Vihreät Euroopan parlamentissa

Kansanmurha Kiinassa: MEP Alviina Alametsä vaatii toimia Kiinaa vastaan tempauksella uiguuriaktivistin kanssa Kiinan suurlähetystön edessä

Jaa

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä haastattelee uudella YouTube-videollaan uiguuriaktivisti Pazilaiti Simayijiangia Kiinan suurlähetystön edessä, ja toivoo EU:lta pikaista puuttumista uiguurien ihmisoikeustilanteesen. Alametsä vaatii, että YK:n, EU:n ja sen jäsenmaiden on tunnustettava uiguurien kansanmurha ja laitettava siten Kiina vastuuseen ihmisoikeusrikkomuksistaan.

Alviina Alametsä ja Pazilaiti Simayijiang Kiinan suurlähetystön edessä.
Alviina Alametsä ja Pazilaiti Simayijiang Kiinan suurlähetystön edessä.

“Yli miljoona Kiinan uiguurivähemmistöön kuuluvaa ihmistä on suljettu keskitysleireille, joissa tehtyjä tuotteita päätyy myös Euroopan markkinoille. Leireillä uiguurit joutuvat kestämään pakkoabortteja, pakkotyötä, fyysistä ja psyykkistä kidutusta ja seksuaalista väkivaltaa. Myös YouTube-videolle haastatellun Pazilaiti Simayijiangin sukulaisia ja läheisiä on näillä leireillä. On anteeksiantamatonta, että Euroopan Unionin päättäjät hiljaisesti hyväksyvät sellaiset ihmisoikeusrikkomukset, jotka ovat verrattavissa kansanmurhaan”, Alviina Alametsä sanoo.

EU reagoi uiguurien tilanteeseen maaliskuun lopulla, kun se lähti mukaan Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian aloittamiin pakotteisiin kiinalaisia viranomaisia kohtaan. Samaan aikaan investointisopimus Kiinan kanssa on virallisesti vielä pöydällä, eikä Euroopan parlamentti ole vielä äänestänyt sen hyväksymisestä. Alametsä kuitenkin arvioi, että tällä hetkellä sopimukselle ei löydy enemmistöä parlamentissa. 

“Tämä on osa laajempaa ongelmaa, jossa EU:n omat sitoumukset demokratian ja ihmisoikeuksien edistämiseen eivät näy esimerkiksi toteutetussa kauppapolitiikassa. Kauppasopimuksissa on usein kappaleet sekä ihmisoikeuksista että ympäristö- ja ilmastotavoitteista, mutta nämä pykälät eivät ole yhtä sitovia kuin muut kaupankäynnin velvoitteisiin liittyvät osat”, Alametsä kertoo.

“Taloudelliset sanktiot olisivat yksi selkeimmistä keinoista osoittaa, että EU ei hyväksy Kiinan toimintaa. Suurvallan toteuttama etninen puhdistus ei keskeydy nuhtelemalla, vaan konkreettisilla ja vaikuttavilla toimilla”, Alametsä toteaa.

Myös Suomella on mahdollisuus suojella suomalaisia uiguureja ja edesauttaa uiguurikulttuurin säilymistä. Helsingissä kaupunginvaltuutettuna Alametsä on tehnyt valtuustoaloitteen, jossa esittää uiguureille oman tilan perustamista Helsinkiin. ”Uiguuriaktivistit kohtaavat vainoa, uhkailua ja salakuuntelua myös Kiinan rajojen ulkopuolella. Uiguuriyhteisö on toivonut omaa, turvallista tilaa kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja kanssakäymiseen. Helsingin kaupunki voisi arvovallallaan mahdollistaa uiguureille turvatut tilat, joissa toimia ilman pelkoa Kiinan vaientamisyrityksistä.”

Lisätiedot:

Alviina Alametsä
+358407294597
alviina.alametsa@ep.europa.eu

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Kiinassa on käynnissä kansanmurha, josta puhutaan liian vähän. Videolla aiheesta keskustellaan uiguuriaktivisti Pazilaiti Simayijiangin kanssa, jolla on omakohtaista kokemusta Kiinan valtion sorrosta.Siirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alviina Alametsä
+358407294597
alviina.alametsa@ep.europa.eu

Kuvat

Alviina Alametsä ja Pazilaiti Simayijiang Kiinan suurlähetystön edessä.
Alviina Alametsä ja Pazilaiti Simayijiang Kiinan suurlähetystön edessä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Uudet linjat EU:n ja Intian huippukokoukseen - Euroopan parlamentti vaatii ihmisoikeuksia ja ilmastotoimia, esittelijänä Alviina Alametsä29.4.2021 18:01:06 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentti hyväksyi tällä viikolla suosituksensa EU:n ja Intian yhteistyölle. Mietinnön esittelijänä toimi suomalainen europarlamentaarikko Alviina Alametsä (vihr.). Euroopan parlamentti vaatii tiiviimpää yhteistyötä EU:n ja Intian välille ilmastonmuutoksen torjumisessa, ihmisoikeuksien vahvistamisessa sekä rauhan edistämisessä.

Kiina pyrkii vaientamaan europarlamentaarikkoja22.3.2021 20:28:36 EET | Tiedote

EU:n ulkoministerikokous hyväksyi tänään kohdennettuja pakotteita Kiinan hallinnon virkamiehille, jotka ovat syyllistyneet ihmisoikeusrikkomuksiin. Kiinan hallinto on sulkenut yli miljoona uiguuria työleireille Kiinan Xinjiangin maakunnassa. Ministerikokous tuomitsi myös demokratiaktivistien vapauksien rajoittamisen Hongkongissa. Euroopan parlamentin ihmisoikeuksista vastaava varapuheenjohtaja Heidi Hautala: “Kohdennetut pakotteet ovat oikea askel asettamaan Kiinan johdon vastuuseen erittäin vakavista ihmisoikeusloukkauksista. EU:n ulkoministerit ovat vihdoin siirtyneet tuomitsevista sanoista tekoihin. Nyt asetettuja pakotteita on toteutettava eri politiikan aloilla, kuten kauppapolitiikassa.”

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme