Johnny L

Kaupallinen radio täyttää 35 vuotta haastavissa olosuhteissa - uutta tutkimustietoa suomalaisten mediatottumuksista korona-aikana

Jaa

Suomalainen kaupallinen radio saavuttaa nuorekkaan, mutta silti jo elämänkokemusta omaavan 35 vuoden iän tänään huhtikuun 27. päivänä 2020. Vuosikymmenten aikana kaupallinen radio on kasvanut, kypsynyt ja ollut aina ihmisille läsnä niin hyvässä kuin pahassa. Radio on nyt kiinteä osa laajempaa audion suosion nousua ja kaupallisesti ala on kasvanut viimeiset kuusi vuotta. Poikkeustilassa radio on ihmisten ystävä ja arjen rytmittäjä, jota kuunnellaan paljon: RadioMedian tuoreen kyselyn mukaan 62 % suomalaisista on lisännyt medioiden käyttöään poikkeusaikana.

Suomen ensimmäinen kaupallinen radio, Radio Lakeus, aloitti lähetystoimintansa Nivalassa 27.4.1985. Kuvassa Airi Salmela.
Suomen ensimmäinen kaupallinen radio, Radio Lakeus, aloitti lähetystoimintansa Nivalassa 27.4.1985. Kuvassa Airi Salmela.

Ensimmäinen suomalainen kaupallinen radio, Radio Lakeus, aloitti lähetystoimintansa Nivalassa 27.4.1985. Vain muutamaa päivää myöhemmin Helsingissä kaikuivat Radio Cityn ensimmäiset lähetykset. Samana vuonna aloitti yhteensä 18 uutta kaupallista radiokanavaa ja Suomen radioaallot olivat siirtyneet peruuttamattomasti kilpailun aikaan - ensimmäisenä maana Pohjoismaissa.

Vuosien varrella kaupallisen radiotoiminnan kilpailu vauhdittui ja ensimmäisen viisivuotisen toimilupakauden alkaessa vuonna 1989 paikallisradioita oli jo 51. City-kulttuurin syntymisen, formaattiradioiden tulon, moninaisten yhteistyömallien ja kaupallisten radioiden loputtomien luovien ideoiden myötä ala kehittyi vauhdilla vain 1990-luvun alun laman hieman hidastaessa tahtia. 90-luvun aikana kaupallinen radio kasvoi paikallistasolta ensin puolivaltakunnalliseksi ja sitten valtakunnalliseksi, kun Radio Nova aloitti toimintansa vuonna 1996.  

Vuonna 2012 radioiden toimilupakausi muuttui kahdeksanvuotiseksi ja nyt vuoden 2020 alussa toimilupakausi on pidennetty 10 vuoteen. 1.1.2020-31.12.2029 toimilupakaudelle myönnettiin yhteensä 70 toimilupaa, joista 18 on valtakunnallisia tai osavaltakunnallisia ja loput paikallisia tai alueellisia. Uudessa toimiluparatkaisussa on annettu tilaa useille uusille toimijoille ja siinä on painotettu erityisesti jatkuvuutta ja kykyä pitkäjänteiseen toimintaan. Kymmenen vuoden toimilupakausi lupaa myös hyvää pitkäjänteiselle mainosmyynnin kehittämiselle.

”Kaupallisen radion 35-vuotinen historia on ollut täynnä toinen toistaan luovempia ammattilaisia ja toteutuksia, kovalla ja pitkäjänteisellä työllä ansaittua menestystä, hedelmällistä rajoja ylittävää yhteistyötä sekä erilaisten haastavien aikojen kohtaamista sisulla”, kommentoi kaupallisten radioiden kattojärjestö RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller. ”Nyt elämme todennäköisesti koko radion historian haastavinta aikaa, jossa radiolla on oma tärkeä roolinsa ihmisten ystävänä ja arjen rytmittäjänä. Meneillään oleva virusepidemia eristää kansalaisia ja silloin radio voi muun muassa tarjota seuraa yksinäiselle sekä turvallisuutta ja rytmiä arkeen.”  

Audioala kasvaa ja kaupallinen radio menestyy

Vuosi 2019 oli kaupallisen radion kuudes peräkkäinen ennätysvuosi mainosmyynneissä. Audion yleisen kasvun, digitalisoitumisen ja radioalan kovan työn ja luovuuden siivittämänä kaupallisen radion mainosmyynti kasvoi vuonna 2019 6,1 % edellisvuoteen verrattuna. Ennätyksellisten kuuden viimeisen vuoden aikana radioiden vuosittainen mainosmyynti kasvoi Suomessa yhteensä 32,3 %. Alkuvuoden 2020 myynnin kasvuluvut näyttivät menevän samaan suuntaan ennen koronavirusaikaa.

Radioiden kuuntelu on myös pysynyt korkealla: vuoden 2019 aikana 90,8 % suomalaisista (4,5 miljoonaa suomalaista) kuunteli radiota viikoittain. Kaupallista radiota kuunteli viikottain 73,1 %. Suomalaiset kuuntelivat vuonna 2019 radiota noin 2h 40 min päivässä. (Lähde: Finnpanel Oy, KRT, 2019)

”Vauhdilla etenevän digitalisaation mukanaan tuomat uudet radioiden kuuntelumahdollisuudet, mediatalojen vahvistuneet sisältöpanostukset ja ylipäätään audion suosion kasvu ovat kaikki olleet tärkeitä mainosmyynnin kasvun mahdollistajia viimeisten vuosien aikana”, Stefan Möller jatkaa. ”Uskon, että tämä pitkäjänteinen kasvu jatkuu myös tulevaisuudessa uudella pitkällä radiotoimilupakaudella, kun pääsemme yli meneillään olevasta ikävästä poikkeustilanteesta.”

Tuore kysely: medioiden kulutus säilynyt korkealla poikkeusoloissa

RadioMedia teetätti huhtikuussa kyselytutkimuksen, jossa kysyttiin muun muassa suomalaisten median käytöstä meneillään olevassa poikkeustilanteessa. Tutkimusjaksona oli viikko 15 (6.-12.4.) ja vastaajia yhteensä 1069.

Medioiden käyttö on viimeisten poikkeusaikaviikkojen aikana lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä ja demografioissa. Kaikista vastaajista 62 % kertoi medioiden käytön lisääntyneen aikaisempaan nähden. Radion kuuntelua kertoi lisänneensä 17 % kaikista vastaajista ja 59 % sanoi sen säilyneen ennallaan.

Tutkimuksen avoimissa vastauksissa korostui radion rooli arjen rytmittäjänä ja ystävänä - radio tuo ihmisille iloa, informaatiota, viihdettä, tarjoaa seuraa, ihmisläheisyyttä, normaaliutta, pysyvyyttä, se pitää kiinni arjessa ja tarjoaa pakokeinon korona-asioista.

35v-juhlatervehdyksessä Ministeri Harakka ja tutut äänet radiosta

RadioMedia julkisti RadioGaalan päivänä 24.4. kaupallisen radion 35v-tervehdysvideon, johon osansa antoivat Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sekä lukuisat tutut äänet eri kaupallisilta radiokanavilta. Linkki alla. 


Linkkejä ja materiaaleja:
 

Tiedote: Kyselyn mukaan poikkeusolot muuttavat suomalaisten medioiden käyttöä - radio edelleen vahva arjen rytmittäjä

RadioGaalan kaupallinen radio 35v -tervehdysvideo 

Kaupallisen radion historian aikajana

#radio35-juttusarjan artikkeleita


Tietoa RadioMediasta:
RadioMedia on kaupallisten radioiden kattojärjestö, johon kuuluvat lähes kaikki suomalaiset kaupalliset radioasemat. RadioMedia vastaa radiotoimialan edunvalvonnasta, tutkimus- ja tietopalveluista, koulutuksesta sekä markkinoinnista. RadioMedia järjestää alan tärkeimmät kilpailut ja tapahtumat, kuten RadioGaalan ja Kaiku-radiomainoskilpailun. Vuosi 2019 oli radiomainonnan kuudes perättäinen ennätysvuosi. Kasvua kertyi 6,1% ja radiomainontaa ostettiin 69,74 miljoonalla eurolla. Kaupallisia radiokanavia kuuntelee viikoittain 3,7 miljoonaa suomalaista.
www.radiomedia.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Stefan Möller, toimitusjohtaja, RadioMedia, 0400 508 877, stefan.moller@radiomedia.fi

Kuvat

Suomen ensimmäinen kaupallinen radio, Radio Lakeus, aloitti lähetystoimintansa Nivalassa 27.4.1985. Kuvassa Airi Salmela.
Suomen ensimmäinen kaupallinen radio, Radio Lakeus, aloitti lähetystoimintansa Nivalassa 27.4.1985. Kuvassa Airi Salmela.
Lataa
Vuonna 1985 Suomessa aloitti yhteensä 18 uutta kaupallista radiokanavaa.
Vuonna 1985 Suomessa aloitti yhteensä 18 uutta kaupallista radiokanavaa.
Lataa
Tuoreen RadioMedian kyselyn mukaan radio on säilynyt vahvasti suomalaisten arjessa ja esimerkiksi työmatkailun vähentyminen on siirtänyt kuuntelua autoista koteihin.
Tuoreen RadioMedian kyselyn mukaan radio on säilynyt vahvasti suomalaisten arjessa ja esimerkiksi työmatkailun vähentyminen on siirtänyt kuuntelua autoista koteihin.
Lataa
Vauhdilla etenevä digitalisaatio tuo  mukanaan mm. uusia radioiden kuuntelumahdollisuuksia.
Vauhdilla etenevä digitalisaatio tuo mukanaan mm. uusia radioiden kuuntelumahdollisuuksia.
Lataa
”Nyt elämme todennäköisesti koko radion historian haastavinta aikaa, jossa radiolla on oma tärkeä roolinsa ihmisten ystävänä ja arjen rytmittäjänä. Meneillään oleva virusepidemia eristää kansalaisia ja silloin radio voi muun muassa tarjota seuraa yksinäiselle sekä turvallisuutta ja rytmiä arkeen", sanoo RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller.
”Nyt elämme todennäköisesti koko radion historian haastavinta aikaa, jossa radiolla on oma tärkeä roolinsa ihmisten ystävänä ja arjen rytmittäjänä. Meneillään oleva virusepidemia eristää kansalaisia ja silloin radio voi muun muassa tarjota seuraa yksinäiselle sekä turvallisuutta ja rytmiä arkeen", sanoo RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Johnny L
Johnny L
Sampsantie 33
00610 HELSINKI

+358 40 541 2365https://www.johnnyl.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Johnny L

RadioGaala palkitsi yleisön radiosuosikit, alan parhaat tekijät ja J. Karjalaisen - katso kaikki voittajat5.6.2020 19:32:23 EESTTiedote

Kaupallisen radion 35v-juhlavuoden RadioGaala järjestettiin historiallisesti nettilähetyksenä. Tänään jaettiin sekä radioalan ammattilaisten RadioAwards-palkinnot että yleisön viime vuoden radiosuosikit, joissa tutut nimet pitivät pintansa - Jaajo Linnonmaa valittiin vuoden radiojuontajaksi jo yhdeksännen kerran ja Aamulypsyn vuodesta 2014 alkanut voittoputki jatkui. J. Karjalaisen vuonna 1988 ilmestynyt kappale Hän sai palkinnon kaupallisen radion soitetuimmasta kappaleesta.

Kysely: suomalaiset aikovat viettää lomansa kotimaassa, liikkua autolla ja syödä ravintoloissa19.5.2020 07:10:38 EESTTiedote

Tuoreen kyselyn mukaan koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustila muuttaa lähes kaikkien kesälomia: 83 % suomalaisista kertoo, että korona-aika on vaikuttanut kesälomasuunnitelmiin. Valtaosa (76 % kyllä, 15 % ehkä) aikoo edelleen pitää lomaa kesällä, pääasiassa autolla kotimaassa liikkuen. Medioiden käyttö lisääntyy kaikissa ikäryhmissä kesällä. Tiedot käyvät ilmi kaupallisten radioiden kattojärjestö RadioMedian teetättämästä tutkimuksesta, jossa haastateltiin tuhatta 15-69-vuotiasta suomalaista toukokuussa 2020.

IDC nimesi Equinixin maailman johtavaksi colocation-datakeskusten ja suorien yhteyspalveluiden toimittajaksi24.2.2020 09:54:58 EETTiedote

Equinix, maailman suurin datakeskusyhtiö nimettiin maailman johtavaksi colocation-datakeskusten ja suorien yhteyspalveluiden (eng. interconnection) tarjoajaksi IDC:n ensimmäisessä aihetta käsittelevässä MarketScape-raportissa. IDC:n selvityksessä analysoitiin syvällisesti yhdeksän maailmanlaajuisesti merkittävän palveluntarjoajan nykyhetken ja tulevaisuuden valmiuksia vastata yritysasiakkaiden tarpeisiin.

Suomen suurin yleisöäänestys alkoi tänään: haussa vuoden valtakunnallinen ja paikallinen radiojuontaja ja -ohjelma10.2.2020 08:00:00 EETTiedote

Suomen suurin yleisöäänestys käynnistyi tänään maanantaina 10. helmikuuta, kun radion kuuntelijat ympäri Suomen pääsevät äänestämään suosikkejaan vuoden radiojuontajaksi ja radio-ohjelmaksi. Kaupallisen radion 35v-juhlavuoden RadioGaalan yleisöäänestyksen valtakunnalliset ja paikalliset voittajat palkitaan Helsingin Narinkkatorilla 24.4.2020 pidettävässä RadioGaalassa. Juhlavuoden kunniaksi RadioGaala on myös saanut uuden logon ja visuaalisen ilmeen.

Kaupallinen radio teki jälleen kaikkien aikojen mainosmyyntiennätyksen vuonna 2019 - kasvua jo kuusi vuotta peräkkäin23.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Radio on Suomessa voimissaan. Kaupallisen radion mainosmyynti kasvoi vuonna 2019 RadioMedian keräämien myyntitilastojen mukaan 6,1 % edellisvuoteen verrattuna ollen nyt 69,74 miljoonaa euroa (2018: 65,5M€). Vuoden 2020 alusta alkaneen uuden 10-vuotisen radioiden toimilupakauden innostuksessa 35 vuotta täyttävän kaupallisen radion tulevaisuus näyttää hyvin valoisalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme