Helsingin seudun kauppakamari

Kauppakamarin toimialakatsaus: Helsingin seudun asuntotuotanto vakaata, toimitilarakentamisen volyymit vaisuja

Jaa

Pitkittynyt koronapandemia murentaa Helsingin seudun yritysten suhdanneodotuksia. Tuotanto on kasvanut eniten teollisuudessa ja informaatio- ja viestintäalalla. Kustannusten voimakas kasvu hidastaa kuitenkin tuotannon kehitystä merkittävästi. Seudun asuntotuotanto on kasvussa, mutta toimitilarakentaminen on alhaisella tasolla, selviää 12. tammikuuta 2022 julkistetusta Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsauksesta.

Kauppakamarin toimialakatsaus: Asuntotuotanto on pysynyt Helsingin seudulla korkealla tasolla jo neljättä vuotta peräkkäin.
Kauppakamarin toimialakatsaus: Asuntotuotanto on pysynyt Helsingin seudulla korkealla tasolla jo neljättä vuotta peräkkäin.

Henkilöstön määrä nousi vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä edellisvuodesta kaikilla päätoimialoilla, kasvu oli voimakkainta informaatio- ja viestintäalalla. Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen arvioi, että kasvu oli keskimääräistä suurempaa myös liike-elämän palveluissa, rahoituksessa ja rakentamisessa.

Korona heikentää suhdanneodotuksia

Kaikkien toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto oli viimeksi kuluneen vuoden aikana keskimäärin 16 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuonna 2016. Liiketoiminta kääntyi Helsingin seudun yrityksissä nousuun vuoden 2021 toisella neljänneksellä lähes kaikilla päätoimialoilla ja kasvu jatkui useilla aloilla myös vuoden kolmannella neljänneksellä.

”Ennakkoarvion mukaan Helsingin seudun teollisuudessa liikevaihdon kasvu jatkui vuotta aikaisempaan verrattuna, ja rakentamisessakin liikevaihdon lasku taittui edellisvuodesta vuoden 2021 heinä-syyskuussa”, kertoo Lahtinen.

Toimialojen välillä on edelleen isoja eroja, jotka näyttävät kasvavan. Vaikka suhdanneodotukset ovat kokonaisuudessaan hieman positiivisia, yritykset arvioivat kannattavuuden heikkenevän seuraavan kolmen kuukauden aikana. Helsingin seudun syvää ahdinkoa kuvaa Lahtisen mukaan hyvin se, että majoitus- ja ravitsemistoiminnan, kuljetuksen ja varastoinnin sekä kotitalouksien palveluiden liikevaihto jää vielä selvästi alle vuoden 2016 tason. 

”Selvitäkseen ilman massiivisia konkursseja ja työpaikkojen menetyksiä Helsingin seudun yritykset tarvitsevat merkittäviä lisäpanostuksia koronasta aiheutuvien tappioiden kattamiseen. Nyt on varmistettava, että elinkelpoiset yritykset säilyvät elossa erityisesti majoitus- ja ravitsemisalalla, henkilöliikennepalveluissa, kotitalouksien palveluissa ja tapahtuma-alalla”, Lahtinen painottaa.

Asuntotuotanto pysyi edellisen vuoden tasolla

Asuntotuotanto on pysynyt Helsingin seudulla korkealla tasolla jo neljättä vuotta peräkkäin. Valmistuneiden asuntojen määrä kasvoi tuntuvasti Espoossa, jossa valmistui yli 5 000 asuntoa. Helsingissä ja KUUMA-seudulla tuotanto laski hieman vuoteen 2020 verrattuna. Uusien asuntojen keskikoko on pienentynyt 10 vuodessa merkittävästi, sillä omakotitalojen osuus on supistunut asuntotuotannossa.

”Vuosittain on valmistunut lähes 18 000 asuntoa, mikä on hyvä taso, josta on pidettävä vähintäänkin kiinni. Sen sijaan toimitilarankentaminen on painunut vuosiin 2016-2018 verrattuna alhaiselle tasolle”, Lahtinen sanoo. Toimitiloista yli 40 prosenttia koostui logistiikkarakennuksista, neljännes liike- ja toimitilarakennuksista.

”Toimistokäyttäjien muuttuvat tilatarpeet ylläpitävät toimistosektorilla uudisrakentamis- ja saneeraustarvetta. Logistiikkatilan lisääntynyt tarve, esimerkiksi verkkokaupan osalta näkyy nyt uusien logistiikkakiinteistöjen lisääntyneenä valmistumisena. Liiketilojen uudet hankkeet vetävät puolestaan henkeä pääkaupunkiseudun kauppakeskusrakentamisen boomin jälkeen. Kokonaisuutena toimitiloja valmistuu kuluvana vuonna selvästi viime vuotta enemmän”, arvioi Catellan johtaja Erkki Hakala.

Helsingin seutu on maan suurin ja kansainvälisin yritystoiminnan keskittymä, jossa sijaitsee 32 prosenttia maan työpaikoista ja tuotetaan 37 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Seudun yritystoiminta on erikoistunut informaatioaloihin, tukkukauppaan ja logistiikkaan sekä liike-elämän ja rahoituksen palveluihin. Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsaukset selvittävät alueen kilpailukykyä ja kehitystä säännöllisesti.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markku Lahtinen, johtaja, Helsingin seudun kauppakamari, p. 050 571 3564,
markku.lahtinen @ helsinki.chamber.fi

Erkki Hakala, johtaja, Catella Property Oy, p. 010 5220 230, erkki.hakala @ catella.fi

Tiina Tikander, viestintäpäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari, p. 046 878 7540,
tiina.tikander @ helsinki.chamber.fi

Kuvat

Kauppakamarin toimialakatsaus: Asuntotuotanto on pysynyt Helsingin seudulla korkealla tasolla jo neljättä vuotta peräkkäin.
Kauppakamarin toimialakatsaus: Asuntotuotanto on pysynyt Helsingin seudulla korkealla tasolla jo neljättä vuotta peräkkäin.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Kauppakamarin toimialakatsaus: Väkeä muuttaa nyt vilkkaasti Helsingin seudun kuntien välillä, opiskelijat valuvat alueelta pois29.6.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun yritysten suhdanneodotukset ovat heikentyneet Ukrainassa käytävän sodan vaikutuksesta erityisesti teollisuudessa, rakentamisessa ja palvelualoilla. Seudun tuotannossa näkyy pientä kasvua, mutta kustannusten voimakas nousu painaa liiketoimintaa. Seudun kuntien välinen muutto käy vilkkaana. Väkeä muuttaa myös aiempaa enemmän pois Helsingin seudulta, selviää 29. kesäkuuta 2022 julkistetusta Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsauksesta.

Ennakointikamarin tilannekatsaus: Yritysten rekrytointitarpeet kasvavat Helsingin seudulla17.6.2022 09:51:02 EEST | Tiedote

Uusia avoimia työpaikkoja avautuu kaikilla toimialoilla enemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta myös runsaammin kuin alkuvuodesta 2020. Palvelu- ja myyntityöntekijöiden kysynnän kasvu on nyt erityisen vahvaa. Pula osaavasta työvoimasta ei ole helpottanut Helsingin seudulla, vaikka yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet, selviää Ennakointikamarin kevään 2022 tilannekatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme