Keskuskauppakamari

Kauppakamari: Suomen oltava hereillä Venäjän talouden uudistuessa

Jaa

Venäjän ja EU:n poliittisista jännitteistä sekä keskinäisistä sanktioista huolimatta Suomen ei pidä nyt unohtaa Venäjän markkinoiden mahdollisuuksia. Venäjän talouden väistämättä edessä oleva modernisaatio kaipaa juuri sellaista osaamista ja teknologiaa, jota Suomella on paljon. Sanktiot koskevat suoraan vain noin 5 prosenttia maiden välisestä kaupankäynnistä. Kansainvälinen kilpailu tai investoinnit eivät ole Venäjän markkinoilta mihinkään kadonneet, mutta kilpailussa pärjääminen vaatii uudenlaista otetta.

Tämä kävi ilmi Venäjän kauppa- ja teollisuuskamarin puheenjohtaja Sergey Katyrinin kanssa käydyissä keskusteluissa. Katyrin vieraili Suomessa 6.-7.2.2019 Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen kutsusta. Vierailun aikana puheenjohtaja Katyrin tapasi Suomen poliittista johtoa, korkeita virkamiehiä, yrityselämän vaikuttajia sekä vieraili Finnairissa, Fortumissa ja Arctechin Helsingin telakalla. 

Keskusteluissa puheenjohtaja Katyrin nosti esille erityisesti teollisuuden digitalisaatioon, yhteiskunnan ympäristöhuoltoon ja arktiseen liiketoimintaan liittyvät mahdollisuudet. Katyrinin mukaan Venäjän markkinat ovat sopeutuneet sanktioihin, kotimaista tuotantoa on lisättyä ja vanhat kansainväliset kauppakumppanit ovat korvautuneet uusilla. Suomalaiselle osaamisille ja teknologialle löytyy aina kysyntää Venäjällä, korosti puheenjohtaja Katyrin.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemen mukaan maiden kauppakamarit pyrkivät omalta osaltaan tukemaan Suomen ja Venäjän välistä kaupankäyntiä ja taloudellista vuorovaikutusta hyvässä yhteistyössä Suomalais-Venäläisen kauppakamarin kanssa. Kauppakamarien vahvuus molemmissa maissa on vahva alueellinen ja paikallinen läsnäolo. Romakkaniemen mukaan maiden kauppakamarit järjestävät jo syksyllä 2019 Helsingissä yhteisen konferenssin, jossa keskustellaan yritysten liiketoimintamahdollisuuksista ja kauppakamarien roolista sen vauhdittamisessa tarkemmin.

Suomen ja Luoteis-Venäjän kauppakamarit ovat järjestäneet vuodesta 1999 joka toinen vuosi kauppasuhteiden kehittämistä pohtivan konferenssin, joista viimeisin pidettiin lokakuussa 2018 Arkangelissa. Nyt tapahtumasta harkitaan tehtävän jokavuotinen.

Kaikkiin näihin konferensseihin ja Katyrinin tapaamiseen osallistunut Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki muistuttaa, että Venäjällä kauppa- ja teollisuuskamarilla voi olla keskeinen rooli eri hankkeiden edistäjänä ja oikeiden ovien avaajana. Arktisen liiketoiminnan edistämisessä maiden kauppakamareilla on jo vuosien kokemus tuloksellisesta yhteistyöstä, hän muistuttaa.

Suomessa Venäjän kaupan osaaminen on hiipumassa, varoittaa pitkän linjan Venäjän-kaupan osaaja, Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Pertti Kinnunen, joka myös tapasi Katyrinin Helsingissä. Kinnusen mukaan Venäjän talous vaatii väistämättä uudistumista lähivuosina, eikä Suomen pidä nukkua, kun Venäjä etsii osaamista ja teknologiaa maan teollisuuden modernisaatioon.

Lisätiedot:

Juho Romakkaniemi, toimitusjohtaja, Keskuskauppakamari, p.0400505269

Timo Rautajoki, toimitusjohtaja, Lapin kauppakamari, p. 0405511289

Pertti Kinnunen, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari, p. 040 5340 875

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Työllisyysasteen nostaminen on otettava tosissaan - Keskuskauppakamari julkaisee työllisyystavoitelaskurin19.8.2019 07:00:00 EESTTiedote

Keskustelut työllisyydestä ja työllisyysasteen nostamisesta ovat käyneet viime aikoina vilkkaina. Myös pääministeri Antti Rinteen hallitus sitoutui hallitusohjelmassa 75 prosentin työllisyystavoitteeseen. Keskuskauppakamarin julkaisema työllisyystavoitelaskuri tarkastelee kuukausittain sitä, kuinka hallituksen työllisyystavoite on tähän mennessä toteutunut.

Ville Kajala johtavaksi asiantuntijaksi, Mauri Kotamäki pääekonomistiksi, Emmiliina Kujanpää johtavaksi veroasiantuntijaksi15.8.2019 11:30:44 EESTTiedote

Oikeustieteen kandidaatti Ville Kajala on nimitetty Keskuskauppakamarin johtavaksi asiantuntijaksi vastuualueenaan yhtiöoikeus, corporate governance ja arvopaperimarkkinajuridiikka. Hän ottaa hoitaakseen myös Keskuskauppakamarin lakivaliokunnan. Kajala siirtyy Keskuskauppakamariin Finanssivalvonnasta, jossa hän on toiminut johtavana asiantuntijana. Kajala aloittaa tehtävässään lokakuussa. Valtiotieteiden tohtori Mauri Kotamäki on nimitetty Keskuskauppakamarin pääekonomistiksi. Aiemmin Kotamäki on toiminut Keskuskauppakamarin johtavana ekonomistina ja ekonomistina Työeläkevakuuttajat Tela ry:ssa, valtiovarainministeriössä ja Suomen Pankissa sekä tutkijana Palkansaajien tutkimuslaitoksessa. Kotamäen vastuulle kuuluu ajankohtaisten talouteen liittyvien asioiden seuraaminen ja kommentointi. Lisäksi esimerkiksi neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Keskuskauppakamarin talouskatsaus, suuri veroselvitys ja ensi viikolla ensimmäistä kertaa julkaistava Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskuri. Ka

Kauppakamari rohkaisee yrityksiä Afrikan markkinoille14.8.2019 16:30:00 EESTTiedote

Keskuskauppakamari rohkaisee suomalaisia yrityksiä Afrikan kasvaville markkinoille perustamalla erillisen Afrikka-yritysverkoston. Yritysverkosto tarjoaa toimijoille ja asiantuntijoille kanavan vaihtaa tietoa ja kokemuksia Afrikan maiden mahdollisuuksista, kertoi Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi Kauppakamarin ja ulkoministeriön järjestämässä Afrikan markkinat -tilaisuudessa. Tilaisuuden avannut kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari korosti Suomen haluavan lisätä kumppanuutta Afrikan maiden kanssa, missä yhteistyössä yritysten rooli on keskeinen. Johdonmukaiset toimet kauppasuhteiden kehittämiseksi Afrikan kanssa ovat tervetulleita, korosti ministeri Skinnari.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme