Oulun yliopisto

Kaupalliset suoratoistopalvelut syrjäyttäneet musiikkikirjastot ilmaisen musiikin tarjoajana

Jaa
Kaupalliset suoratoistopalvelut ovat ottaneet musiikkikirjastoilta niiden aseman ilmaisen musiikin tarjoajana. Uhkana on, että tämä vähentää kulttuuriaineistojen saatavuutta ja vaarantaa musiikkiaineistojen pitkäaikaissäilytyksen.
Filosofian maisteri Markus Rytinki
Filosofian maisteri Markus Rytinki

Väitöstutkimuksen mukaan musiikkikirjastoille tulisi antaa lainsäädännön keinoin oikeus digitaalisen musiikin tallentamiseen aineiston pysyvyyden takaamiseksi.

Tutkimuksessa selvitettiin digitaalisen musiikin saatavuutta internetissä, musiikkialan tekijänoikeuksien keston perusteluja ja ansaintalogiikoita. Tutkimus kerää ensimmäistä kertaa kattavasti yhteen eri intressiryhmien, kuten levy-yhtiöiden ja piraattien, näkemykset teemahaastattelujen ja kyselyn avulla.

Suoratoistopalvelujen nousu nähdään yleisesti musiikkialan voimavarana. Toisaalta levymyynnin lasku on pakottanut alan miettimään vaihtoehtoisia ansaintamalleja, kuten live-esiintymisten lisäämistä. Alalla korostuvat tulojen jakamisen ongelmat, ja heikoimmassa asemassa sopimusneuvotteluissa ovat musiikintekijät ja artistit.

Tutkimuksen toinen tulos liittyy tekijänoikeuksiin. Tekijänoikeuksien nykyistä 70 vuoden kestoa perustellaan mahdollisuudella jättää oikeudet perinnöksi seuraaville kahdelle sukupolvelle. Nykyisen keston kannattajat korostavat vahvaa kannustinta, jonka se tekijän kuoleman jälkeen antaa uusien teosten tekemiseen. Pitkä tekijänoikeus mahdollistaa oikeudenhaltijoiden mukaan ammattimaisen musiikin tekemisen.

Tekijänoikeuden lyhentämisen kannattajat näkevät nykyisen keston aiheuttavan sisältöjen ns. muumioitumista.

Musiikintekijöiden neuvotteluasemaa voisi tutkimuksen mukaan parantaa ottamalla osaksi tekijänoikeuslainsäädäntöä pykälän, joka antaa tekijöille ja artisteille mahdollisuuden palauttaa luovuttamansa tekijänoikeudet itselleen 35 vuoden kuluttua sopimuksen allekirjoittamisesta. Tällainen pykälä on käytössä Yhdysvalloissa.

Kaikki intressipiirit toivovat musiikkialalle lisää tekijänoikeuskoulutusta. Koulutus voisi sisältää lainsäädännöllisen, taloudellisen ja moraalifilosofisen näkökulman musiikkiteollisuuden toimintaan.

Filosofian maisteri Markus Rytinki väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 7.12.2018. Informaatiotutkimuksen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on The duration of copyright, new revenue-generating models for the music industry, and access to digital content on the internet (Musiikkialan tekijänoikeuksien kesto, ansaintalogiikat ja digitaalisen aineiston saatavuus internetissä). Vastaväittäjänä toimii professori Tarja Rautiainen-Keskustalo Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Erkki Karvonen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistossa Linnanmaalla salissa TA105 klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Filosofian maisteri Markus Rytinki
markus.rytinki@oulu.fi
p. 050 5853 593

Kuvat

Filosofian maisteri Markus Rytinki
Filosofian maisteri Markus Rytinki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye