Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kenkäkaupan toimitusjohtajalle sakkorangaistus työsyrjinnästä

Jaa

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi kenkäkaupan toimitusjohtajan työsyrjintärikoksesta 30 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 25.10.2022.

Työntekijä ja työnantaja olivat sopineet työntekijän työsuhteen alkuun sijoittuvasta koeajasta. Työntekijä oli ollut poissa työstä terveydellisistä syistä. Kun työntekijä oli palannut poissaolon jälkeen työpaikalle, oli toimitusjohtaja ojentanut hänelle koeaikapurkuilmoituksen kertomatta tarkemmin työsopimuksen päättämisen syistä. Toimitusjohtajan mukaan työsuhteen päättäminen ei ollut johtunut työntekijän terveydentilasta, vaan syynä olivat olleet useat erilaiset työntekijän työsuoritukseen ja menettelyyn liittyneet puutteet.

Käräjäoikeus kiinnitti huomiota siihen, että toimitusjohtaja oli kertonut koeaikapurun syistä eri sisältöisesti asian käsittelyn eri vaiheissa, ja käsittelyn edetessä tämä oli tuonut esiin uusia syitä. Tästä johtuen käräjäoikeus ei pitänyt toimitusjohtajan kertomusta työsopimuksen päättämisperusteista uskottavana. Myöskään asiassa kuultujen todistajien kertomukset eivät tukeneet toimitusjohtajan kertomaa.

Käräjäoikeus totesi, että vaikka toimitusjohtajan kertomia puutteita työntekijän suorituksessa olisi ollutkin, ei niitä voitu pitää koeajan tarkoitukseen nähden asiallisina perusteina työsuhteen purkamiselle koeaikana. Käräjäoikeus piti selvänä, ettei työsuhteen purkaminen koeajalla voinut olla hyväksyttävää esimerkiksi siksi, että työntekijä oli sijoittanut sovitustuolin toimitusjohtajan mielestä väärään paikkaan myymälässä sekä laittanut kengät esille eri tavalla kuin toimitusjohtaja olisi laittanut ottaen huomioon sen, ettei toimitusjohtaja ollut näistä asioista työntekijää ohjeistanut.

Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli ollut tietoinen työntekijän terveydentilasta koeaikapurkua tehdessään. Koeaikapurku oli ollut ajallisesti läheisessä yhteydessä työntekijän terveydellisistä syistä johtuneeseen poissaoloon töistä. Riittävää oli se, että terveydentilalla oli ollut tosiasiallinen vaikutus työsuhteen purkamiseen koeajalla riippumatta siitä, oliko purkupäätökseen vaikuttanut myös muitakin seikkoja.

Molemmat osapuolet voivat päättää työsuhteen koeajalla ilman irtisanomisaikaa. Työsuojelun lakimies Laura Kantola toteaa, että koeajallakaan työsopimusta ei saa purkaa syrjivillä tai muuten koeajan tarkoitukseen nähden asiattomilla perusteilla. Koeajan tarkoituksena on, että työnantaja voi arvioida työntekijän soveltuvuutta työtehtäviin, ja työntekijä voi puolestaan arvioida vastaako työ hänen odotuksiaan. Jos työntekijän työsopimus puretaan koeajalla nimenomaan jonkin syrjintäperusteen vuoksi, eikä menettelylle ole ollut muuta painavaa ja hyväksyttävää syytä, voi asia tulla arvioitavaksi työsyrjintärikoksena.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 21/727.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Laura Kantola, puh. 029 501 6577, laura.kantola@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssi alkoi 2.2.2023 Oulussa – päivitykset tarpeen yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta2.2.2023 14:27:12 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kainuun prikaati järjestävät alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssin kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median avainhenkilöille. Osallistujat jatkokurssille tulevat peruskurssit 72 - 75 vuosina 2013 - 2016 suorittaneille henkilöille Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista.

Ilman putoamissuojausta työskennellyt työntekijä putosi ja loukkasi itsensä – päätoteuttajan vastaavalle työjohtajalle ja aliurakoitsijan työnjohtajalle tuomiot työturvallisuusrikoksesta1.2.2023 15:27:38 EET | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingissä rakennustyötä päätoteuttajana suorittaneen yhtiön vastaavalle työnjohtajalle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoa ja aliurakoitsijan työnjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 27.1.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme