HUS

Kasvavat koronaviruspotilasmäärät lisäävät hoitovelkaa

Jaa

HUSilla on hyvät valmiudet myös kasvavien koronaviruspotilaiden hoitamiseen, mutta potilaiden määrän kasvu johtaa muiden potilaiden hoidon ja sovittujen leikkausten siirtymiseen myöhemmäksi.

Koronaviruspotilaiden määrä HUSissa on kasvanut viime päivinä. Tänään aamulla koronaviruspotilaita on hoidossa HUSin sairaaloissa yhteensä 70 ja heistä 20 on tehohoidossa. Lisäystä viimeisen viikon aikana on 30 prosenttia.

Viime keväänä HUSin sairaaloissa koronaviruspotilaiden määrä oli suurimmillaan 123.

”Vielä emme ole näissä lukemissa, mutta tilanne on nyt erilainen. Toisin kuin viime keväänä, meillä on nyt sairaalat täynnä muita potilaita”, sanoo hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander.

Uudellamaalla tartuntojen määrät ovat lisääntyneet alle 40-vuotiaiden eli synnytysikäisten keskuudessa. Tämä näkyy myös sairaaloissa. Tällä hetkellä HUSissa hoidetaan myös useampaa raskaana olevaa tai synnyttänyttä koronavirustaudin vuoksi. HUSin Naistenklinikalla varaudutaan koronavirustaudin vuoksi osastohoitoa tarvitsevien, raskaana olevien tai synnyttäneiden potilaiden määrän nousuun hoitopaikkoja lisäämällä.


Potilaita ja leikkauksia siirretty

Helmikuun aikana HUSista on siirretty kolme koronaviruspotilasta tehohoitoon muihin sairaaloihin. Vastaanottavissa sairaaloissa on ollut kapasiteettia hoitaa HUS-alueen koronaviruspotilaita ja tällä tavoin HUSissa on voitu jatkaa muiden kuin koronaviruspotilaiden hoitoa lähes täysimääräisesti.

Jonkin verran vaikutusta koronaviruspotilaiden määrän lisääntymisellä muiden potilaiden hoitoon on jo ollut.

”Kuluvalla viikolla kolmen leikkaussalin toimenpiteet on jouduttu perumaan ja lisäksi joitakin pienempiä toimenpiteitä on siirretty. Samaan leikkaustoimenpiteiden vähentämiseen varaudutaan ensi viikollakin, mikäli sairaanhoitoa tarvitsevien koronaviruspotilaiden määrä säilyy nykyisellään”, sanoo toimialajohtaja Antti Vento HUS Sydän- ja keuhkokeskuksesta.

”Hoitojen peruutukset ja siirrot ovat huolestuttavia, koska meillä on hoitovelkaa vielä viime vuodelta. Jonomme olivat suurimmillaan viime vuonna elokuun lopussa. Syys-joulukuun aikana pitkään odottaneiden määrä laski, mutta oli vuoden lopussa edelleen epidemiaa edeltävää tasoa korkeampi”, sanoo Ulander.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

HUS styrelse: Social- och hälsovårdsreformen förtjänar bättre beredning15.4.2021 14:06:20 EEST | Uutinen

Coronaviruspandemin har redan i ett drygt år sysselsatt olika ministerier med sådant lagberednings-arbete som inte kunde planeras på förhand. HUS styrelse och HUS är mycket oroliga över att tjänstemännen under den fortsatta pandemin samtidigt måste bereda även social- och hälsovårdsreformen. HUS styrelse har skickat ett utlåtande till riksdagsgrupperna för att understryka att social- och hälsovårdsreformen har en betydande inverkan på patienternas och medborgarnas liv och förtjänar både bättre beredning och en offentlig diskussion om reformens innehåll och följder.

HUSin hallitus: sote-uudistus ansaitsee paremman valmistelun15.4.2021 13:52:52 EEST | Uutinen

Koronapandemia on työllistänyt eri ministeriöitä runsaan vuoden lainvalmisteluissa, joita ei ennalta voitu suunnitella. HUSin hallitus ja HUS ovat erittäin huolissaan siitä, että pandemian yhä jatkuessa virkamiehet joutuvat samalla valmistelemaan myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. HUSin hallitus on lähettänyt lausunnon eduskuntaryhmille korostaakseen, että tämä merkittävästi potilaiden ja kansalaisten elämään vaikuttava lakiuudistus ansaitsee sekä paremman valmistelun että julkisen keskustelun sen sisällöstä ja seurauksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme