Kesäkauden 2022 leväseuranta alkoi Etelä-Savossa – sinilevistä ei havaintoja
Valtakunnallinen ja maakunnallinen leväseuranta on käynnistynyt ja jatkuu syyskuun loppuun. Seurantakautena havainnoidaan ja tiedotetaan sinilevien esiintymistä. Toistaiseksi Etelä-Savon järvissä ei ole havaittu merkittäviä sinileväesiintymiä eikä ilmoituksia ole tullut myöskään yleisöhavaintoina.

Tilanne on ajankohdalle tyypillinen avovesikauden alussa vesien ollessa vielä viileitä, mutta riski sinilevien esiintymiselle kasvaa pintaveden lämmetessä. Siitepölykausi on myös käynnistymässä ja eri kasvilajien siitepöly saattaa veden pinnalle kerääntyessään näyttää leväesiintymältä. Erityisesti kellertävän ruskeaa männyn siitepölyä voi esiintyä veden pintakalvolla ja rantavyöhykkeessä hyvinkin runsaasti.
Viileän ja tuulisen sään vuoksi pintavesien lämpeneminen on hieman hidastunut. Haukivedellä Oravin seurantapaikalla 2.6.2022 pintavesi oli 13,1 -asteista ja Kyyveden Haukivuoren Asemanrannalla 13,4 -asteista. Veden lämpötila on ajankohtaan nähden tavanomaisella tasolla pitkän ajan keskiarvoon verrattuna. Lisätietoa pintavesien lämpötilasta ja muista vesiasioista löytyy vesi.fi -palvelusta.
Leväseurantaa hoitavat viranomaiset ja paikalliset asukkaat
Leväseurannasta vastaavat pääosin kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset, mutta mukana on myös paikallisia asukkaita. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot suoraan Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämälle Järvi-meriwiki-sivustolle tai ilmoittavat havainnot Etelä-Savon ELY-keskukseen, joka hoitaa tallennuksen. Sivustolta voi seurata levätilanteen kehittymistä. Vuonna 2022 Etelä-Savon alueella on 15 sinilevien havaintopaikkaa, joita seurataan viikoittain.
Etelä-Savon ELY-keskus tiedottaa oman alueensa levätilanteesta kuukausittain ja useamminkin, jos levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia. Valtakunnallinen leväkatsaus laaditaan ja julkaistaan viikoittain torstaisin 2.6.- 25.8.2022. Valtakunnallisen katsauksen tiedot perustuvat havaintoihin noin 240:ltä jatkuvassa levätilanneseurannassa olevalta kohteelta.
Levähavainnoista ilmoittaminen
Etelä-Savon ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Etelä-Savon maakunnan alueella. Ilmoituksia havainnoista voi tehdä sähköpostiosoitteeseen elyesa.levaryhma(at)ely-keskus.fi. Poikkeuksellisen runsaista levähavainnoista voi toimittaa sovittaessa näytteen analysoitavaksi Etelä-Savon ELY-keskukseen.
Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.
Tarkkaile levätilannetta ja vältä selvästi leväpitoisen veden käyttöä
Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesistöasiantuntija Pekka Sojakka, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 233, pekka.sojakka(at)ely-keskus.fi
Vesistöasiantuntija Liisa Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus p. 0295 024 029, liisa.muuri(at)ely-keskus.fi
Vesienhoidon harjoittelija Sari Kainulainen, Etelä-Savon ELY-keskus p. 0295 024269, sari.kainulainen(at)ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
- Etelä-Savon levätilanne (ely-keskus.fi)
- Etelä-Savon levätilanne ja havaintopaikat (jarviwiki.fi)
- Havainnon tallentaminen Havaintolähetin avulla (jarviwiki.fi)
- Levähavainnon tallentaminen Järvi-meriwikiin (jarviwiki.fi)
- Ohje levähavainnon tekemiseen (jarviwiki.fi)
- Pintavesien lämpötilat (ymparisto.fi)
- Valtakunnallinen levätiedote (syke.fi)
- Valtakunnallinen sinilevätilanne (jarviwiki.fi)
- Vesitietoa (vesi.fi)
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Juhannusviikon sinilevätilanne rauhallinen Etelä-Savossa23.6.2022 14:49:54 EEST | Tiedote
Sinilevistä on tehty vain joitakin yksittäisiä havaintoja Etelä-Savon järviltä, ja esiintymät ovat olleet melko pieniä ja paikallisia. Maakunnan alueella sijaitsevilta 15 vakiohavaintopisteeltä hieman sinilevää havaittiin Heiniöltä Pieksämäeltä sekä Pieneltä-Raudanvedeltä Rantasalmelta. Vaihteleva ilman lämpötila sekä tuuliolosuhteet ovat myös hillinneet sinilevien muodostusta monin paikoin. Kokonaisuudessaan sinilevätilanne Etelä-Savossa on ajankohdalle tyypillinen, eli melko rauhallinen. Pääsääntöisesti levähavainnot lisääntyvät vasta juhannuksen jälkeen ja painottuvat usein heinäkuulle ja elokuun alkuun.
Etelä-Savon järvien vedenkorkeudet keskimääräistä ylempänä, mutta laskusuunnassa23.6.2022 11:36:38 EEST | Tiedote
Pienten ja keskikokoisten järvien vedenkorkeudet ovat Etelä-Savossa laskusuunnassa. Kevättulva oli tänä vuonna monin paikoin keskimääräistä suurempi, minkä vuoksi vedenkorkeus on edelleen usealla järvellä ajankohtaan nähden keskimääräistä ylempänä. Myös kesäkuun runsaat sademäärät ovat hidastaneet vedenpintojen laskua. Suurien järvien, eli Saimaan ja Puulan, nousu on vähitellen pysähtymässä, ja vedenpinta kääntyy heinäkuussa laskuun. Pintavedet ovat olleet ajankohtaan nähden viileitä viime päiviin saakka, mutta nyt lämpenemään päin.
Tietoa vesistökunnostuksista Farmarimessuilla ELY-keskuksen osastolla - valmistaudu syksyn avustushakuun!21.6.2022 14:42:58 EEST | Tiedote
Vesien tila ja vesistön kunnostukseen liittyvät avustukset ovat esillä Etelä-Savon ELY-keskuksen messuosastolla Farmarimessuilla Mikkelissä 30.6.-2.7.2022. Kirkkaat ja puhtaat vesistöt ovat suomalaisille kunnia-asia, ja vesien kunnossapitoon halutaan panostaa. Vesistökunnostushankkeisiin saa avustusta ja suunnitteluapua ELY-keskukselta.
Onko vesikasvillisuuden vähentäminen tarpeen lähijärvelläsi?21.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Vesikasvillisuus on keskeinen osa järviluontoa ja rantamaisemaa, joka osaltaan parantaa vesistöjen veden laatua pidättämällä maa-alueelta tulevaa kiintoaine- ja ravinnekuormitusta ja ehkäisemällä rantojen eroosiota. Se muodostaa tärkeän elinympäristön linnuille, kaloille ja muulle vesieliöstölle.
Etelä-Savon työttömyys väheni vuodentakaisesta21.6.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa oli toukokuun lopussa 5 224 työtöntä. Se on 746 vuodentakaista vähemmän. Lomautettuja oli 240, eli 52 % vähemmän kuin vuosi sitten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme