Oulun yliopisto

Kaupalliset suoratoistopalvelut syrjäyttäneet musiikkikirjastot ilmaisen musiikin tarjoajana

Jaa

Kaupalliset suoratoistopalvelut ovat ottaneet musiikkikirjastoilta niiden aseman ilmaisen musiikin tarjoajana. Uhkana on, että tämä vähentää kulttuuriaineistojen saatavuutta ja vaarantaa musiikkiaineistojen pitkäaikaissäilytyksen.

Filosofian maisteri Markus Rytinki
Filosofian maisteri Markus Rytinki

Väitöstutkimuksen mukaan musiikkikirjastoille tulisi antaa lainsäädännön keinoin oikeus digitaalisen musiikin tallentamiseen aineiston pysyvyyden takaamiseksi.

Tutkimuksessa selvitettiin digitaalisen musiikin saatavuutta internetissä, musiikkialan tekijänoikeuksien keston perusteluja ja ansaintalogiikoita. Tutkimus kerää ensimmäistä kertaa kattavasti yhteen eri intressiryhmien, kuten levy-yhtiöiden ja piraattien, näkemykset teemahaastattelujen ja kyselyn avulla.

Suoratoistopalvelujen nousu nähdään yleisesti musiikkialan voimavarana. Toisaalta levymyynnin lasku on pakottanut alan miettimään vaihtoehtoisia ansaintamalleja, kuten live-esiintymisten lisäämistä. Alalla korostuvat tulojen jakamisen ongelmat, ja heikoimmassa asemassa sopimusneuvotteluissa ovat musiikintekijät ja artistit.

Tutkimuksen toinen tulos liittyy tekijänoikeuksiin. Tekijänoikeuksien nykyistä 70 vuoden kestoa perustellaan mahdollisuudella jättää oikeudet perinnöksi seuraaville kahdelle sukupolvelle. Nykyisen keston kannattajat korostavat vahvaa kannustinta, jonka se tekijän kuoleman jälkeen antaa uusien teosten tekemiseen. Pitkä tekijänoikeus mahdollistaa oikeudenhaltijoiden mukaan ammattimaisen musiikin tekemisen.

Tekijänoikeuden lyhentämisen kannattajat näkevät nykyisen keston aiheuttavan sisältöjen ns. muumioitumista.

Musiikintekijöiden neuvotteluasemaa voisi tutkimuksen mukaan parantaa ottamalla osaksi tekijänoikeuslainsäädäntöä pykälän, joka antaa tekijöille ja artisteille mahdollisuuden palauttaa luovuttamansa tekijänoikeudet itselleen 35 vuoden kuluttua sopimuksen allekirjoittamisesta. Tällainen pykälä on käytössä Yhdysvalloissa.

Kaikki intressipiirit toivovat musiikkialalle lisää tekijänoikeuskoulutusta. Koulutus voisi sisältää lainsäädännöllisen, taloudellisen ja moraalifilosofisen näkökulman musiikkiteollisuuden toimintaan.

Filosofian maisteri Markus Rytinki väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 7.12.2018. Informaatiotutkimuksen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on The duration of copyright, new revenue-generating models for the music industry, and access to digital content on the internet (Musiikkialan tekijänoikeuksien kesto, ansaintalogiikat ja digitaalisen aineiston saatavuus internetissä). Vastaväittäjänä toimii professori Tarja Rautiainen-Keskustalo Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Erkki Karvonen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistossa Linnanmaalla salissa TA105 klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Filosofian maisteri Markus Rytinki
markus.rytinki@oulu.fi
p. 050 5853 593

Kuvat

Filosofian maisteri Markus Rytinki
Filosofian maisteri Markus Rytinki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Nopeat virtaaman muutokset vesivoimaloiden alapuolisissa jokiuomissa lisääntyneet – taustalla tuulivoiman kasvu18.12.2018 08:30Tiedote

Oulun yliopistossa on valmistunut ensimmäinen kattava ja laaja tutkimus vesivoimaloiden säännöstelyn aiheuttamista jokien lyhytaikaisista nopeista virtaaman muutoksista Pohjoismaissa, erityisesti Suomessa ja Norjassa. Tutkimuksessa tehty merkittävin havainto on, että vesivoimaloiden aiheuttamat nopeat virtaaman muutokset voimalapatojen alapuolisissa jokiuomissa ovat huomattavasti lisääntyneet viimeisten kymmenen ja erityisesti muutaman viime vuoden aikana.

Ikiroudan sulaminen uhkaa arktisia kaupunkeja ja teollisuutta12.12.2018 07:15Tiedote

Ilmaston lämmetessä jopa 70 prosenttia pohjoisten ikirouta-alueiden infrastruktuurista sijaitsee riskialueilla, selviää suomalaisten maantieteilijöiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Ikiroudan sulaminen ja siitä johtuva maaperän vettyminen ja painuminen voivat tutkijoiden mukaan uhata arktisten alueiden kestävää kehitystä ja luonnonvarojen hyödyntämistä tulevina vuosikymmeninä. Riskialueilla asuu kolme neljäsosaa pohjoisen pallonpuoliskon ikirouta-alueiden väestöstä, noin neljä miljoonaa ihmistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme