Lapsiasiavaltuutettu

Käsienpesua ja kotona oloa: kolmasluokkalaisten lasten koronakokemuksia -teoksen julkaisutilaisuus

Jaa

Tervetuloa lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisun "Käsienpesua ja kotona oloa: kolmasluokkalaisten lasten koronakokemuksia" -teoksen julkaisutilaisuuteen ti 4.5. klo 9.30-10.30 etäyhteydellä. Osallistumislinkki: https://kepit.tv/#/c/lapsiasiavaltuutettu/e/PAHUP6REL2.

Kuva julkaisusta "Käsienpesua ja kotona oloa: Kolmasluokkalaisten lasten koronakokemuksia" -teoksesta (Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisuja 2021:3).
Kuva julkaisusta "Käsienpesua ja kotona oloa: Kolmasluokkalaisten lasten koronakokemuksia" -teoksesta (Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisuja 2021:3).

Millaisista merkityksistä syntyy lasten kokemus koronasta? Koronavirus vaikuttaa kaikkien elämään. Virus on myös tuonut mukanaan välilliset vaikutukset, kuten kasvomaskien ja käsidesin käytön, jotka ovat osa nykyistä arkeamme.

Erityisesti pandemia on vaikuttanut lapsiin ja nuoriin. Koulu on kokenut muutoksia ja osin siirtynyt koteihin, harrastukset ovat olleet tauolla ja kodeista on tullut moneen tekemiseen taivutettuja tiloja.

Teoksessa pyritään tavoittamaan kolmasluokkalaisten jyväskyläläisten lasten kokemuksia ja käsityksiä koronasta. Aineisto on kerätty syksyllä 2020. Lapset saivat tuoda askarrellen, maalaten, piirtäen tai kirjoittaen esiin ajatuksensa koronasta vastaten kysymykseen ”Minkälaisia ajatuksia korona sinussa herättää?”. Aineisto sisältää 115 piirustusta ja näitä tukevia tekstivastauksia.

Käsienpesua ja kotona oloa – Kolmasluokkalaisten lasten koronakokemuksia -teos kertoo lasten koronalle antamista merkityksistä kuvaamalla lasten piirustuksia mahdollisimman rehellisesti mutta jäsennellysti ja merkityksiä kokoavasti. Teos kuvaa lasten kokemuksia ja muistuttaa siitä, että lasten kuuleminen pitää muistaa myös poikkeusaikoina.

Julkaisutilaisuuden teemat:

  • Poikkeusaikoinakin on tärkeää kuulla lasten ja nuorten kokemuksia ja huolia.
    Lasten kokemuksia ei ole kovinkaan vaikea kerätä.
  • Kaikessa päätöksenteossa on otettava huomioon päätöksen vaikutukset lapsiin ja nuoriin.
  • Lapset ovat yksilöitä, eivätkä kaikki ajattele samalla tavalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Julkaisun tekijä, suunnittelija Karri Kekkonen, p. 029 566 6864, karri.kekkonen@oikeus.fi

Kuvat

Kuva julkaisusta "Käsienpesua ja kotona oloa: Kolmasluokkalaisten lasten koronakokemuksia" -teoksesta (Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisuja 2021:3).
Kuva julkaisusta "Käsienpesua ja kotona oloa: Kolmasluokkalaisten lasten koronakokemuksia" -teoksesta (Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisuja 2021:3).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A
40100 Jyväskylä

0295 666 850http://lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita.

* * * 

Barnombudsmannen är en självständig och oberoende statlig myndighet som grundats genom lagen om barnombudsmannen (1221/2004). Barnombudsmannen rapporterar till statsrådet och till Finlands riksdag om hur barn och unga mår och om hur deras rättigheter genomförs. Barnombudsmannen rapporterar också till FN:s kommitté för barnets rättigheter i anslutning till statens regelbundna rapportering. Barnombudsmannen påverkar bland annat genom att göra motioner, ge utlåtanden och delta i den samhälleliga diskussionen. Ombudsmannen har inte rätt att handla i ärenden som gäller enskilda barn.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Barn beskriver corona som en sjukdom som ändrade de sociala normerna4.5.2021 00:00:00 EEST | Tiedote

Tredjeklassare beskriver corona i sina teckningar både som en sjukdom och som en faktor som ändrar de sociala normerna. Så gott som alla tredjeklassare som deltog i barnombudsmannens byrås utredning förknippar sjukdom med negativa faktorer. Ändringen av vardagen och de sociala normerna beskrivs däremot med både trevliga och tråkiga saker. Resultaten framgår av ett verk som publiceras 4.5.: Käsienpesua ja kotona oloa: Kolmasluokkalaisten lasten koronakokemuksia (Vi tvättar händerna och stannar hemma: Tredjeklassares erfarenheter om corona).

Lapset kuvaavat koronaa sairautena, joka muutti sosiaaliset normit4.5.2021 00:00:00 EEST | Tiedote

Kolmasluokkalaisten lasten piirustuksissa koronaa kuvataan sekä sairautena että sosiaalisten normien muuttajana. Lähes kaikki lapsiasiavaltuutetun toimiston selvitykseen osallistuneet kolmasluokkalaiset liittävät sairauteen negatiivisia asioita. Sen sijaan arjen ja sosiaalisten normien muuttumista kuvataan niin mukavien kuin ikävien asioiden kautta. Tulokset selviävät 4.5. julkaistavasta teoksesta Käsienpesua ja kotona oloa: Kolmasluokkalaisten lasten koronakokemuksia.

Förra året innebar en utmaning för barnets rättigheter: barnombudsmannen överlämnar sin berättelse till statsrådet31.3.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Barnombudsmannen överlämnar 31.3.2021 en berättelse om det exceptionella året 2020 till riksdagen. I årsberättelsen publiceras barnombudsmannens ställningstaganden om barnens rätt att påverka samt om behovet att identifiera och förebygga våld mellan barn. I årsberättelsen bedöms tillgodoseendet av barnens rättigheter samt utvecklingen av barnens välfärd och levnadsförhållanden under 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme