Suomen Punainen Risti SPR

Kesäkumikampanjan käynnistää Antti Tuiskun ”Kumipuku”

Jaa

Kesäkumikampanja alkaa YleXPopissa Vaasan kauppatorilla lauantaina 2.6. Tapahtumassa nähdään ensiesitys kesäkumibiisin musiikkivideosta ja samalla laitetaan jakoon vuoden 2018 Kesäkumit. Musiikkivideon on ohjannut Elias Koskimies.

Kuva: YleX / Juuli Aschan
Kuva: YleX / Juuli Aschan

Antti Tuiskun esittämän kappaleen kertosäe ”Laita se kumipuku päälle” on kampanjan iskulause. Nuoria muistutetaan suojautumaan myös suuseksissä, jota harrastetaan enemmän kuin ennen.

— Monille on uutta tietoa se, että seksitaudit voivat tarttua suuseksissä, ja myös naiselle suuseksiä annettaessa. Oma tuntumani on, että vielä aika harva tietää, mikä on suuseksisuoja ja miten sitä kuuluisi käyttää. Suun ja nielun alueen syöpien määrä on kasvanut nopeasti monissa länsimaissa, sen yhdeksi syyksi epäillään suuseksissä tarttuvaa papilloomavirusta, Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen sanoo.

Halosen mukaan suuseksissä suojautumisesta ei aina puhuta esimerkiksi koulun terveystiedon opetuksessa.

Kondomi toimii suojana emätin- sekä anaaliyhdynnässä, mutta siitä saa helposti muokattua myös suuseksisuojan. Ohjeet suojan tekoon löytyvät kondomipakkauksesta suomeksi ja ruotsiksi.Kesäkumeissa on tänä vuonna ensimmäistä kertaa ohjeet myös saameksi. Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto jakaa pohjois-, inarin- ja koltansaamenkielisiä kumeja.

Kesäkumeja jaetaan Suomen suurimmissa kesätapahtumissa 190 000 kappaletta. Lisäksi Sotilaskotiliitto jakaa varusmiespalvelustaan suorittaville 30 000 Lomakumia.

Seksikiskalla voi kysyä mitä vain

Kampanja on näkyvästi esillä muun muassa Ruisrockissa Turussa (7.–9.7.) ja Blockfestissä Tampereella (17.­–18.8.). Festareilla järjestöjen asiantuntijat ja vapaaehtoiset kohtaavat tuhansia nuoria ja keskustelevat heidän kanssaan turvallisesta seksistä.

Suositulla Seksikiskalla voi kysyä mistä tahansa seksiin ja ehkäisyyn liittyvästä asiasta. Kiskalla pääsee myös harjoittelemaan kondomin laittamista suorittamalla kondomiajokortin ja päivittämään tietonsa seksitaudeista tekemällä Naimamaisteri-testin.

Kesäkumi-kampanja järjestetään 23. kertaa. Kampanjan toteuttavat YleX, Suomen Punainen Risti, Väestöliitto, Syöpäjärjestöt ja Sotilaskotiliitto. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kampanjaa.

Seuraa kampanjaa somessa tunnisteilla #kesäkumi ja #naimamaisteri

Facebook: Kesäkumikampanja, Instagram: kesakumivirallinen

Lisätietoja:
Väestöliiton nuorten seksuaalikasvatuksen asiantuntija Sari Hälinen, p. 050 302 5935
Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen asiantuntija Tanja Gluschkoff, p. 050 401 1758
Punaisen Ristin terveyden edistämisen suunnittelija Saara Aakko, p. 020 701 2172
Sotilaskotiliiton toiminnanjohtaja Satu Mustalahti, p. 045 120 3368
YleX:n ohjelmapäällikkö Hanne Kautto, p. 045 232 9624

Avainsanat

Kuvat

Kuva: YleX / Juuli Aschan
Kuva: YleX / Juuli Aschan
Lataa
Saamenkieliset kesäkumit. Kuvacredit: Saamelaiskäräjät
Saamenkieliset kesäkumit. Kuvacredit: Saamelaiskäräjät
Lataa
Saamenkieliset kesäkumit. Kuvacredit: Saamelaiskäräjät
Saamenkieliset kesäkumit. Kuvacredit: Saamelaiskäräjät
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme