Museovirasto

Kattava selvitys majakkalaiva Kemin historiasta on valmistunut 

Jaa

Suomen viimeisen toiminnassa olleen majakkalaivan Kemin restaurointityön yhteydessä on valmistunut kattava selvitys laivan käytöstä ja kunnostustöistä vuosina 1901-1974. Mittavan restauroinnin jälkeen Suomen merimuseon kokoelmiin kuuluva Kemi avataan yleisölle museoaluksena arvioilta kesällä 2022.

Majakkalaiva lähdössä hinaaja Varman avulla Kotkasta Helsinkiin restauroitavaksi marraskuussa 2020. Kuva: Johanna Aartomaa, Suomen merimuseo
Majakkalaiva lähdössä hinaaja Varman avulla Kotkasta Helsinkiin restauroitavaksi marraskuussa 2020. Kuva: Johanna Aartomaa, Suomen merimuseo

Majakkalaiva Kemi – Historiaselvitys -verkkojulkaisun on tehnyt Arkkitehtitoimisto Livady, ja se on luettavissa Museoviraston verkkosivuilla pdf-muodossa. Selvitys käsittelee Kemin rakentamista, käyttöä sekä museoaikaa restaurointi- ja muutosvaiheineen. Historiallisesti arvokkaista aluksista ei ole aiemmin tehty yhtä laajaa selvitystä Suomessa.

Laivojen ja merenkulun historiasta kiinnostuneille selvitys tarjoaa herkullisen katsauksen aluksen historiaan ja työhön majakkalaivalla. Niin Helsingin, Rauman kuin Kemin edustallakin merenkulun turvallisuutta taannut alus on ollut olennainen osa rannikon merellistä kulttuuriperintöä.

Kattavan korjaus- ja huoltohistorian sekä tarkkojen varustelistojen lisäksi historiaselvitys kertoo monia kiinnostavia välähdyksiä majakkalaivan ja sen henkilöstön vaiheista. Aluksen päätehtävänä oli toimia majakkana ja luotsivartiopaikkana. Sen lisäksi majakkalaiva on auttanut merivalvonnassa ja salakuljettajien pidättämisessä, osallistunut jatkosodassa ilmasuojeluun sekä ehkäissyt öljyonnettomuuden. Historiaselvityksessä kerrotaan myös laivan henkilöstöstä, kuten kapteeneista, henkilöstön palkoista – ja Raumalla vuonna 1930 karanneesta keittäjästä.

Tutkittu taustatieto auttaa säilyttämään

Historiaselvitys on laadittu pääasiassa Kemin tulevien korjaustöiden suunnittelun aineistoksi. Kattava tutkimukseen ja arkistolähteisiin perustuva tieto niin aluksen historiallisista kerrostumista kuin vanhan aluksen materiaaleista ja niiden korjausmenetelmistä on tärkeää restauroinnin onnistumiselle. Selvityksessä laivan vaiheita sekä eri aikojen muutostöitä ja korjauksia on havainnollistettu valokuvin, kaavioin ja piirustuksin.

”Selvityksessä kaikki laivan vaiheet on käyty tarkasti läpi. Tietoa hyödynnetään arvojen määrittelyssä, restauroinnissa sekä myös museolaivalle rakennettavan näyttelyn suunnittelemisessa”, kertoo erikoisasiantuntija Päivi Eronen Museovirastosta.

Kemin kunnostus etenee

Majakkalaiva Kemi on tällä hetkellä Suomenlinnassa Viaporin Telakka ry:n telakalla, jonne se hinattiin Kotkasta marraskuun 2020 lopussa. Rungon kunnostusta on valmisteltu mm. täydentämällä rungon kuntokartoitusta, tekemällä työaukkoja ja poistamalla aluksen pilssissä oleva betoni. Rungon metallikorjaustyöt toteuttaa APEX-Marine Oy Turusta.

Työtä aluksen eteen on jo tehty aiemmin. Aluksen kunnon kannalta keskeinen puinen sääkansi on uusittu, majakan valoa suojaava lyhtykoju on kunnostettu ja sisätiloissa on tehty mm. metallitöitä.

Suomenlinnasta alus palaa Kotkaan, jossa restaurointityöt jatkuvat mm. yleisön kulkureitille valituissa tiloissa. Kunnostuksen jälkeen Suomen merimuseon aluksiin kuuluva majakkalaiva on tarkoitus avata yleisölle Kotkassa, Merikeskus Vellamon laiturissa. Suomen merimuseo on osa Suomen kansallismuseon museoperhettä.

Majakkalaiva Kemin restaurointi ja yleisölle avaamisen valmistelu ovat mahdollisia hallituksen lisätalousarviosta Museovirastolle myönnetyn rahoituksen turvin. Perusteellinen restaurointi luo hyvää pohjaa tulevienkin vuosien huollolle.

Majakkalaiva Kemi – Historiaselvitys

ISBN: 978-951-616-306-5

Linkki verkkoversioon (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erikoisasiantuntija Päivi Eronen, Museovirasto 
paivi.eronen@museovirasto.fi, p. 0295 33 6169 

Vene- ja laivamestari Juha Puustinen, Suomen merimuseo 
juha.puustinen@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6492  

Intendentti Timo Kunttu, Suomen merimuseo
timo.kunttu@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6488  

Kuvat

Majakkalaiva lähdössä hinaaja Varman avulla Kotkasta Helsinkiin restauroitavaksi marraskuussa 2020. Kuva: Johanna Aartomaa, Suomen merimuseo
Majakkalaiva lähdössä hinaaja Varman avulla Kotkasta Helsinkiin restauroitavaksi marraskuussa 2020. Kuva: Johanna Aartomaa, Suomen merimuseo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Koronavuodesta 2020 museoille epävarmuutta mutta myös uusia toimintamuotoja31.3.2021 15:37:16 EEST | Tiedote

Koronapandemialla on ollut merkittäviä vaikutuksia Suomen museokenttään. Lähes kaikki museot sulkivat vuonna 2020 ovensa eri pituisiksi jaksoiksi, ja ohjelmistoa ja palvelutarjontaa on supistettu merkittävästi. Ammatillisesti hoidetuista museoista 74 % on saanut valtion myöntämää koronatukea, mutta paikallismuseoista puolestaan 76 % ei ole saanut lainkaan taloudellista tukea. Epävarmuus tulevaisuudesta on todellinen. Opetus- ja kulttuuriministeriö teki tammikuussa 2021 laajan kulttuurialalle suunnatun kyselyn, johon vastasi 81 ammatillista museota ja 142 paikallismuseota. Kokonaisuudessaan kyselyn 2029 vastaajatahon tulos oli, että kulttuurin toimiala on kärsinyt tilanteesta voimakkaasti.

Museovirasto ensimmäisenä suomalaisena toimijana kansainväliseen Climate Heritage -verkostoon22.3.2021 12:07:24 EET | Tiedote

Vuonna 2018 perustettu Climate Heritage -verkosto nostaa esiin kulttuuriperinnön potentiaalia ekologisen kestävyyden edistämisen vaikuttajana ja edistää taiteen, kulttuurin ja kulttuuriperinnön ilmastotoimia. Verkoston 225 jäsenorganisaatiota ovat kulttuuriperinnön keskusvirastoja, tutkimuslaitoksia, kansalaisjärjestöjä ja kulttuurialan toimijoita kaikkialta maailmasta. Museovirasto on Suomesta ensimmäinen verkostoon liittyvä toimija.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme