Aluehallintovirasto

Kattotuolien puutteellinen tuenta johti työtapaturmaan ja sakkoihin työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi rakentamiseen erikoistuneen yrityksen toimitusjohtajana ja vastaavana työnjohtajana toimineen työturvallisuusrikoksesta 20 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 8.10.2020.

Tuomio liittyi Forssassa 7.9.2018 tapahtuneeseen työtapaturmaan, jossa rakennettavana olevan hallin kattotuolit putosivat maahan ja yksi työntekijöistä loukkaantui. Kattotuolien asennuksessa oli tapahtunut laskuvirhe ja yksi ylimääräiseksi luultu kattotuoli jouduttiin siirtämään toiseen paikkaan. Kun kattotuolia nostettiin, se osui toisiin kattotuoleihin aiheuttaen dominoefektin, jonka seurauksena lähes kaikki kattotuolit kaatuivat ja putosivat maahan.

Käräjäoikeus katsoi, ettei elementtien asennustyössä ollut noudatettu työturvallisuusmääräyksiä. Elementtien riittävästä tuennasta ei ollut huolehdittu ja elementtien asennussuunnitelmaa ei ollut laadittu työmaalle.

Työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että elementtien asennussuunnitelma on keskeinen elementti työturvallisuudessa:
- Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta edellyttää, että elementtirakentamiseen liittyvien suunnitelmien on oltava kirjallisina työmaalla. Elementtien asennussuunnitelmassa on esitettävä ohjeet muun muassa elementtien väliaikaisesta tuennasta, Anu Virkki korostaa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden asia nro R 20/1010.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anu Virkki, 029 501 6309, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pandemian torjunta huomioitu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ravintoloiden toiminnassa melko hyvin – Pohjois-Suomen aluehallintoviraston valvontahavaintoja loka- ja marraskuussa27.11.2020 08:45:00 EETTiedote

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ja ravintoloilta asiakasturvallisuuden parantamiseksi edellytetyt koronaviruspandemian torjuntatoimet on huomioitu pääosin asianmukaisesti. Valvonnassa on havaittu puutteita eritoten pandemian torjumista käsittelevän suunnitelman ja sen tiivistelmän esittämisessä. Näistä jompikumpi tai molemmat ovat puuttuneet useista toimipaikoista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme