Kehityspoliittinen toimikunta

Kehityspoliittisen toimikunnan ajankohtaisanalyysi: Suomen kehityspolitiikka tarvitsee lisää ihmisoikeusperustaisuutta

Jaa
Kansainvälisen tilanteen kiristyminen, konfliktien pitkittyminen, ilmastonmuutoksen lisäämät katastrofit ja ihmisoikeuksien kasvava kyseenalaistaminen kasvattavat entisestään ihmisoikeusperustaisen kehityspolitiikan tarvetta.

Tätä mieltä on Kehityspoliittinen toimikunta (KPT), jonka ajankohtaisanalyysi tarkastelee ihmisoikeusperustaisuuden toteutumista Suomen kehityspolitiikassa ja kehitysyhteistyössä.

"Kiristyvässä globaalissa tilanteessa on tärkeää varmistaa, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka säilyvät vahvasti ihmisoikeusperustaisena yli hallituskausien", Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.) sanoo.

Ihmisoikeusperustaisessa lähestymistavassa ihmisoikeudet ja niihin liittyvät velvoitteet ohjaavat kehityspolitiikan ja -yhteistyön tavoitteenasettelua. Sen ytimessä ovat ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä niiden suojelu ja edistäminen. KPT:n mielestä erityistä huomiota on kiinnitettävä ihmisiin ja ihmisryhmiin, joiden kohdalla ihmisoikeudet heikoimmin toteutuvat. Toisaalta on myös vaikutettava oikeuksien toteutumisesta vastuussa oleviin tahoihin. Kantavia periaatteita ovat osallistuminen ja inklusiivisuus, syrjimättömyys ja yhdenvertaisuus sekä vastuuvelvollisuus ja läpinäkyvyys.

Kunnianhimoa kaivataan kautta linjan

KPT:n analyysin mukaan Suomen kehityspolitiikan ihmisoikeusperustaisuus on viime vuosina vahvistunut, ja ihmisoikeudet osataan huomioida kehitysyhteistyössä entistä huolellisemmin. Suomen tulisi kuitenkin ottaa asiassa vieläkin kunnianhimoisempi ote, jotta yhä suurempi osa kehityspolitiikasta edistäisi jatkossa ihmisoikeuksia entistä aktiivisemmin ja tarttuisi ihmisoikeushaasteisiin. Se edellyttää eri toimijoilta poliittista tahtoa, selkeää tavoitteenasettelua, osaamista sekä asianmukaista resursointia.

Vaikka ihmisoikeusperustaisuutta on huomioitu kehitysyhteistyön suunnittelussa, on sen toteutuksessa ja seurannassa suurta vaihtelua. KPT:n mielestä on tärkeää, että ihmisoikeusperustaista lähestymistapaa toteutetaan johdonmukaisesti läpi kaikkien kehitysyhteistyön kanavien, toimien ja tasojen. Tämä ei koske pelkästään kehitysyhteistyötä, vaan laajemminkin eri politiikka-aloja, Suomen ulkosuhteiden kokonaisuutta ja kansainvälistä vaikuttamistyötä.

Oman haasteensa Suomen kehitysyhteistyölle tuo se, että sääntöpohjaista kansainvälistä järjestelmää ja sen normipohjaan oleellisesti kuuluvia ihmisoikeuksia kyseenalaistetaan yhä vahvemmin. Esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoa, naisten ja tyttöjen sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia vastustetaan niin kansallisilla kuin kansainvälisillä areenoilla. KPT:n mielestä nämä haasteet tekevät aiempaakin tärkeämmäksi Suomen panostukset ihmisoikeusperustaiseen kehityspolitiikkaan ja -kehitysyhteistyöhön sekä laajemmin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Ne kasvattavat vaikuttamistyön merkitystä kansainvälisellä tasolla etenkin YK:ssa ja EU:ssa.

Ajankohtaisanalyysi on luettavissa kokonaisuudessaan Kehityspoliittisen toimikunnan verkkosivuilta.

Kehityspoliittinen toimikunta on ainoa systemaattisesti ja laaja-alaisesti Suomen kehitysyhteistyötä sekä -politiikkaa seuraava ja analysoiva taho. Valtioneuvosto asettaa toimikunnan hallituskausittain. Sen jäsenistö koostuu eduskuntapuolueista, etu- ja kansalaisjärjestöistä sekä UniPID- verkoston yliopistoista.

Lisätietoja

Marikki Karhu, KPT:n pääsihteeri, puh. 050 525 8649, marikki.karhu@formin.fi 

Inka Hopsu, KPT:n puheenjohtaja, puh. 040 758 9545, inka.hopsu@eduskunta.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kehityspoliittinen toimikunta
Kehityspoliittinen toimikuntahttp://www.kehityspoliittinentoimikunta.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kehityspoliittinen toimikunta

Development Policy Committee: Sustainable development investments need clear criteria3.10.2022 07:00:00 EEST | Press release

The Development Policy Committee commissioned a report on sustainable development investing. While significant sums are already being invested from Finland in the world’s least-developed countries, private investment could bolster the achievement of the Sustainable Development Goals (SDGs) even more systematically. It would be essential to create clear criteria for sustainable development investing. In addition, the private and public sectors should work together to find ways to promote responsible investment especially in the least-developed countries.

Utvecklingspolitiska kommissionen: Det behövs tydliga kriterier för investeringar enligt målen för hållbar utveckling3.10.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

På uppdrag av Utvecklingspolitiska kommissionen har det tagits fram en utredning om hållbara investeringar. Finländska aktörer investerar stora summor också i världens fattigaste länder, men de privata investeringarna kunde ännu mer konsekvent hjälpa att uppnå målen för hållbar utveckling. Det är viktigt att skapa tydliga kriterier för investeringsverksamhet som bidrar till hållbar utveckling. Därtill bör den privata och offentliga sektorn tillsammans försöka komma på sätt att främja ansvarsfulla investeringar i framför allt i de fattigaste länderna.

Kehityspoliittinen toimikunta: Kestävän kehityksen investointeihin tarvitaan selkeät kriteerit3.10.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Kehityspoliittinen toimikunta teetti selvityksen kestävän kehityksen mukaisesta sijoittamisesta. Suomesta sijoitetaan merkittäviä summia myös maailman köyhimpiin maihin, mutta yksityisillä sijoituksilla voitaisiin tukea vieläkin johdonmukaisemmin kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Oleellista olisi luoda kestävää kehitystä edistävälle sijoitustoiminnalle selkeät kriteerit. Lisäksi yksityisen ja julkisen sektorin tulisi hakea yhdessä keinoja, joilla edistetään etenkin köyhimpiin maihin suuntautuvia vastuullisia sijoituksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme