Suomen riistakeskus

Nuoret hirvieläimet poukkoilevat liikenteessä

Jaa

Nuoret hirvieläimet etsivät keväällä omia elinalueitaan. Kokemattomat eläimet eksyvät toisinaan taajamiin ja runsas liikenteisille teille. Ne voivat aiheuttaa arvaamattomalla käyttäytymisellään liikenneonnettomuuksia ja vaaratilanteita.

Kevään loppupuolella ja alkukesästä hirvieläimiä voi tavata epätavallisissa paikoissa. Eläimet saattavat käyttäytyä uteliaasti, liikkua asutuksen lähellä ja olla hölmistyneitä.

– Usein poikkeuksellisesti käyttäytyvä eläin on nuori yksilö, jonka emo on vieroittanut, riistasuunnittelija Reima Laaja Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Vasojen itsenäisen elämän opettelu saattaa johtaa yllättäviin kohtaamisiin taajamissa.

– Taajamaan eksyminen on yllätys eläimelle itselleenkin ja epämiellyttävä tilanne muuttuu helposti vauhkoksi pakenemiseksi, Laaja sanoo.

Taajamaan eksynyt hirvieläin pyritään ohjaamaan turvallisemmille alueille poliisin ja SRVA-toimijoiden yhteistyöllä. Etenkin hirvi isona eläimenä voi aiheuttaa rakennetussa ympäristössä liikkuessaan vaaratilanteita.

Soita aina 112 hirvieläinkolarista

Tapahtuneesta hirvieläinonnettomuudesta pitää aina ilmoittaa hätäkeskukseen. Helpoiten se onnistuu puhelimeen ladattavalla 112 Suomi -mobiilisovelluksella.

Soitto hätäkeskukseen käynnistää tapahtumaketjun, jonka päätteeksi poliisin virka-apuna toimiva riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu (SRVA) käy noutamassa kuolleen eläimen tai käynnistää loukkaantuneen eläimen jäljestyksen.

Tarkka tieto onnettomuuspaikasta on eläimen kohtalon selvittämisen kannalta tärkeää. Kolaripaikan voi merkitä riista.fi -sivuilta ladattavalla riistaonnettomuusmerkillä tai millä tahansa muulla autosta löytyvällä.

– Autosta löytyvä muovipussi tai muun vastaavan esineen kiinnittäminen tienlaitaan näkyvälle paikalle eläimen poistumissuunnan puolelle riittää, riistasuunnittelija  Laaja  kertoo.

Toisinaan kolarista pienen hirvieläimen kanssa ei ilmoiteta. Syynä voi olla ajoneuvolle aiheutuneet vähäiset vahingot. Ehjä auto ei aina tarkoita eläimen selviytymistä vähillä vaurioilla. Ilman ilmoitusta eläintä ei osata etsiä ja pahimmillaan sen kohtalona on hidas kuolema.

SRVA-toimijat pyrkivät tarkastamaan onnettomuuksissa osallisena olleen eläimen kunnon. Käytännössä he jäljestävät hirvieläintä koirien avulla ja yrittävät saada havaintoja eläimen liikkeistä ja loukkaantumisasteesta. Pahoin loukkaantuneet eläimet joudutaan lopettamaan eläinsuojelullisista syistä.

– Joskus eläin selviää säikähdyksellä tai pienillä vammoilla isostakin törmäyksestä ja jäljestys saa onnellisen lopun, joskus taas pieninkin kopsahdus on sinetöinyt eläimen kohtalon, Laaja kertoo.

Hirvieläinkolarin sattuessa:

  1. Huolehdi loukkaantuneista
  2. Estä lisäonnettomuudet ja varoita muuta liikennettä varoituskolmiolla
  3. Soita 112
  4. Merkitse onnettomuuspaikka

 

Tutustu SRVA-toimintaan, katso esittelyvideo

Lataa ja tulosta autoosi riistaonnettomuusmerkki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye