Kangasalan kaupunki

Kasvava Kangasala investoi ja tähtää ylijäämäiseen talouteen uuden edessä

Jaa

Vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2024-2025 taloussuunnitelman tekeminen on ollut vuosikymmenten suurimman julkishallinnon uudistuksen valmistelua: kaupungin talous liki puolittuu, kun siitä poistuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen liittyvät tehtävät ja eurot. Tilalle tulee tiiviin ja vaikuttavan yhteistyön tekeminen Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa ja uudet hyvinvoinnin rakenteet kaupungissa.

Kangasalan keskusta. Kuva: Kangasalan kaupunki
Kangasalan keskusta. Kuva: Kangasalan kaupunki

Kangasala pitää edelleen kiinni kasvavan kaupungin kehittämisestä, mikä pitkällä tähtäimellä tukee taloutta.

- Kasvun ja kaikki siihen liittyvät lisäpanostukset palveluihin ja rakentamiseen, voi nähdä myös myönteisten silmälasien läpi. On nimittäin niin, että näiden kasvuun liittyvien asioiden ratkominen on perusluonteeltaan myönteistä ja jokainen lisääntyvä euro kertoo kaupunkimme vetovoimasta, elinvoimasta ja kilpailukyvystä. Kasvavan kaupungin tuottavuuden ja tehokkuuden kehittäminen on myös monin tavoin helpompaa kuin vähenevän väestökierteen kuntien tilanteessa, kaupunginjohtaja Oskari Auvinen sanoo.

Auvisen mukaan vuoden 2023 talousarvio on nopeasti kasvavan ja investoivan kaupungin talousarvio. Kasvu näkyy myös mm. lukuisissa uusissa vakansseissa. Tulevan vuoden yhteisiä tavoitteita kaikille kaupungin palvelukeskuksille ovat elinvoiman edellytysten vahvistaminen sekä liikkuvan ja harrastavan kaupungin kehittäminen.Näissä tavoitteissa näkyy uuden strategian painopisteiden toteuttaminen viiveettä. Elinvoiman edistämisessä tehdään päämäärätietoista työtä esimerkiksi uusien elinkeinoalueiden, kuten Lamminrahkan, Tarasten ja Saarenmaan kehittämiseksi. Liikkuvan ja harrastavan Kangasalan tavoitteilla varmistetaan kaupungin houkuttelevuutta ja pehmeää vetovoimaa teoilla, jotka tuntuvat ja näkyvät asukkaiden arjessa esimerkiksi uusina liikuntapaikkoina ja mahdollisuuksina toteuttaa itseään. 

Kangasalan vuoden 2023 talousarvion ulkoiset toimintatuotot ovat 23,4 miljoonaa euroa ja toimintatuotot kasvavat noin 2,5 milj. euroa. Ulkoiset toimintakulut ovat 111,7 miljoonaa euroa ja henkilöstökulut ovat 59,3 milj. euroa. Kangasalan tuloveroprosentti on ensi vuonna 8,36 veroprosenttileikkauksen jälkeen. Talousarvio ei sisällä veroperustemuutoksia. Verotulot ovat yhteensä 80,5 miljoonaa euroa ja valtionosuudet ovat 26,3 miljoonaa euroa.  Tilikauden tulos vuonna 2023 on -0,5 miljoonaa euroa negatiivinen, mutta kirjanpidollisten erien jälkeen tilikausi muodostuu noin 1,3 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.Lisäksi investoinnit, poistot ja rahoituskustannukset kasvavat kuluvaan vuoteen verrattuna tulevaisuusinvestointien johdosta. Suunnitelmavuosien tilikaudet ovat alijäämäisiä, mutta niihin sisältyy olennaisia epävarmuustekijöitä.  

- Hyvinvointialueuudistuksesta johtuen etenkin suunnitelmavuosien talouden näkymät ovat poikkeuksellisen haastavia ennakoida verrattuna aiempiin vuosiin, talousjohtaja Petri Lätti toteaa.

Talousarviovuodet ovat tulevaisuusinvestointien aikaa. Lamminrahkan rakennushankkeiden lisäksi merkittävimmät investointihankkeet vuonna 2023 ovat Ruutanan koulu, Pikkolan pienten lasten yksikkö, Lemetyn liikennealueet, Kuhmalahden koulun rakentaminen sekä Kyötikkälän ja Suoraman kenttä. Vuonna 2023 investointien kokonaismäärä on 52 miljoonaa euroa.

- Kangasala menestyy edelleen erinomaisesti, mutta menestyksemme ei ole itsestäänselvyys. Sen eteen on tehtävä joka päivä työtä, kyettävä reagoimaan tarvittaessa nopeasti ja rakennettava Kangasalasta päivä päivältä yhä parempaa asuinympäristöä, Oskari Auvinen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen, p. 040 133 6311, oskari.auvinen@kangasala.fi
Talousjohtaja Petri Lätti, p. 040 631 2324, petri.latti@kangasala.fi

Kuvat

Kangasalan keskusta. Kuva: Kangasalan kaupunki
Kangasalan keskusta. Kuva: Kangasalan kaupunki
Lataa
Kangasalan talousarviota 2023 esittelemässä kaupunginjohtaja Oskari Auvinen (vasemmalla) ja talousjohtaja Petri Lätti. Kuva: Annikka Lampo
Kangasalan talousarviota 2023 esittelemässä kaupunginjohtaja Oskari Auvinen (vasemmalla) ja talousjohtaja Petri Lätti. Kuva: Annikka Lampo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kangasalan kaupunki
Kangasalan kaupunki
Kunnantie 1
36201 Kangasala

03 5655 3000http://www.kangasala.fi

Kangasala on hyvinvoiva, kasvava ja voimakkaasti kehittyvä yli 32 000 asukkaan kaupunki kauniissa harju- ja järvimaisemissa hyvien kulkuyhteyksien äärellä Tampereen naapurissa. Olemme palveleva, uudistuvan toimintakulttuurin ja sujuvan arjen kaupunki, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet asumiseen, harrastamiseen, yrittämiseen ja työntekoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kangasalan kaupunki

Myönnettyjen uusien asuntojen määrä kasvoi merkittävästi Kangasalla vuonna 202213.1.2023 16:03:23 EET | Tiedote

Rakentaminen oli Kangasalla vilkasta vuonna 2022 ja rakentamiseen liittyviä lupia käsiteltiin 525 kappaletta, joista rakennuslupien määrä oli 229. Pientalojen osuus tästä oli 105 rakennuslupaa. Toimenpidelupia käsiteltiin 228 kappaletta, joista maalämpökaivojen osuus oli 65 ja aurinkosähköjärjestelmien osuus 31. Vuonna 2021 rakentamisen lupia myönnettiin yhteensä 512 kappaletta. Vuonna 2022 myönnettiin aikaisempiin vuosiin verrattuna huomattavasti enemmän asuntoja. Myönnettyjen kerrostalojen määrä kasvoi kaksinkertaiseksi edellisiin vuosiin verrattuna ja oli 13 kappaletta. Myönnettyjen asuntojen (sisältää uudis- ja lisärakentamisen) lukumäärä kokonaisuudessaan oli 960 kappaletta, joista kerrostaloasuntojen osuus oli 762. Uusia asuntoja myönnettiin eniten Lamminrahkan uuteen kaupunginosaan. Vuonna 2022 käyttöönotettiin 379 asuntoa. Rakentaminen Kangasalla jatkuu edelleen vilkkaana ja rakentamisen lupia jätetään vireille edellisen vuoden vauhtia. Rakentamisen lupien keskimääräisen käsitt

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme