Oulun yliopisto

Kaupalliset suoratoistopalvelut syrjäyttäneet musiikkikirjastot ilmaisen musiikin tarjoajana

Jaa

Kaupalliset suoratoistopalvelut ovat ottaneet musiikkikirjastoilta niiden aseman ilmaisen musiikin tarjoajana. Uhkana on, että tämä vähentää kulttuuriaineistojen saatavuutta ja vaarantaa musiikkiaineistojen pitkäaikaissäilytyksen.

Filosofian maisteri Markus Rytinki
Filosofian maisteri Markus Rytinki

Väitöstutkimuksen mukaan musiikkikirjastoille tulisi antaa lainsäädännön keinoin oikeus digitaalisen musiikin tallentamiseen aineiston pysyvyyden takaamiseksi.

Tutkimuksessa selvitettiin digitaalisen musiikin saatavuutta internetissä, musiikkialan tekijänoikeuksien keston perusteluja ja ansaintalogiikoita. Tutkimus kerää ensimmäistä kertaa kattavasti yhteen eri intressiryhmien, kuten levy-yhtiöiden ja piraattien, näkemykset teemahaastattelujen ja kyselyn avulla.

Suoratoistopalvelujen nousu nähdään yleisesti musiikkialan voimavarana. Toisaalta levymyynnin lasku on pakottanut alan miettimään vaihtoehtoisia ansaintamalleja, kuten live-esiintymisten lisäämistä. Alalla korostuvat tulojen jakamisen ongelmat, ja heikoimmassa asemassa sopimusneuvotteluissa ovat musiikintekijät ja artistit.

Tutkimuksen toinen tulos liittyy tekijänoikeuksiin. Tekijänoikeuksien nykyistä 70 vuoden kestoa perustellaan mahdollisuudella jättää oikeudet perinnöksi seuraaville kahdelle sukupolvelle. Nykyisen keston kannattajat korostavat vahvaa kannustinta, jonka se tekijän kuoleman jälkeen antaa uusien teosten tekemiseen. Pitkä tekijänoikeus mahdollistaa oikeudenhaltijoiden mukaan ammattimaisen musiikin tekemisen.

Tekijänoikeuden lyhentämisen kannattajat näkevät nykyisen keston aiheuttavan sisältöjen ns. muumioitumista.

Musiikintekijöiden neuvotteluasemaa voisi tutkimuksen mukaan parantaa ottamalla osaksi tekijänoikeuslainsäädäntöä pykälän, joka antaa tekijöille ja artisteille mahdollisuuden palauttaa luovuttamansa tekijänoikeudet itselleen 35 vuoden kuluttua sopimuksen allekirjoittamisesta. Tällainen pykälä on käytössä Yhdysvalloissa.

Kaikki intressipiirit toivovat musiikkialalle lisää tekijänoikeuskoulutusta. Koulutus voisi sisältää lainsäädännöllisen, taloudellisen ja moraalifilosofisen näkökulman musiikkiteollisuuden toimintaan.

Filosofian maisteri Markus Rytinki väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 7.12.2018. Informaatiotutkimuksen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on The duration of copyright, new revenue-generating models for the music industry, and access to digital content on the internet (Musiikkialan tekijänoikeuksien kesto, ansaintalogiikat ja digitaalisen aineiston saatavuus internetissä). Vastaväittäjänä toimii professori Tarja Rautiainen-Keskustalo Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Erkki Karvonen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistossa Linnanmaalla salissa TA105 klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Filosofian maisteri Markus Rytinki
markus.rytinki@oulu.fi
p. 050 5853 593

Kuvat

Filosofian maisteri Markus Rytinki
Filosofian maisteri Markus Rytinki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto sai 6,6 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseen17.5.2019 10:30:27 EESTTiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Oulun yliopisto sai yhteensä 6,6 miljoonaa euroa digitaalisen terveyden, epäorgaanisten sivuvirtojen kiertotalouden sekä suurten data-aineistojen matemaattisen analyysin ja tekoälyn tutkimuksen vahvistamiseen. Nelivuotisella rahoituksella tuetaan yliopistojen strategioidensa pohjalta valitsemien tutkimusalojen kehittämistä ja korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamista.

Vuoden Alumni on Metsäntutkimuslaitoksen pitkäaikainen ylijohtaja, FT Hannu Raitio13.5.2019 12:45:00 EESTTiedote

Filosofian tohtori Hannu Raitio on Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2019. Oulun Yliopistoseura ry julkisti nimityksen Oulun yliopistopäivän alumnijuhlassa 13.5.2019. Valinnan perusteena on Raition merkittävä ura luonnonvarojen, erityisesti metsien tutkijana sekä Metsäntutkimuslaitoksen johto- ja kehittämistehtävissä. Hän on valmistunut Oulun yliopistosta filosofian kandidaatiksi vuonna 1976, ja filosofian tohtoriksi hän väitteli Oulun yliopistossa vuonna 1990. Hänen erityisalansa on kasviekologia.

Virtuaalilasien kehittäjä Steven LaValle valitsi Oulun yliopiston10.5.2019 07:28:00 EESTTiedote

Onnistunut virtuaalitodellisuus edellyttää saumatonta yhteistyötä tekniikan ja ihmiskokemuksen välillä. Steven LaValle, kuuluisa robotiikan ja virtuaalitodellisuuden (VR) uranuurtaja, haluaa yhdistää monen eri tieteenalan ponnistelut seuraavan verkkosukupolven virtuaalitodellisuuden ja VR-sovellusten kehittämiseksi. Kaksi patenttia VR-yritys Oculukselle ennen yrityksen myyntiä Facebookille kehittänyt LaValle ja hänen perheensä ovat päättäneet asettua Ouluun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme