Suomen riistakeskus

Karhunmetsästyksessä poikkeuksellinen syksy

Jaa

Karhun metsästyskausi alkaa lauantaina 20.8. Hallinto-oikeuksien asettamien täytäntöönpanokieltojen takia 111 lupaa ei ole kauden alkaessa käytettävissä.

Karhun metsästys alkaa 20.8. Karhun pyyntiin osallistuu perinteisesti tuhansia metsästäjiä. Erityisesti kauden ensimmäisinä päivinä karhulupa-alueilla on kuhinaa.

- Karhun pyynnissä on edessä poikkeuksellinen syksy. Valitusten seurauksena suurin osa luvista on jäissä ja monin paikoin pyyntiin ei päästä 20.8., Suomen riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekman sanoo.

Seitsemästä Pohjois-Karjalan alueelle, yhdestä Kuhmoon ja yhdestä Pohjois-Hämeeseen myönnetystä kannanhoidollisesta poikkeusluvasta on valitettu hallinto-oikeuksiin, jotka ovat välipäätöksillään määränneet valituksen alaisille poikkeusluville toimeenpanokiellon. Lupia ei voida käyttää ennen kuin hallinto-oikeudet ovat tutkineet valitukset tai toisin määränneet. Hallinto-oikeudet tekevät työnsä oman aikataulunsa mukaan.

- On ymmärrettävää, että odotetun jahdin aloituksen viivästyminen tai jopa kokonaan peruuntuminen turhauttaa. Suomen riistakeskus toivoo, että kaikki odottavat rauhassa asian ratkeamista, Ekman toteaa.

Kiireetöntä jahtia

Karhua metsästetään pääsääntöisesti koirien avulla ja seurueina. Poikkeusluvansaaja huolehtii luvan laillisesta käytöstä. Seuruemetsästyksessä pakollinen metsästyksenjohtaja johtaa käytännön pyyntitapahtumaa.

- Alueilla, joilla lauantaina päästään jahtiin tavoitteeksi kannattaa asettaa kiireetön ja ennen kaikkea turvallinen karhusyksy. Annetaan metsien kuninkaalle sen arvoinen jahti, Ekman sanoo.

Talja ja kallo kuuluvat perinteisesti karhun kaatajalle ja saalista on tapana juhlia peijaisissa. Tarkastetut lihat jaetaan pyyntiin osallistujien kesken. Jos lihat tai talja myydään, tarvitaan siihen Suomen ympäristökeskuksen lupa.

Kiintiömetsästys käynnistyy poronhoitoalueella

Poronhoitoalueen pyyntikiintiöstä itäisellä poronhoitoalueella saa kaataa 60 ja läntisellä 10 karhua. Metsästyksellä pyritään vähentämään karhujen porotaloudelle aiheuttamia vahinkoja.

Poronhoitoalueen alueellisilla kiintiöillä metsästävien tulee seurata kiintiön täyttymistä. Karhunpyynnin edistymistä voi seurata Suomen riistakeskuksen kotisivuilla osoitteessa www.riista.fi.

Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomen karhukannan kasvu on taittunut. Metsissämme liikkuu arvion mukaan ennen metsästyskautta 1780–1940 yli vuoden ikäistä karhua ja noin 460 pentua. Suomen karhukanta on vahva ja suotuisan suojelun tasolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskus
Sompiontie 1
00730 Helsinki

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Inbjudan till media: Kom och hör om effektiverad fångst av främmande rovdjur på Finlands värdefulla fågelvatten5.10.2022 11:13:02 EEST | Kutsu

Minkar och mårdhundar bekämpas inom projektet Helmi-främmande rovdjur, vilket går på över 4 miljoner euro, runtom i Finland. I höst har över 400 jägare åtagit sig att systematiskt avlägsna främmande rovdjur på 73 fågelvatten. Det ambitiösa målet är att avhjälpa sjöfågelstammarnas nödsituation genom att avsevärt minska mängden främmande rovdjur.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme