL:n asiantuntijat vastaavat yleisön ennakkoon lähettämin kysymyksiin. Paikalla tilaisuudessa ovat ylilääkäri Hanna Nohynek ja johtava asiantuntija Mia Kontio. Asiantuntijat kertovat tilaisuuden alussa koronarokotusten edistymisestä sekä rokotteiden turvallisuudesta. Itse tilaisuuden aikana ei voi esittää kysymyksiä, joten kysymykset voi lähettää ennakkoon oheisen linkin kautta: Kysy koronarokotuksista Kysymyslomake sulkeutuu tuntia ennen tilaisuuden alkua. Lisätietoja tapahtumasta ja linkki yleisötilaisuuteen löytyy THL:n tapahtumakalenterista: Kysy koronarokotuksista! THL:n asiantuntijat vastaavat avoimessa verkkotilaisuudessa Lisätietoja Riikka Rossi kehittämispäällikkö, tapahtumat THL p. 029 524 7436 etunimi.sukunimi@thl.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme