Kasvi- ja kalapainotteiset ruokavaliot edistävät ihmisten ja ympäristön terveyttä – muutoksia ruokavalioissa voidaan tukea monilla keinoilla
Suomalaisten tulisi syödä enemmän kasviksia, täysjyvää sekä kestävällä tavalla pyydettyä ja kasvatettua kalaa. Punaisen lihan, lihavalmisteiden sekä runsaasti suolaa, rasvaa tai sokeria sisältävien ruokien kulutusta olisi hyvä sen sijaan vähentää. Ruokavalioiden muuttaminen edistäisi paitsi ihmisten itsensä myös ympäristön terveyttä ja hyvinvointia.
Linjaukset ovat uusista kesäkuussa 2023 julkaistuista pohjoismaisista ravitsemussuosituksista, joiden pohjalta Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) on käynnistämässä kansallisten ravitsemussuositusten laatimisen.
”Meidän kaikkien on hyvä lisätä kasviperäisten tuotteiden, kuten kasvisten, täysjyväviljojen, pähkinöiden ja siementen kulutusta. Maltillisillakin muutoksilla on merkittäviä terveys- ja ympäristöhyötyjä, jos valtaosa väestöstä toteuttaa niitä”, toteaa erikoistutkija Niina Kaartinen THL:sta.
Strategisen tutkimuksen neuvoston hankkeet Reilu ruokamurros (Just food) ja Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä (Leg4Life) ovat laatineet politiikkasuosituksen siitä, miten yhteiskunnassa voidaan tukea siirtymistä kasvi- ja kalapainotteisempiin ruokavalioihin.
Tänään julkaistava politiikkasuositus on tarkoitettu erityisesti päättäjille, kansanterveyden edistäjille ja ruoka-alan toimijoille.
Ruokavalioiden muutoksia on tuettava laajalla keinovalikoimalla
Keinoja löytyy monipuolisesti eri toimijoille: a) ruokakasvatuksen vahvistaminen b) joukkoruokailun kehittäminen c) elintarviketeollisuuden ja kaupan toimet terveellisen ja kestävän ruokaympäristön luomiseksi d) elintarvikkeiden verotus sekä e) monipuolinen ja myönteinen ruokapuhe.
Kuva 1. Ks. kuva tiedotteen liitteestä.
”Terveellinen ja kestävä ravitsemus on kaikkien asia. Koko yhteiskunnan on tuettava muutoksia, jotta kaikki voisivat syödä kestävästi”, sanoo tutkimusprofessori Minna Kaljonen Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE).
Harva suomalainen syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja riittävästi
Kasviksia, hedelmiä ja marjoja suositellaan syötävän useita kertoja päivässä. THL:n vuonna 2022 toteuttaman Terve Suomi -kyselyn perusteella tämä tavoite toteutuu vain pienellä osalla suomalaisista. Tavoitteen toteutumisessa on selviä väestöryhmittäisiä eroja. Esimerkiksi alle 65-vuotiaista miehistä vain 17 prosenttia syö kasviksia sekä hedelmiä ja marjoja useita kertoja päivässä, naisista näin tekee 37 prosenttia.
Kuva 2. Ks. kuva tiedotteen liitteestä.
Uudistuvat kansalliset ravitsemussuositukset on otettava kestävän ruoka- ja ravitsemuspolitiikan perustaksi
Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa viimeisin tieteellinen näyttö ravinnon ja terveyden välisistä yhteyksistä on yhdistetty tietoon ruoankulutuksen ympäristövaikutuksista. Suositusten laatimiseen on osallistunut yli 400 asiantuntijaa. Näiden suositusten pohjalta Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) laatii kansalliset ravitsemussuositukset.
Keskeistä pohjoismaisissa suosituksissa on vähentää eläinperäisten elintarvikkeiden kulutusta ja lisätä kasviperäisten elintarvikkeiden kulutusta. Suositukset kannustavat kohtuullistamaan lihan ja maitotuotteiden kulutusta. Palkokasvit, täysjyväviljat sekä kestävästi pyydetty ja kasvatettu kala ovat hyviä vaihtoehtoja lihalle.
”Pohjimmiltaan kyse on ruokavalioiden monipuolisuuden lisäämisestä. Terveellisen ja kestävän ruokavalion voi toteuttaa monella tavalla”, kertoo apulaisprofessori Anne-Maria Pajari Helsingin yliopistosta.
Just food ja Leg4Life -hankkeet kannustavat hyödyntämään ravitsemussuosituksia kestävän ruoka- ja ravitsemuspolitiikan perustana.
Kuva 3. Ks. kuva tiedotteen liitteestä.
Tutkittua tietoa siirtymästä kestävämpään ruokajärjestelmään
Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamat hankkeet Reilu ruokamurros (Just food) ja Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä (Leg4Life) ovat vuodesta 2019 alkaen tutkineet ruokajärjestelmän mahdollisuuksia ja keinoja siirtymässä kohti terveellisempää ja kestävämpää ruokajärjestelmää.
Hankkeissa ovat mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Bernin yliopisto, E2 Tutkimus, Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Luonnonvarakeskus (Luke) sekä Suomen ympäristökeskus (Syke).
Hankkeiden yhteistä politiikkasuositusta esitellään tänään avoimessa webinaarissa klo 9–10.30:
Politiikkasuosituksen julkistustilaisuus
Kestävä ruokavalio edistää planetaarista terveyttä ja hyvinvointia
Planetaarisella terveydellä ja hyvinvoinnilla tarkoitetaan sitä, että ihmisen ja luonnon terveys muodostavat kokonaisuuden ja ovat väistämättä riippuvaisia toisistaan. THL ehdottaa vaikuttamistavoitteissaan, että planetaarinen terveys ja hyvinvointi nostetaan päätöksenteon ytimeen, jotta voidaan samanaikaisesti edistää sekä ihmisten että koko maapallon terveyttä ja hyvinvointia.
Lähde:
Kaartinen N, Paalanen L, Bäck S, Kortetmäki T, Lamminen M, Maukonen M, Männistö S, Sares-Jäske L, Selänniemi M, Kaljonen M, Pajari A-M. Ruokavaliot ovat osa terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisua – uudet ravitsemussuositukset tukevat kestävyyssiirtymää. Päätösten tueksi 9/2023, THL.
Lisätietoja
Niina Kaartinen
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7384
etunimi.sukunimi@thl.fi
Laura Paalanen
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 8816
etunimi.sukunimi@thl.fi
Minna Kaljonen
tutkimusprofessori, Just food -hankkeen johtaja
Suomen ympäristökeskus
puh. 029 525 1252
etunimi.sukunimi@syke.fi
Anne-Maria Pajari
apulaisprofessori, Leg4Life-hankkeen johtaja
Helsingin yliopisto
puh. 029 41 58 203
anne-maria.pajari(at)helsinki.fi
Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä (Leg4Life) -hankesivut
Reilu ruokamurros (Just food) -hankesivut
Terve Suomi -tutkimuksen tulokset
Nordic Nutrition Recommendations 2023. Integrating Environmental Aspects.
Avainsanat
Liitteet
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Kutsu medialle eurovaalipaneeliin - "Nyt on aika: Meillä on vain tämä planeetta – Ihmisten ja ympäristön terveys ja hyvinvointi EU-päätöksenteon ytimeen"6.5.2024 06:15:00 EEST | Kutsu
Hyvät toimitukset, Tervetuloa seuraamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen järjestämää eurovaalipaneelia, jonka aiheena on ihmisten ja ympäristön terveys ja hyvinvointi EU-päätöksenteossa. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 15.5.2024 klo 17.00–19.15 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4). Paneelikeskustelussa mukana ovat europarlamenttiehdokkaat Sirpa Pietikäinen (Kok.), Ville Niinistö (Vihr.), Ville Merinen (SDP), Mika Lintilä (Kesk.) ja Frida Sigfrids (RKP). Lisäksi tilaisuudessa kuullaan kolme napakkaa THL:n asiantuntijapuheenvuoroa pääteemoista, joita ovat ruoka, kriisit ja ympäristöterveys. Asiantuntijapuheenvuoroja pitävät johtava asiantuntija Heli Kuusipalo, Terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve sekä TKI-ohjelmajohtaja Jaana Halonen. Paneelikeskusteluun meidät johdattelee THL:n planetaariseen terveyteen erikoistunut ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren. Tilaisuuden päätteeksi puolestaan kuulemme THL:n pääjohtaja Mika Salmisen ajatuksia. Paneelia juontaa
THL viikolla 19/20242.5.2024 15:31:38 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 2.5. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia.
Kutsu: Miten sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö- ja koulutustarvetta voidaan ennakoida?2.5.2024 11:53:29 EEST | Kutsu
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammateissa toimivan työvoiman tarpeen ja tarjonnan ennakoinnin nykytilanne ja kehittämistarpeet ovat aiheina THL:n webinaarissa. Tervetuloa Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö- ja koulutustarpeen ennakointi (SOTEHEN) -hankkeen päätöswebinaariin perjantaina 3.5. klo 13–14 verkkolähetykseen tai paikan päälle THL:n päätoimipaikkaan Helsinkiin, Mannerheimintie 166.
Joka kuudennesta 13–15-vuotiaasta tehtiin lastensuojeluilmoitus vuonna 2023, määrä edelleen kasvussa2.5.2024 08:31:20 EEST | Tiedote
Joka kuudennesta 13–15-vuotiaasta tehtiin lastensuojeluilmoitus vuonna 2023, selviää THL:n tuoreista tilastoista. Ilmoitusten määrä on kasvanut vuosittain, mutta vuonna 2023 kasvu oli poikkeuksellisen suurta.
Kutsu: Väestö ikääntyy – kuka meitä hoivaa, mitä se maksaa ja kenelle?30.4.2024 09:54:08 EEST | Kutsu
Ikääntyvien hoivaan liittyvät valinnat ja niiden seuraukset ovat aiheena Tiedekulmassa järjestettävässä tapahtumassa. Tervetuloa Väestö ikääntyy – kuka meitä hoivaa, mitä se maksaa ja kenelle? -seminaariin keskiviikkona 8. toukokuuta klo 13–15 Tiedekulmaan Helsingissä (Yliopistonkatu 4).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme