Museovirasto

Käsin valmistettua lasia koskeva hakemus Unescoon

Jaa

Käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, tekniikka ja taito on ehdolla Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Hakemus on monikansallinen, ja siihen odotetaan ratkaisua Unescolta joulukuussa 2023. Hakemuksen valmistelusta Suomessa vastasi Museovirasto Suomen Lasimuseon ja lasialan yhteisöjen kanssa.

Lasitaiteilija Henriikka Pöllänen kansainvälisellä lasinkaiverruskurssilla Lasismi-studiolla Riihimäellä 4.9.2019. Kuva: Hanna Mamia-Walther
Lasitaiteilija Henriikka Pöllänen kansainvälisellä lasinkaiverruskurssilla Lasismi-studiolla Riihimäellä 4.9.2019. Kuva: Hanna Mamia-Walther

Lasinvalmistuksen historia yltää ajanlaskumme alkupäiviin. Suomessa varhaisimmat löydöt ovat rautakaudelta, ja lasia on valmistettu meillä käsin 1600-luvulta. Tänä päivänä perinteen harjoittajia on enää pari sataa. Suomalainen lasimuotoilu on kansainvälisesti tunnettua.

”Lasiin liittyvä hakemus tuo esiin käsityötaitojen merkitystä ja samalla tekee näkyväksi muotoilun ja kulttuuriperinnön vahvaa yhteyttä. Monikansalliset hakemukset tiivistävät yhteistyötä elävän perinnön parissa kansainvälisesti. Monet perinteet ovat syntyneet ja kehittyneet maiden välisessä vuorovaikutuksessa”, erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta kertoo.

Hakemuksessa ovat mukana myös Saksa, Tšekki, Espanja, Unkari sekä Ranska, joka on koordinoinut hakemusprosessia.

Hakemuksen valmistelusta Suomen osalta on vastannut Museovirasto ja hakuprosessin etenemisestä Suomen lasimuseo yhdessä lasialan yhteisöjen kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti Suomen liittymisestä mukaan monikansalliseen hakemukseen kesäkuussa 2021.

Ensimmäisenä Suomesta Unescon maailmanlaajuiseen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon nimettiin saunaperinne vuoden 2020 lopulla. Joulukuussa 2021 luetteloihin nimettiin myös kaustislainen viulunsoitto sekä pohjoismainen limisaumaveneperinne, joka oli ensimmäinen yhteispohjoismainen kohde. Hakemusprosessissa olivat mukana Pohjoismaiden lisäksi Ahvenanmaa ja Färsaaret.

Suomen liittymisestä hakemukseen Museoviraston verkkosivulla

Lisätietoa aineettomasta kulttuuriperinnöstä 

Muita uutisia aineettomasta kulttuuriperinnöstä 

Lasinpuhallus elävän perinnön kansallisessa luettelossa 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Leena Marsio, Museovirasto, p. 0295 33 6017, leena.marsio@museovirasto.fi

amanuenssi Uta Laurén, Suomen lasimuseo, p. 040 330 4104, uta.lauren@riihimaki.fi

Kuvat

Lasitaiteilija Henriikka Pöllänen kansainvälisellä lasinkaiverruskurssilla Lasismi-studiolla Riihimäellä 4.9.2019. Kuva: Hanna Mamia-Walther
Lasitaiteilija Henriikka Pöllänen kansainvälisellä lasinkaiverruskurssilla Lasismi-studiolla Riihimäellä 4.9.2019. Kuva: Hanna Mamia-Walther
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Suomenlinnan vedenalaisten arkeologisten kaivausten esittely torstaina 4.8. klo 9–112.8.2022 10:22:09 EEST | Kutsu

Elokuun alussa Museoviraston meriarkeologit sukeltavat esille Suomenlinnan, Helsingin ja Itämeren alueen historiaa. Torstaina 4.8.2022 Museovirasto ja Suomen meriarkeologinen seura esittelevät Suomenlinnan puulaivan hylkyjen vedenalaisia tutkimuksia median edustajille. Kutsumme toimittajia vierailemaan tutkimusaluksella ja tutustumaan meriarkeologiseen toimintaan tulevana torstaina Suomenlinnaan.

Museotilastot vuodelta 2021 julkaistu – koronan vaikutus näkyy edelleen22.6.2022 11:24:49 EEST | Tiedote

Museovirasto on julkaissut Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden toimintaa, henkilöstöä ja taloutta koskevat tilastotiedot vuodelta 2021. Tilastohaku ja tilastotaulukot vuosilta 2007–2021 ovat käytettävissä ja ladattavissa Museotilasto.fi-verkkopalvelussa. Syksyn aikana sivustolla julkaistaan myös aineiston pohjalta tehtyjä Tilastokortteja, joissa lukuja tarkastellaan tarkemmin.

Metallinetsijät löysivät hopeakätkön Mynämäeltä – mukana harvinaisia viikinkikuningas Harald Sinihampaan kolikoita21.6.2022 10:18:02 EEST | Tiedote

Varsinaissuomalaiset metallinetsinnän harrastajat löysivät toukokuun 2022 alkupuolella mynämäkeläisestä pellosta viikinkiaikaisen hopeakätkön. Museoviraston kaivauksissa sisällöksi paljastui hopearahoja ja hopeakorujen paloja. Mukana on 12 viikinkikuningas Harald Sinihampaan lyöttämää kolikkoa, joita on aiemmin löytynyt Suomesta vain pari. Poikkeuksellista on myös, että kätkön tausta pystytään päättelemään: esineet on tuotu Mynämäelle Puolasta.

Suomi esittää Kalevalalle Euroopan kulttuuriperintötunnusta14.6.2022 12:07:03 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on Museoviraston esityksestä valinnut Kalevalan Suomen seuraavaksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (European Heritage Label) hakijaksi. Kalevalaseuran ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhdessä useiden muiden tahojen kanssa hakema tunnus korostaa Kalevalan merkitystä elävänä, ylirajaisena perintönä. Kalevala ilmentää aatevirtausten vuoropuhelua ja tuo esille sellaisia teemoja, kuten sanan- ja ilmaisunvapautta. Hakemus lähetetään Euroopan komissiolle maaliskuussa 2023, ja tuloksia odotetaan alkuvuonna 2024. Suomen ensimmäisen Euroopan kulttuuriperintötunnuksen sai huhtikuussa 2022 Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus ja tasa-arvoinen koulutus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme