HSY

”Kenties Suomen suurin taideteos” – Jani Leinosen biojäteteos HSY:n jäteautojen kylkiin

Jaa

HSY uudistaa jäteautojensa ilmeen. Jani Leinosen suunnittelemat LOVE-jäteautot muistuttavat jätteiden lajittelun tärkeydestä. Teoksen materiaali on poisheitettyä ruokaa.

Jani Leinosen biojätteestä tekemä LOVE-teos tulee HSY:n jäteautojen kylkiin.
Jani Leinosen biojätteestä tekemä LOVE-teos tulee HSY:n jäteautojen kylkiin.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY uudistaa jäteautojensa ilmeen. Autojen kylkiin tulee varta vasten tarkoitukseen tilattuja taideteoksia. Ensimmäinen työ tilattiin taiteilija Jani Leinoselta. Hänen LOVE-teoksensa materiaali on poisheitettyä ruokaa.
 
”Biojäteastiassamme kohtaa koko globaali maailma. On ananaksia Costa Ricasta, kahvia Etiopiasta, riisiä Espanjasta, korianteria Thaimaasta. Suomalaisessa biojäteastiassa uutta energiaa tuottavat rauhassa niin eripuraisten naapureiden kuin konfliktialueidenkin ruokatuotteet – suomalaiset ruispalat ja ruotsalainen näkkileipä, israelilaiset appelsiinit ja palestiinalaiset oliivit", taiteilija Jani Leinonen sanoo.
 
”Teoksella haluamme kiinnittää ihmisten huomion ruokahävikkiin. Saada ihmiset rakastamaan ruokaa eikä heittämään syömäkelpoista pois. Tällä on suuri merkitys paitsi ilmastolle niin myös jokaisen kukkarolle”, HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen toteaa. 
 
Kodeissa syntyy biojätettä ruoan poisheittämisen lisäksi muun muassa ruoanvalmistuksesta ja hedelmistä.
 
”Biojätteiden lajittelu erikseen muusta jätteestä on tärkeää, sillä vain siten niiden sisältämät ravinteet saadaan talteen. Teemme biojätteestä biokaasua, josta tuotamme sähköä ja lämpöä, sekä kompostia, jota käytämme mullan raaka-aineena viherrakentamiseen. Harmillista on, että kolmasosa kotien sekajätepussin sisällöstä on yhä biojätettä”, Tukiainen jatkaa. 
 
Yli sadan auton taideteos tulee kotiovelle

HSY:n jäteautojen näkyvyyttä hyödynnetään nyt ensimmäistä kertaa viestinnässä.
 
Autot liikkuvat pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella, ja niitä tulee vuosien varrella taidekyljellä ajoon 120-150 kappaletta. Yhdessä autossa on taidekylkeä noin 10 neliötä, joten taideteosten pinta-ala on reilu tuhat neliömetriä. ”Se on kenties Suomen suurin taideteos, ainakin liikkuva sellainen”, Leinonen mainitsee.
 
”Haluamme tuoda taidetta ja viestiä jätteiden lajittelun tärkeydestä jokaisen ihmisen ulottuville, kotiportille”, HSY:n käyttöpäällikkö Johanna Rusanen sanoo.
 
Leinosen LOVE ei jää ainoaksi taidekyljeksi, vaan HSY aikoo tehdä niitä kokonaisen sarjan.
 
”Tänä vuonna valmistuu vielä monilokeroauton taideteos ja ehkä loppuvuodesta joku uusi jätelajiteos. Seuraavina vuosina teemme niitä lisää. Uusi taidejäteauto voi kerätä esimerkiksi muovipakkauksia, vaikka taidekyljessä onkin kuva biojätteestä. Näin autot ovat koko ajan tehokkaassa käytössä”, Rusanen jatkaa.
 
Taideteoksen raaka-aine saatiin hävikkiruokaa valmistavasta Ravintola Loopista, joka tekee kauppiailta ja tuottajilta kerätyistä raaka-aineista kasvisruokaa. Teoksessa käytetty ruoka oli syömäkelvotonta, ja se jatkoi matkaa teoksen valmistumisen jälkeen HSY:n ekoteollisuuskeskukseen Ämmässuolle, missä siitä saatiin biokaasua ja multaa.
 
Lisätiedot:
HSY:n käyttöpäällikkö Johanna Rusanen, puh. 0400 877 254, johanna.rusanen(at)hsy.fi
HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen, puh 045 139 4035, hanna.tukiainen(at)hsy.fi
Jani Leinonen haastattelupyynnöt Santtu Parkkonen, puh. 0400 911130, santtu@mellakkahelsinki.fi
 
FAKTA RUOKAHÄVIKKI:
  • Pääkaupunkiseudulla kodeissa heitetään hyvää syömäkelpoista ruokaa roskiin keskimäärin noin 23 kg/henkilö/vuosi.
  • Suomessa kodeissa heitetään vuosittain ruokaa roskiin 120–160 miljoonaa kiloa, eli noin 7800 rekka-autollista ruokaa.
  • Luonnonvarakeskuksen tutkimusten perusteella pelkästään kotona syntyvä hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 eurolla vuodessa. Keskiverto nelihenkisen perheen ruokahävikki verottaa lompakkoa vuodessa noin 500 eurolla.
  • Suomessa noin kolmasosa kulutuksen kaikista ympäristövaikutuksista aiheutuu ruoasta. Kuluttamamme ruoan ilmastovaikutukset ovat keskimäärin samaa suuruusluokkaa kuin asumisemme ja liikkumisemme vaikutukset.
Näin syntyi Jani Leinosen biojäteteos HSY:n jäteautojen kylkiin

Kuvat

Jani Leinosen biojätteestä tekemä LOVE-teos tulee HSY:n jäteautojen kylkiin.
Jani Leinosen biojätteestä tekemä LOVE-teos tulee HSY:n jäteautojen kylkiin.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kuntayhtymä, joka tuottaa vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. HSY auttaa asukkaita toimimaan paremman ympäristön puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Muovipakkausten määrä kotien sekajätteessä vähentynyt yli 30 prosenttia – tämä selvisi HSY:n tekemässä tutkimuksessa sekajätteen koostumuksesta20.3.2019 13:18:23 EETTiedote

Muovipakkausten määrä sekajätteessä on vähentynyt selvästi viime vuosina. Muissa jätelajeissa ei ole merkittävää muutosta. Sekajätteen kokonaismäärä on sen sijaan vähentynyt. Nämä tulokset selvisivät Helsingin seudun ympäristöpalveluiden viime lokakuussa tekemästä kotien sekajätteen koostumustutkimuksesta.

HSY:n hallituksen päätökset 15.3.201915.3.2019 10:30:14 EETTiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa siirtää pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräysten 31 §:n voimaantuloa. Voimaantulon siirtäminen koskee jätteiden kuormausaikojen muutosta. Lisäksi hallitus päätti hyväksyä polttoaineen toimitussopimuksen. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräysten 31 §:n voimaantulon siirtämisestä koskien jätteiden kuormausaikojen muutosta. Kokouksen pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut päätetyt asiat: http://hsy01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtala puh. 040 593 6346 www.hsy.fi

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 15.3.201912.3.2019 14:32:41 EETTiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 15.3.2019. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa http://hsy01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräysten 31 §:n voimaantulon siirtämisestä. Voimaantulon siirtäminen koskee jätteiden kuormausaikojen muutosta. Lisäksi hallitus päättää polttoaineen toimitussopimuksen hyväksymisestä. HSY tiedottaa kokouksen jälkeen pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräysten 31 §:n voimaantulon siirtämisestä, asia koskee jätteiden kuormausaikojen muutosta. Kokouksen pöytäkirja on nähtävissä em. osoitteessa perjantaina 15.9.2019. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtala puh. 040 593 6346 www.hsy.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme