Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuuden vienti hyvässä vedossa − poliittiset työtaistelutoimet syövät pohjaa kasvulta

Jaa

Kemianteollisuuden viennin ja liikevaihdon kasvu jatkui kesällä, ja vienti vetää reilun miljardin kuukausitasolla. Yritykset arvioivat suhdanteen tavanomaista paremmaksi ja myös loppuvuoden odotetaan sujuvan myönteisissä merkeissä. Valitettavaa on, että työtaistelutoimilla syödään pohjaa hyvään vauhtiin päässeeltä kasvulta.

Kemianteollisuuden liikevaihto ja vienti jatkoivat kasvuaan vuoden toisella neljänneksellä, jolloin liikevaihto kasvoi 8 % ja tavaravienti 6 % edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Tammi-kesäkuussa liikevaihto kasvoi 7 % ja tavaravienti 7 %. Vienti on nyt reilun miljardin kuukausitasolla.

Kemianteollisuuden alkuvuoden kasvusta pääosa on tullut öljytuotteista. Kasvu on hyvin vientivetoista, kun taas kotimarkkinoiden kehitys on ollut vaisua. Kemianteollisuuden tuotannosta yli puolet menee suoraan vientiin.

Kemianteollisuuden yritysten suhdannearviot ovat tällä hetkellä positiivisia ja odotukset myönteisiä. EK:n viimeisimmän Suhdannebarometrin mukaan yritykset ennakoivat sekä tuotannon että henkilöstömäärän hienoista kasvua loppuvuoden aikana.

Poliittiset kiistat ratkaistava keskustelun kautta

Vientiteollisuudessa maanantaina 17.9. alkanut ylityökielto aiheuttaa vakavaa haittaa etenkin tuotannolle. Kyseessä on poliittinen työtaistelutoimi, jolla painostetaan Suomen hallitusta perumaan esitys irtisanomissuojan keventämisestä pienissä yrityksissä.

"On valitettavaa, että työtaistelutoimilla syödään pohjaa kasvulta. Vienti on hyvässä vedossa, joten tuotanto- ja toimitusviivästyksiä aiheuttava ylityökielto vaikuttaa tavallista enemmän yritystoimintaan ja toimitusvarmuuteen", sanoo Kemianteollisuus ry:n työmarkkina-asioista vastaava johtaja Jyrki Hollmén.

"Ratkaisut erimielisyyksiin pitäisi hakea keskustelun kautta. Yritykset ja asiakkaat ovat näissä tilanteissa ulkopuolisia, mutta joutuvat sijaiskärsijöiksi. Viime kädessä toimet osuvat työntekijöihin itseensä", Jyrki Hollmén jatkaa.

Hyvinvoivan Suomen rakennusainekset teollisuudesta

Suomi tarvitsee fiksua ja innovatiivista teollisuuspolitiikkaa, joka rakentuu kestävälle kehitykselle ja Suomen vetovoimaisuudelle teollisuuden tutkimus-, tuotekehitys-, investointi- ja tuotantomaana.

"Tavoitteenamme on Suomi, joka luo hyvinvointia vetämällä puoleensa teollista toimintaa. Sekä sosiaalisesti että ympäristön ja talouden kannalta on kestävämpää, jos kehitämme teollisuutta Suomessa ja viemme osaamistamme maailmalle", sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

"Vetovoimaisuus syntyy monista tekijöistä, joista kustannustason merkitystä ei voi edelleenkään vähätellä. Tuore Venatorin päätös ajaa alas Porin titaanidioksiditehdas osoittaa, että kansainvälinen kilpailu on kovaa ja tuotannon sijoittumiseen vaikuttavat monet eri tekijät", Mika Aalto jatkaa.

Kemianteollisuus ry

Mika Aalto, toimitusjohtaja, mika.aalto@kemianteollisuus.fi, puh. 050 438 9247

Jyrki Hollmén, johtaja, Työelämä, jyrki.hollmen@kemianteollisuus.fi, puh. 040 746 3687

Susanna Aaltonen, johtaja, Vaikuttaminen, susanna.aaltonen@kemianteollisuus.fi, puh. 040 593 4221

Kuvalinkit

Jyrki Hollmén

https://kemianteollisuus.studio.crasman.fi/bank/julkinen_mediapankki/henkilosto/Hollmen_Jyrki%20(1).jpg

Mika Aalto

https://kemianteollisuus.studio.crasman.fi/bank/julkinen_mediapankki/toimitusjohtaja

Katso lisää

Ala numeroin - toimialagraafit

http://www.kemianteollisuus.fi/fi/tietoa-alasta/ala-numeroin-graafit/

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 HELSINKI

09 172 841http://www.kemianteollisuus.fi

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 13 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa.

Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Vientiyrityksien johtajien suositukset Suomelle: Suunta on oikea, perusasiat ratkaisevia investointipäätöksissä25.3.2019 12:30:00 EETTiedote

Suomalaiset vientiyritysten johtajat pitävät kysymystä Suomen vetovoimaisuudesta teollisuuden toiminta- ja investointiympäristönä ensiarvoisen tärkeänä. Mikäli perusasiat eivät ole kunnossa, investoinnit suuntautuvat Suomen ulkopuolelle. Innovaatiotoimintaan tarvitaan lisäpanostuksia, jotka tulee suunnata yritysvetoisiin TKI-hankkeisiin. Yliopistojen huippututkimuksen tasoa on nostettava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme