Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Katujen kevätpesut ovat alkamassa ja etenevät sään mukaan

Jaa
Katujen kevätsiivous alkaa Helsingin keskustassa tällä viikolla. Katujen keväinen puhdistus vähentää katupölyä ja parantaa ilmanlaatua. Esikaupunkialueiden kaduilla olosuhteet ovat kuitenkin yhä talviset ja liukkaudentorjuntaa tehdään edelleen päivittäin.
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Katujen kevätpuhdistuksessa talven aikana kertynyt lika, pöly ja hiekoitussepeli puhdistetaan yhteensä 2 500 kilometrin matkalta. Katujen kevätpesun alkamisajankohta riippuu säästä. Ensin nostetaan karkeaa sepeliä. Hienompi hiekka-aines saadaan puhdistettua kaduilta vasta, kun yöpakkasia ei enää ole.  

Katujen puhdistus on alkanut tällä viikolla keskustassa, jossa karkeaa sepeliä nostetaan ajoradoilta sekä vilkkaimmilta kävelyn ja pyöräilyn väyliltä. Puhdistus on alkanut sieltä, missä kaikki lumet on poistettu, jotta lumien sulamisvesi ei jäätyessään muodosta liukkautta. Työt jatkuvat katujen kunnossapitoluokituksen mukaan kevään etenemisen määrittämässä aikataulussa. Hiekannosto ja katupesut etenevät kaupungin eri alueilla hieman eri tahtiin.  

Jalkakäytävien puhdistaminen on kantakaupungissa pääasiassa kiinteistöjen vastuulla, muualla kaupunki huolehtii niistäkin. Katso aluejako kartasta.  

“Etenkin keskustan kiinteistöjen on syytä pestä kadut päivittäin erityisesti vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla niin kauan, kun kadut pölyävät. Pesu ei kuitenkaan saa aiheuttaa liukkautta”, katukunnossapidon tiimipäällikkö Tarja Myller muistuttaa. 

Tänä vuonna katujen puhdistusurakan arvioidaan kestävän toukokuun loppuun asti. Työtä hidastaa talven aikana kaduille levitetty poikkeuksellisen suuri sepelimäärä. Myös jäljellä oleva runsas lumimassa sekä yöpakkaset viivästyttävät pesu-urakan valmistumista. 

Liukkaudentorjunnalle on yhä tarvetta – hiekoitussepeli käymässä vähiin 

Kevät etenee eri puolilla kaupunkia eri tahtiin, ja monin paikoin ajoradoilla sekä jalankulun ja pyöräilyn väylillä tarvitaan yhä sepeliä torjumaan liukkautta. Liukkaudentorjuntaa tehdäänkin vielä päivittäin. 

Talven poikkeuksellisen vaativien olosuhteiden vuoksi sepelin kulutus on ollut niin runsasta, että sepelivarastot uhkaavat loppua ja sepelin saatavuudessa on vaikeuksia. Sepeliä on tänä talvena käytetty noin 30 % enemmän kuin tavallisena talvena. 

"Joudumme säännöstelemään hiekoitussepeliä ja hiekoitamme ensisijaisesti paikoissa, joissa kadun käyttäjiä on eniten. Vilkkaimmin liikennöidyt väylät ja asemien seudut hiekoitetaan. Sepelin lisäksi liukkautta torjutaan karhentamalla kadun pintaa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen kulkiessaan”, sanoo Tarja Myller.  

Liukkauden ennakoinnissa auttaa tekstiviestipalvelu, joka varoittaa liukkaasta kelistä. Ohjeet ilmaisen palvelun tilaamiseksi: hel.fi/lumi. 

Pölyä vastaan kamppaillaan monin keinoin 

Katupölypitoisuuksia seurataan ja pölyämistä pyritään hillitsemään monin keinoin. 

Katupöly sisältää tyypillisesti muun muassa nastarenkaiden irrottamaa päällystemateriaalia, hiekoitussepeliä ja tiesuolaa sekä ajoneuvojen tuottamia metalli- ja kumihiukkasia. Katupölyn määrää seurataan kolmella HSY:n mittausasemalla. 

Helsingin kaupunki pyrkii aktiivisesti vähentämään katupölyhaittoja. Hiekoitukseen käytetään mahdollisuuksien mukaan pestyä ja seulottua sepeliä, joka pölyää vähemmän kuin pesemätön sepeli. Katujen päällysteissä käytetään aiempaa lujempia materiaaleja, jotta nastojen irrottaman aineksen määrä vähenee. Pahimpina pölypäivinä katupölyä sidotaan laimealla suolaliuoksella kadun pintaan. 

Kaupunki pyrkii myös edistämään kitkarenkaiden käyttöä talvirenkaina muun muassa viestinnän keinoin, jotta nastarenkaiden aiheuttamaa katupölyn määrää saadaan vähennettyä. Nastarenkailla läpiajon kieltävää liikennemerkkiä kokeillaan Lönnrotinkadulla syksystä 2022 kevääseen 2025. Tavoite on nostaa kitkarenkaiden osuus 70 prosenttiin talveen 2030–31 mennessä. Tällä hetkellä kitkarenkaiden osuus on noin 30 prosenttia. 

Katso puhdistusaikataulut ja siirrä autosi tarvittaessa 

Katupesujen päästessä kunnolla vauhtiin autoilijoiden kannattaa seurata tarkasti siirtokehotuksia. Puhdistusajankohta selviää siirtokehotuskylteistä, jotka tuodaan kadulle vähintään kaksi päivää ennen katupesun alkua. Jos auto on pysäköity siirtokehotuskyltin pystyttämisen jälkeen, siirtokustannukset, alkaen 91 euroa, peritään auton omistajalta. 

Katso tulossa olevat siivouskohteet Katujen puhdistussuunnitelmat -sivulta. 

Tilaa tieto kotikatusi puhdistusajankohdasta tekstiviestitse tekstiviestipalvelusta 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarja Myller
tiimipäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
katukunnossapitoyksikkö
puh. 050 4026162
tarja.myller@hel.fi


Pekka Isoniemi
yksikön päällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
katukunnossapitoyksikkö
puh. 050 3649060
pekka.isoniemi@hel.fi

Kuvat

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye