Suomen kansallismuseo

Kansallismuseossa avautuva Kotiinpaluu-näyttely opetti yhdenvertaiseen yhteistyöhön

Jaa

Kotiinpaluu-näyttely on raikas kokonaisuus kulttuurihistoriallista aineistoa, nykytaiteen ilmaisua ja kulttuuripoliittista keskustelua. Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelman palautusprosessiin liittyvä näyttely on esillä Kansallismuseossa 31.10.2021–27.2.2022.

Vuotsolaisen Oula Aikion käytössä ollut puinen ajoahkio, joka on valmistettu Tenolla Utsjoella 1940-1949. Ahkio on ollut käytössä noin 1945-1965. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Vuotsolaisen Oula Aikion käytössä ollut puinen ajoahkio, joka on valmistettu Tenolla Utsjoella 1940-1949. Ahkio on ollut käytössä noin 1945-1965. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto

Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyä on ohjattu kymmenhenkisen työryhmän voimin. Työryhmään on kuulunut kokoelma- ja näyttelyasiantuntijoita Saamelaismuseo Siidasta ja Suomen kansallismuseosta. Siihen kutsuttiin saamelaisyhteisöstä taiteen valintoja ja visuaalista ohjausta tekemään Outi Pieski sekä visuaaliseksi ohjaajaksi ja graafiseksi suunnittelijaksi Lada Suomenrinne ja sisällön ohjaajaksi Petra Laiti. Näyttelyn tilallisesta suunnittelusta vastaa arkkitehti Kaisa Karvinen.

”Näyttelyprosessissa kaikki osapuolet ovat päässeet oppimaan toisiltaan. Alun tunnustelun jälkeen ja yhteisten toimintatapojen löydyttyä prosessi on antanut meille paljon. On ollut suuri ilo huomata ja saada jakaa näyttelytyöryhmän syvällinen ymmärrys kokoelman synnystä ja sen merkityksestä sekä sen kotiinpaluuseen liittyvistä tunteista ja mahdollisuuksista”, sanoo näyttelytyöryhmään kuuluva amanuenssi Anni Guttorm Saamelaismuseo Siidasta.

”Työryhmässä olemme antaneet toisillemme ja prosessille tilaa ja aikaa, ja näin olemme rakentaneet luottamusta ja luoneet uutta tekemisen tapaa”, näyttelyamanuenssi Mitro Kaurinkoski Suomen kansallismuseosta kuvailee.

Museonäyttelyn tekeminen pitää sisällään lukemattomia valintoja – ja poisvalintoja.

”Tässä näyttelyssä on tarkkaan harkittu valintojen merkitystä ja miten niitä luetaan eri näkökulmista”, Kaurinkoski jatkaa.

Näyttelyn arkkitehtina toimineelle Kaisa Karviselle näyttelyn parissa työskentely on ollut ennen kaikkea poisoppimisen prosessi.

”Koen, että tilasuunnitelma on työryhmän yhteinen. Roolini on ollut kuunteleva ja fasilitoiva. Näyttelyrakenteet viittaavat museoiden varastoihin ja arkistoihin, joissa saamelaisesineitä on säilytetty”, kertoo Karvinen.

Kansallismuseon vaihtuvien näyttelyiden tilaan sijoittuva näyttely avaa teemoja kulttuuriperinnön palauttamisesta ja sen hallinnan merkityksestä, saamelaisten ja suomalaisten suhteesta, saamelaisten luontosuhteesta ja käsityön merkityksestä.

Kotiinpaluu-näyttelyssä kulkee rinnakkain ja lomittain erilaisia kertomuksen tasoja. Esineet kertovat kokemaansa, ja tekstit repatriaatioon johtaneista syistä ja sen merkityksestä sekä alkuperäiskansan ja valtaväestön monimutkaisesta suhteesta. Taide puolestaan tuo kokonaisuuteen tason, jota sanoin on vaikea tavoittaa. Työryhmän ohella näyttelyn sisältöjä ovat tuottaneet saamelaiset tarinakertojat, kommenttipuheenvuoron kirjoittajat, nykytaiteilijat ja käsityöntekijät.

KUTSU MEDIALLE: Kutsumme median edustajia tapaamaan Kotiinpaluu-näyttelytyöryhmän jäseniä TORSTAINA 28.10. klo 9–11 ja kuulemaan näyttelyn tekemisestä ja teemoista. Median edustajilta toivotaan ilmoittautumista ennakkoon viimeistään tiistaina 26.10.: sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi (Ilmoitathan edustamasi median ja jutun julkaisuajankohdan ilmoittautumismeilissäsi.)

Lisää näyttelystä verkkosivulla: https://www.kansallismuseo.fi/fi/ajankohtaista/kansallismuseon-kotiinpaluu-nayttely-kunnioittaa-saamelaisesineiden-repatriaatiota

Näyttely Kansallismuseon verkkosivulla: https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/maccmos-maccam-mahccan-kotiinpaluu

Mediakuvat

Lisätiedot
näyttelyamanuenssi Mitro Kaurinkoski, mitro.kaurinkoski@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6305
viestintäasiantuntija Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6200

Avainsanat

Kuvat

Vuotsolaisen Oula Aikion käytössä ollut puinen ajoahkio, joka on valmistettu Tenolla Utsjoella 1940-1949. Ahkio on ollut käytössä noin 1945-1965. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Vuotsolaisen Oula Aikion käytössä ollut puinen ajoahkio, joka on valmistettu Tenolla Utsjoella 1940-1949. Ahkio on ollut käytössä noin 1945-1965. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttelyn yleisöohjelmassa keskustelua, tekijäopastuksia ja elokuvafestivaali1.12.2021 14:40:02 EET | Tiedote

Yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa tehdyn Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyn ohjelmistokin syntyi yhteisölähtöisesti näyttelytyöryhmän kanssa. Työryhmä koostuu Saamelaismuseo Siidan ja Suomen kansallismuseon työtekijöistä sekä saamelaisyhteisön edustajista. Suomen kansallismuseon Siidalle tekemään saamelaiskokoelman repatriaatio- eli palautusprosessiin kuuluva näyttely on Kansallismuseossa 27.2.2022 asti.

Kotiinpaluu-näyttely luo uudenlaista saamelaiskulttuurin esittämisen tapaa29.10.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Kansallismuseossa, Helsingissä avautuvassa Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyssä saamelaisten käsityöntekijöiden ja nykytaiteilijoiden teokset ovat vuoropuhelussa esillä olevien kokoelmaesineiden kanssa. Lisäksi näyttelyssä on runsas kerros saamelaisten tarinankertojien tekstejä ja tarinoita, esineiden kertomaa sekä arkistoaineistoa, kuten valokuvia ja joikua. Sunnuntaina 31.10. avautuva Kotiinpaluu-näyttely purkaa museoiden kolonisoituneita saamelaiskulttuurin esittämisen tapoja.

Tapaa sunnuntaina 31.10. avautuvan Kotiinpaluu-näyttelyn tekijöitä torstaina 28.10.26.10.2021 14:35:32 EEST | Kutsu

Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttely on raikas kokonaisuus kulttuurihistoriallista aineistoa, nykytaiteen ilmaisua ja kulttuuripoliittista keskustelua. Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelman palautusprosessiin liittyvä näyttely on esillä Kansallismuseossa 31.10.2021–27.2.2022. Näyttelykokonaisuuden suunnittelusta ja poikkitaiteellisesta toteutuksesta vastaavat Saamelaismuseo Siida ja Suomen kansallismuseo yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa. Kutsumme median edustajia tapaamaan Kotiinpaluu-näyttelytyöryhmän jäseniä ja kuulemaan heiltä näyttelyn teemoista ja sen tekemisestä TORSTAINA 28.10. klo 9–11.

Suomen kansallismuseon kohteissa vieraili alkuvuonna 315 000 kävijää – linnat kiinnostivat kotimaanmatkailijoita20.9.2021 12:38:22 EEST | Tiedote

Kotimaanmatkailijat suuntasivat joukolla Suomen kansallismuseon eri puolella Suomea sijaitseviin kohteisiin, joista Hämeen linnassa, sen viereisessä Vankilassa ja Savonlinnan Olavinlinnassa saavutettiin myös kuukausittaisia yleisöennätyksiä. Uudenmaan kohteiden kävijämäärät laskivat hieman viime vuodesta koronarajoitusten ja matkailijakadon vuoksi. Suomen kansallismuseo vastaa kahdeksan museon ja kahden linnan avoinna pidosta, näyttelyistä ja yleisötyöstä. Kohteissa on vieraillut elokuun loppuun mennessä yhteensä 315 000 kävijää.

Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelma perillä Saamenmaalla – Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttely juhlistaa merkittävää palautusprosessia1.9.2021 15:02:08 EEST | Tiedote

Saamelaismuseo Siida otti tänään keskiviikkona vastaan Suomen kansallismuseon saamelaisesineiden kokoelman. Kulttuuriperinnön palauttaminen eli repatriaatio on monivuotinen prosessi, johon kuuluu myös Suomen kansallismuseon ja Siidan yhdessä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa Kansallismuseoon toteuttama näyttely Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme